Gündem

AYM'nin Can Atalay'ı tahliye kararını reddeden mahkemeden tarih skandalı: 25 Ekim tarihli AYM kararı için 13 Ekim tarihli karar paylaşıldı!

31 Ekim 2023 03:08

T24 Haber Merkezi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'a ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak, dosyayı üst yazıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdi. İhlalin Yargıtay kararından kaynaklandığını öne süren mahkeme, bu nedenle Atalay hakkındaki karar vermesi gereken mercinin Yargıtay olduğunu belirtti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, AYM’nin ihlal kararı doğrultusunda infazı durdurması ve tahliye kararı vermesi bekleniyordu. Ancak tahliye kararı vermeyen mahkeme, üst yazıyla dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üst yazısında yalnızca mahkeme başkanı Mesut Özdemir'in imzası bulunurken mahkeme heyetinin imzası yazıda yer almadı. Yargıtay'a gönderilen yazıda ise tarihi bir skandala imza atılarak, 25 Ekim tarihli AYM kararı için 13 Ekim tarihli karar verdiği görüldü.

AYM, Atalay'ın başvurusunu 12 Ekim'de görüşmeyi kararlaştırmış, daha sonra görüşmeyi 25 Ekim'e ertelemişti. AYM, Atalay'ın bireysel başvurusunu 25 Ekim'de görüşerek “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlaline” karar vermiş, kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Yüksek Mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden yeniden yargılama kararı vermesi, Can Atalay'ın infazını durdurmasını, tahliye kararı ve yargılamada durma kararı vermesini istemişti.

25 Ekim'den bu yana yerel mahkemenin Can Atalay kararını uygulaması bekleniyordu. Ancak 5 gün sonra hazırlanan yazıda "Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından dosya, Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir" denildi.

TIKLAYIN | Yerel mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına Yargıtay'ı işaret ederek uymadı!

Mahkemenin gerekçesi 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’nin 25 Ekim tarihli kararını uygulamayarak Atalay'ı tahliye etmeden dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdiği 13 Ekim tarihli üst yazının gerekçesi şöyle:

Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı Mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından dosya Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir."

TIKLAYIN | AYM'nin Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı: "Yargı, yasama dokunulmazlığının kapsamını belirleyemez"