Seçim 2023

Bir bakışta 28 Mayıs seçimleri; 24 saatte neler yaşandı?

29 Mayıs 2023 06:00

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 13. Cumhurbaşkanı'nı belirlemek için 28 Mayıs Pazar günü tarihinde ilk defa ikinci kez sandık başına gitti. Sandıkların tamamı açıklanırken, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan yüzde 52,16 oranında oy alarak 3. kez Cumhurbaşkanı seçildi. 64 milyon 197 bin 419 seçmenden 53 milyon 841 bin 229'u oy kullanırken, Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan 27 milyon 725 bin 131 oy aldı. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 25 milyon 432 bin 951 oy alarak, yüzde 47.84 oy oranında kaldı.

28 Mayıs 2023'te sabah 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17'de biterken, sandıkların kapanmasından kısa süre sonra sonuçlar gelmeye başladı. Peki 28 Mayıs'tan 29 Mayıs'a uzanan günde neler yaşandı.

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

07.00 - Sandık başında bulunacak görevliler, sabah erken saatlerde sandık yemini ederek göreve başladı.

08.00 - Oy verme işlemi başladı.

09.00 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oyunu kullandı. Soylu oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, vatandaşlara nüfus müdürlüklerinin açık olduğunu hatırlattı. Süleyman Soylu, "601 bin 251 personelimiz, polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz ve güvenlik korucumuz bu seçim için görevlendirilmiştir" dedi. 

09.39 6,5 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından "Oy verme hakkınızı kullanın lütfen" dedi. 

09.47 İstanbul'un Kadıköy ve Sarıyer ilçelerinde belgesi olmadan oy kullanmaya çalışan polis ve bekçiler, müşahitler ve sandık görevlileri tarafından engellendi.

10.10 CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, dün akşam saat 18.00 itibarıyla başlayan seçim yasaklarının ardından Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan logolu afişlerin kaldırılmadığını ve suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.

10.35 - YSK Başkanı Ahmet Yener, oyunu kullandıktan sonra açıklamalarda bulundu. Yener, "Vatandaşlarımız ilk turda olduğu gibi hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun bir katılım göstermektedir. Şu ana kadar seçimler sıkıntısız problemsiz devam etmektedir. Bu seçimde sadece cumhurbaşkanı adayları yarıştığı için, sonuçları daha erken sonuçlandıracağımızı düşünüyoruz. Saat 17.00'dan sonra kurul yayın yasağının ne zaman kaldırılacağını kararlaştıracak" diye konuştu.

10.38 - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için bölgede bulunan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile müşahitlerin darbediliğini, telefonlarının kırıldığını duyurdu.

11.23 CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, kentte yaşanan olaylarla ilgili yaptığı paylaşımda, "Şanlıurfa’da yaşanabilecek her türlü istenmeyen olayların sorumlusu, Şanlıurfa Valisi, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı’dır" dedi.

11.25 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ile birlikte oy kullandı. 

11.40 - Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçiminde ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak 5.17 oranında oy alan Sinan Oğan, ikinci tur için oyunu kullandı. İkinci turda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alan Oğan, oy verdikten sonra, "Ülkemizde bu seçimin istikrar getireceğini ve hayırlı olacağını ve bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

11.55 - MHP lideri Devlet Bahçelioyunu kullandı. Bahçeli, "Türk milleti olgunluk içerisinde bir seçim dönemi yaşamıştır. Milletimize hayırlı uğurlu olmasını Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.

12.10 - Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçini için oyunu kullandı. Erdoğan, "İlk defa iki turlu bir seçime şahit oluyoruz. Birinci tur malum 14 Mayıs'ta gerçekleşmişti. İkinci tur da bugün gerçekleştirmiş oluyoruz. Sadece iki aday söz konusu. Ve bu iki adaya halkımız oylarını vereceği için de inanıyorum ki çok seri bir şekilde bugünkü oylama da bitecektir. Katılımın son ana kadar rehavete varmadan gerçekleşmesini özellikle vatandaşlarımdan rica ediyorum" diye konuştu.

12.10 - Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için Çankaya Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu'nun oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Baskıdan kurtulmak için, otoriter bir yönetimden kurtulmak için bu ülkeye gerçek anlamda demokrasinin gelmesi için bütün vatandaşlarımızı sandığa davet ediyorum. Bu seçim çok zor şartlarda gerçekleşen bir seçimdi. Ama ben halkın sağduyusuna güveniyorum. Oyunu kullanan ve oyunun hakkını arayan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyor sağ olun var olun diyorum" ifadelerini kullandı.

13.00 - Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde Millet İttifakı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alan Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Ankara'da oyunu kullandı. Özdağ, "Dileriz, Zafer Partisi olarak bunun mücadelesini verdik, 21 yıllık yorgun bir yönetimden sonra Türkiye yeni bir yönetimle yola devam etme şansı bulur" diye konuştu.

13.28 - Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turuna ilişkin sosyal medya hesapları yolu ile provokatif paylaşımlar yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmada 5 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 

14.30 - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy kullanmak için geldiği Saffet Çebi Ortaokulu’nda gerginlik çıktı. Oy kullanmak için sıra bekleyen Erdoğan seslerin yükselmesi üzerine tepki gösterdi.

15.27 - Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hâlâ oy kullanmamış kardeşim, sandığa git, üşenme, oyunu kullan. Geleceğin yürüyüş mesafesi kadar yakın..." dedi.

16.14 - Fransa'da düzenlenen 6'ncı Cannes Film Festivali'nde, Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki rolüyle 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü alan Merve Dizdar Türkiye'ye döndü ve "Şimdi hemen hızlıca oyumu kullanacağım" diye konuştu.

17.00 - Oy verme işlemi sona erdi.

18.13 - YSK Başkanı Ahmet Yener, yayın yasağının saat 18.15 itibariyle son bulacağını duyurdu.

18.15 - Yayın yasağı son buldu. Veriler gelmeye başladı.

18.35 - YSK verilerine göre saat 18.35 itibariyle açılan sandık oranı: Yüzde 17.67. Erdoğan'ın oyu yüzde 56.67 Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 43.33.

18.55 - YSK verilerine göre saat 18.55 itibariyle açılan sandık oranı yüzde 32.34. Erdoğan'ın oyu yüzde 55.57 Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 44.43.

19.21 - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milletimizin kararı nettir. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğiyle yeniden büyük Türkiye yürüyüşü kesintisiz devam edecektir. Neticenin milletimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik ettim. Milletimiz için hayırlı ve mübarek olsun" ifadelerini kullandı.

19.50 - Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turu için oy verme işlemi devam ederken Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, resmi sonuçları beklemeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.

20.00 - Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun saat 21.30'da CHP Genel Merkezi'nde açıklama yapacağı belirtildi. 

20.00 - YSK Başkanı Ahmet Yener, saat 20.00 itibariyle kameraların karşısına geçerek son rakamları açıkladı: Yurt içinde Erdoğan’ın oy oranı 53.35, Kılıçdaroğlu’nun oy oranı 46,65. Yurt dışında ise Erdoğan’ın oy oranı 60.75 Kılıçdaroğlu’nun oy oranı 39.25’tir. Şu ana kadarki genel oyların toplamına göre; Erdoğan yüzde 53.41; Kılıçdaroğlu yüzde 46,59’dur.

20.16 - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oy sayımı devam ederken Kısıklı'da halkın karşısına çıktı. Erdoğan, vatandaşlara seslenerek, "Türkiye Yüzyılı'nın kapısını açtık. İnşallah sizlerin güvenine layık olacağız" dedi. Millet İttifakı'nın adayı olan rakibi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Bay, bay, bay Kemal" diyerek seslenen Erdoğan, "Şimdi Ankara'ya yola çıkıyorum. Bu defa bir değişiklik yapıyoruz, balkon konuşmasını Külliye'den yapacağız" ifadesini kullandı.

20.56 - Cumhurbaşkanı seçimlerinin birinci turunda Ata İttifakı'nın adayı olarak yüzde 5,3 oranında oy alan, ikinci turda da Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyen Sinan Oğan, "Kazanan Türk milliyetçileri, Atatürkçüler, Türk milleti ve Türk dünyası, kaybeden linç kültürü ile terör iltisaklı partiler ve onlara güvenenler olmuştur" yorumunu yaptı. 

21.00 - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bugün kucaklaşma kaynaşma barışma ve muhabbet kazanmıştır, kaybeden kötülerdir. Önümüzdeki günlerde çok şey değişecektir, her şey değişecektir, inşallah Türkiye değişmez" dedi. 

21.40 - Altılı Masa liderleri CHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

22.36 -YSK Başkanı Ahmet Yener, sandıkların yüzde 99.43’ünün açıldığını kaydederek, "Erdoğan yüzde 52.14, Kılıçdaroğlu yüzde 47.86" oranında oy aldığını açıkladı. 

22.53 - İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Erhan Kurt isimli partililerinin saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

23.23 - Erdoğan, sosyal medya hesabından, "Büyük Türkiye Zaferi ile... BAŞLASIN TÜRKİYE YÜZYILI!" paylaşımı yaptı.

00.04 - Resmi olmayan sonuçlara göre Cuhmurbaşkanlığı seçimini kazanan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda balkon konuşması yaptı. "85 milyon kazandı" dedikten sonra muhalefeti hedef alan Erdoğan, eski HDP Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik "Selo'yu istediğin gibi dışarı çıkaramazsın. Bizim iktidarımızda böyle bir şeyin gerçekleşmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın konuşmasını dinleyen kitle "idam" sloganları attı.

00.47 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Blinken, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı ve Türkiye'nin köklü demokratik geleneğini yansıtan katılım oranı nedeniyle Türkiye'deki seçmenleri tebrik ediyorum. Türkiye, değerli bir NATO müttefiki ve ortağıdır. Türk halkının seçtiği hükümetle birlikte çalışmalarımıza devam etmeyi dört gözle bekliyorum." ifadelerini kullandı.

02.11 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı idealimize 85 milyon, tek yürek olarak ulaşacağız. Bu yolda desteğini ve emeğini esirgemeyen yol arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

02.43 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı kutlu olsun. Büyük Türkiye zaferimiz hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

03.21 - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yüksek Seçim Kurulunun geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları için tıklayın

TIKLAYIN - Erdoğan kazandı, gözler yeni kabinede: Hangi isimler konuşuluyor, Mehmet Şimşek ekonominin direksiyonuna oturacak mı?

TIKLAYIN - CANLI BLOG | Türkiye tarihinde ilk kez ikinci tur için sandık başına gitti, Erdoğan üçüncü kez kazandı

TIKLAYIN - Meclis’te genel başkanlar yerine grup başkanları olacak: CHP ilk kez Meclis’te "grup başkanlığı" ile yönetilecek

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları için tıklayın

TIKLAYIN - Türkiye siyasi tarihine şimdiden geçen son 22 yılına damga vuran isim: Recep Tayyip Erdoğan

TIKLAYIN - Erdoğan Kısıklı'da halka hitap etti: Bay, bay, bay Kemal

TIKLAYIN - Erdoğan kazandı, gözler yeni kabinede: Hangi isimler konuşuluyor, Mehmet Şimşek ekonominin direksiyonuna oturacak mı?

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanlığı'nda kalacak mı?

TIKLAYIN - Kemal Kılıçdaroğlu'dan seçim sonrası ilk açıklama: Mücadeleye devam edeceğim

TIKLAYIN - Akşener: Bize düşen milletimizin mesajını doğru anlayıp gereğini yapmak; Erdoğan'ı tebrik ediyorum, umarım kazanmışlık hırsı gözünü yeniden kör etmez!