Gündem

Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi, toprağa verildi: Devlet erkânı cenazeye katıldı, Özel ve Kurtulmuş tartıştı

Cenaze törenine katılım yoğundu

14 Eylül 2024 16:10

T24 Haber Merkezi

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verildi. Eygi'nin Türk bayrağına sarılı naaşı, önce Altınkum Mahallesi'nde babasının evine getirildi, ardından Merkez Camisi'ne götürüldü.  Katılımın yoğun olmasından dolayı cenaze töreni, caminin önündeki Cumhuriyet Caddesi'nde gerçekleşti.

Alanda yoğun güvenlik önlemleri alındı, caddeye ve camiye dev Türk bayrakları asıldı. Bazı vatandaşların Filistin bayrağı taşıdığı cenaze töreninde, "Kahrolsun İsrail" sloganları atıldı. Eygi'nin naaşı polis merasim mangası tarafından cenaze aracından alındı. 

Fotoğraf: AA

Burada konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, "Şehidimiz Ayşenur kardeşimiz, artık milletimize mal olmuştur, ilelebet aziz milletimizin bağrında yaşamaya devam edecektir. Cenabı Hak, zalim İsrail devleti başta olmak üzere onun gizli, açık bütün destekçileri kahhar ismiyle kahreylesin. İslam ümmetine birlik, dirlik nasip eylesin" dedi.

"Kanı yerde kalmayacaktır"

Eygi için kılınan namaz ve helallik alınmasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bir konuşma yaptı. Kurtulmuş, "Ayşenur evladımız bundan sonra bütün milletimizin evladıdır. Bütün insanlık aleminin mahşeri vicdanının temsilcisidir. Milletimiz emin olsun, Ayşenur evladımızın kanı yerde kalmayacaktır. Ayşenur evladımızın katillerinden bütün uluslararası mahkemelerde hesap sorulacaktır. Bunun böyle bilinmesini istiyorum" dedi.

Fotoğraf: AA

Kurtulmuş, "Bir milli şehit olarak, Türkiye'nin milli davası olan Filistin davasının önemli bir işareti, sembolü olarak Ayşenur evladımıza bugün sahip çıkıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak olayın olduğu andan itibaren duruma müdahale edildiğini, Adli Tıp Kurumunun da uluslararası standartlarda otopsi raporlarını ortaya koyduğunu anlatan Kurtulmuş, "Milletimiz emin olsun, Ayşenur evladımızın kanı yerde kalmayacaktır. Ayşenur evladımızın katillerinden bütün uluslararası mahkemelerde hesap sorulacaktır. Bunun böyle bilinmesini istiyorum." diye konuştu.

"İşbirlikçi devletlerin de suçudur"

Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'daki bu kanunsuz işgale dikkati çekmek için oradayken şehit olduğunu kaydeden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sadece birkaç tane İsrailli cani askerin suçu değildir. Bu, suça göz yuman terör devletinin suçudur. Terör devletine arka çıkan birtakım işbirlikçi devletlerin de suçudur. Dünyanın büyük devletlerinden birisinin başkanı olduğunu zannettiğimiz bir zat, kalkıp 'yerden bir kurşun vurdu' diyecek kadar insanlıktan sapmış görünüyor. Halbuki otopsi raporu çok net ortaya koymuştur. Ayşenur, yakın mesafeden doğrudan ateşle sol kulağının arkasından giren kurşunla şehit edilmiştir. Bunun hesabı sorulacaktır, zalimler bunun hesabını bütün uluslararası mahkemelerde verecektir. Allah rahmet eylesin. Filistin'in bütün şehitlerini rahmetle anıyoruz. Filistin davası eninde sonunda mutlaka zafere ulaşacaktır."

Konuşmaların ardından Eygi'nin naaşı, protokol üyelerinin de bulunduğu kalabalık bir konvoyla Asri Mezarlığa götürülerek toprağa verildi.

Kimler katıldı?

Törene Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, annesi Rabia Birden, eşi Hamid Ali Mazhar, dedesi Şeref Eygi ve yakınları ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Aydın Valisi Yakup Canbolat, AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Hasan Turan ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Fidan: İnsan hakları havarisi kesilenlerin iki yüzlü sessizliği tarihe kara bir leke olarak geçecek

Öte yandan çok sayıda ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarının temsilcileri de cenaze törenini canlı yayınla aktardı.

Bakan Fidan, X sosyal medya platformundan paylaşım yaptı. Fidan, "İşlerine gelen her fırsatta insan hakları havarisi kesilenlerin iki yüzlü sessizliği tarihe kara bir leke olarak geçecek; on binlerce Filistinli ve onlara destek veren Ayşenurların haklı mücadelesi, adaletin er ya da geç yerini bulacağına inananlar tarafından minnetle hatırlanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Numan Kurtulmuş ile Özgür Özel tartıştı

Özel, törende sadece TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un konuşmasının cenaze töreninde oluşan atmosfere yakışmadığını dile getirerek, bu konudaki sitemlerini Kurtulmuş’a tören sonrası iletti.

Özel, Kurtulmuş’a, “Her iki çift laf kıymetli ama dinlemeyi bilene. Böyle günde halen daha ikilik, halen daha siyasi şey yaratıyorsunuz ya… Burada bizim de ağzımızdan çıkacak iki çift lafın çok yerde kıymeti olur. Takdir sizin ama hem tarafsızım deyip, hem böyle işlerin içine girmek, din görevlilerini bu işe alet etmek, bunlar hoş olmadı. Olmadı, hiç yakışmadı. Bizim ağzımızdan çıkacak iki çift lafın önemli anlamı olur. Din görevlilerini bu işlere alet etmek, olmadı” sitemlerini iletti. Kurtulmuş’un, “Siz de konuşsaydınız benden farklı bir şey mi söyleyecektiniz” sözleri üzerine, Özel, “Onu ben takdir ederim” yanıtını verdi.

TIKLAYIN | CHP Genel Başkanı Özel'den Kurtulmuş'a Filistin dayanışması sitemi: Böyle günde ikilik yaratıyorsunuz

Ayşenur Ezgi Eygi nasıl öldürüldü, neler oldu?

Türk asıllı ABD vatandaşı, 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Ezgi Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından gerçek mermiyle başından yaralanarak hayatını kaybetmişti. Nablus kentindeki ön otopsi raporuna göre Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından hedef alınarak vurulmuştu. 

TIKLAYIN | Türk-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail güçlerince öldürüldü: Dışişleri "Kasıtlı biçimde hedef alınmış olabilir" dedi, ABD ve İsrail'den ilk açıklamalar geldi

TIKLAYIN | Nablus Valisi: Otopsi, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü gösteriyor

Olay, Nablus yakınlarındaki Beita kasabasında, kasabanın haftalık yerleşim karşıtı yürüyüşü esnasında meydana gelmişti. 

Eygi, Filistinli çiftçileri koruma kampanyasının bir parçası olarak Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde (ISM) gönüllü olarak çalışıyordu.

Eygi, Filistin'de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Rachel Corrie, 2003 yılında Gazze'nin Refah bölgesinde, Tom Hurndall ise 2004 yılında yine Gazze'de öldürülmüştü.

Dışişleri Bakanlığı, Eygi'nin ölümünün ardından yaptığı ilk açıklamada, "İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir" ifadelerini kullanmıştı. 

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanlığı: Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşının uçakla doğrudan Türkiye'ye getirilmesi için çalışıyoruz, Didim'de defnedilecek

Eygi için Batı Şeria'da bir cenaze töreni düzenlenmişti. Cenaze namazı, Nablus Valisi Ghassan Daghlas'ın kıldırdığı cenaze namazına, çeşitli Filistinli grupların liderleri katıldı. Omuzlarda taşınan naaşı Filistin bayrağına sarılıydı, başı ise geleneksel Filistin kefiyesiyle örtülüydü.

TIKLAYIN | Ayşenur Ezgi Eygi için Batı Şeria'da cenaze töreni; naaşı Filistin bayrağı ile sarıldı

Biden: Öyle gözüküyor ki kurşun yerden sekerek kaza ile onu vurmuş

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail askerlerince başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı​​​​​​​ aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili, "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş" açıklamasını yapmıştı. 

TIKLAYIN | Batı Şeria'da öldürülmüştü; Biden’dan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması: Öyle gözüküyor ki kurşun yerden sekerek kaza ile onu vurmuş

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli" demişti.

İsrail ordusu, Eygi'nin öldürülmesine ilişkin açıklamasında, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediğini" iddia etmişti.

TIKLAYIN | İsrail askeri keskin nişancı tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi: Aydınlı, sosyalist, üniversiteden mezun olur olmaz Batı Şeria'ya gitti