Gündem

Can Atalay’ın avukatından Yargıtay tebliğnamesine: Hukuki ve kabul edilebilir değil!

"Mütalaa yönünde bir kararı verilirse bu AYM'nin fiilen kapatıldığı anlamına gelir"

08 Kasım 2023 07:26

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın başvurusu üzerine verdiği kararla ilgili olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesini sundu. Tebliğnamenin sonuç bölümünde, Atalay için daha önce verilen tahliye talebinin reddi kararı hatırlatıldı.

Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen "Bu mütalaa hukuki bir mütalaa değil, kabul edilebilir değil” dedi. Özen, “Eğer Yargıtay 3. Ceza Dairesi mütalaa yönünde bir kararı verirse bu AYM'nin fiilen kapatıldığı anlamına gelir" diye konuştu.

TIKLAYIN - Yargıtay "Can Atalay" mütalaasını sundu

Mütalaayı Cumhuriyet'e değerlendiren Atalay’ına avukatı Deniz Özen şunları kaydetti:

"Bu mütalaa hukuki bir mütalaa değil, kabul edilebilir değil. Sebebi de şu, orada yapılan tartışmaları yapma yetkisi, münhasıran Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Yani anayasanın maddelerini yorumlama yetkisi, Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Dolayısıyla Yargıtay savcısının burada Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı yoruma aykırı bir yorum yapma, görev ve etkisi yoktur. Dolayısıyla da burada tartışılacak tek bir şey var. Anayasa'nın 153. Maddesi der ki: Anayasa Mahkemesi kararı herkes için bağlayıcıdır. Bu uygulanacak bu uygulanmayacak bu mesele bu kadar net. Eğer Yargıtay 3. Ceza Dairesi mütalaa yönünde bir kararı verirse bu AYM'nin fiilen kapatıldığı anlamına gelir.”

Ne olmuştu?

Gezi Parkı davası tutuklusu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM), “seçme ve seçilme hakkı” ile “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden hak ihlali kararı vermişti. AYM'nin kararının ardından Atalay hakkında tahliyeye hükmetmesi beklenen 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise, 6 gün beklettiği dosyayı Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne göndermişti.

TIKLAYIN-AYM'den Can Atalay için "hak ihlali" kararı!

TIKLAYIN-Can Atalay’ın avukatlarından mahkeme heyeti hakkında HSK'ya suç duyurusu

TIKLAYIN | AYM'nin Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı: "Yargı, yasama dokunulmazlığının kapsamını belirleyemez"

TIKLAYIN | AYM'nin Can Atalay'ı tahliye kararını reddeden mahkemeden tarih skandalı: 25 Ekim tarihli AYM kararı için 13 Ekim tarihli karar paylaşıldı!