Gündem

Birleşik Krallık Büyükelçisi Chilcott: Türkiye'den yollanan ekipmanlarla ilgili haberler doğru değil

''Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi"

07 Mayıs 2020 21:55

Birleşik Krallık Büyükelçisi Dominick Chilcott, Türkiye'den gönderilen 400 bin koruyucu ekipmanın kullanılamaz halde olduğu iddialarını yalanlarken, ''Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi" dedi.

Chilcott, ada medyasında çıkan haberleri yalanlarken, özel bir firmadan alınan az sayıda koruyucu ekipmanın testleri geçemediğini, Türk Hükümeti'ne Birleşik Krallık'ın kişisel koruyucu ekipman ihtiyacına desteğinden dolayı müteşekkir olduklarını ifade etti.

Büyükelçinin Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Türkiye’den yollanan 400.000 adet kişisel koruyucu ekipmanın kullanılamaz halde olduğuyla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberler doğru değildir.

"Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi ancak aynı tedarikçiden daha çok cerrahi önlük testi geçmiş bulunuyor ve Birleşik Krallık Sağlık Sistemi için kullanıma uygun durumdadır.

"Birleşik Krallık Hükümeti, Türk Hükümeti’ne Birleşik Krallık’ın kişisel koruyucu ekipman ihtiyacına desteğinden dolayı müteşekkirdir.

"Gönderilen ürünlerin çoğunluğu halen Birleşik Krallık ve Türkiye’deki depolarda test edilmeyi bekliyor. Bunların ne Türk Hükümeti’nin Birleşik Krallık’a hediyesi olan KKE ile ne de bahsi geçen tedarikçiden beklenen teslimat gecikince temin ettikleri 68.000 tulumla bağlantısı yok."

TIKLAYIN - Britanya, Türkiye'den satın alınan 400 bin koruyucu ekipmanı iade ediyor

Sağlık Bakanlığı da yalanlamıştı

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Türkiye tarafından gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığının teyit edildiği bilgisini paylaşmıştı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin hibe ettiği ve yine devamında tedarik ettiği ürünlerin tamamına ait CE ve ISO sertifikaları İngiliz tarafına önceden ibraz edilmiştir. Tüm bu ürünler, kamusal sağlık sisteminin idaresini ve koordinasyonunu yürüten National Health Service'in (NHS) onayının ardından İngiltere'ye gönderilmiştir.

Haberler üzerine İngiliz makamlarıyla temasa geçilmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığı NHS yetkilileri tarafından yazılı olarak, teyit edilerek, tarafımıza bildirilmiştir."

TIKLAYIN - Sağlık Bakanlığı'ndan İngiltere'ye gönderilen ekipmanlarla ilgili açıklama: Hiçbir sorun olmadığı teyit edildi