Dünya

Ara seçimle yeniden şekillenecek ABD Kongresi'ni oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato'nun yapıları nasıl; yetkileri neler?

50 Cumhuriyetçi-50 Demokrat senatör bulunan Senato'da mevcut eşitliği Başkan Yardımcısı Kamala Harris bozuyor

07 Kasım 2022 12:26

T24 Dış Haberler

ABD, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 sandalyeli Senato'daki 35 koltuk için 8 Kasım'da sandık başına gidiyor.

Çoğulcu demokrasiye dayalı başkanlık sistemiyle yönetilen federal bir cumhuriyet olan ABD’de federal yasama yetkisi, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan Kongre’ye ait. 

İşte ABD'de Kongre'yi oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato'nun yapıları ve yetkileri:

Kongre’yi oluşturan unsurların ilk ayağı olan Temsilciler Meclisi’nde 435 üye bulunuyor.  İki yıl süreyle seçilen Temsilciler Meclisi üyeleri, federal halkı temsil ediyor. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlı olarak değişebiliyor. 

Temsilciler Meclisi’nin Başkanı, üyelerin çoğunlukta olduğu partiden seçilirken 2019 yılından bu yana Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin başkanı Nancy Pelosi. 

Alt meclis olarak görev yapan Temsilciler Meclisi’nde yasa tasarıları tartışılıyor ve oylanıyor. Burada kabul edilen tasarılan bir üst meclis olan Senato’ya gidiyor.

Temsilciler Meclisi’nin Başkan’a ve Yüksek Mahkeme yargıçlarına karşı suçlamada bulunma yetkisi de bulunuyor.

Senato'nun yapısı ve yetkileri

ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’da her eyalet iki kişiyle temsil ediliyor. 50 eyalet bulunması sebebiyle Senato’da 100 senatör bulunuyor. ABD Anayasası’nda belirlenen Senato yapısı ve yetkileri kapsamında 1913 yılından bu yana üyeleri halk tarafından seçiliyor. 

Senato’nun üçte biri her iki yılda bir yapılan seçimle yenilenirken seçilen senatörlerin bir sonraki seçime kadar olan görev süresi altı yıl oluyor. 

Üst meclis olarak görev yapan Senato, kendisine özgü bazı tavsiye ve onay yetkilerine sahip.  Bu kapsamda Senato'nun yetkilileri arasında anlaşmaların onaylanması ve bakanların; ABD Merkez Bankası Başkanı ve üyelerinin, yüksek mahkeme üyelerinin, federal hakimlerin ve diğer federal yürütme görevlerinin, tümamirallerin, düzenleyici görevlilerin, elçilerin onaylanması yer alıyor.

ABD Başkanı ya da Yüksek Mahkeme yargıçlarına karşı açılan ceza davalarında Senato, duruşmayı yönetiyor ve jüri gibi hareket ediyor. 

ABD Senatosu’nda şu an 50 Cumhuriyetçi-50 Demokrat (2'si bağımsız, ama Demokrat eğilimi nedeniyle blokta yer alıyor) senatör bulunurken eşitliği Başkan Yardımcısı Kamala Harris bozuyor.