Dünya

Nablus Valisi: Otopsi, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü gösteriyor

26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, Nablus'un güneyindeki Beita'daki yerleşim karşıtı gösteriye katılıyordu

07 Eylül 2024 11:50

T24 Dış Haberler

Nablus Valisi, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, İsrail güçleri tarafından vurulan Türk kökenli ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsisinin, bir İsrailli keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü gösterdiğini söyledi.

TIKLAYIN | Türk-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail güçlerince öldürüldü: Dışişleri "Kasıtlı biçimde hedef alınmış olabilir" dedi, ABD ve İsrail'den ilk açıklamalar geldi

TIKLAYIN | Erdoğan'dan İsrail'e Ayşenur Ezgi Eygi tepkisi: Barbarca müdahale; hesap verecekler!

Dedesinin evine Türk bayrağı asıldı

Ayşenur Ezgi Eygi'nin Aydın'ın Didim ilçesinde yaşayan dedesinin evine Türk bayrakları asıldı.

Sağlığının olumsuz etkilenmesinden endişe etmeleri nedeniyle dede Eygi'ye ölüm haberini henüz vermeyen aile üyeleri, bu nedenle taziye çadırı kurmadı.

Evin bulunduğu binaya Türk bayrakları asan Ayşenur Ezgi Eygi'nin amcası Yılmaz Eygi, AA muhabirine açıklama yaptı.

"Daha önce Myanmar'a da gitmişti"

Yeğeninin en son 15 gün önce kendilerini Didim'de ziyaret ettiğini, Muğla ve Antalya'daki akrabalarına da gittikten sonra İstanbul'a döndüğünü aktaran Eygi, "Oradan da BM toplantısı için Ürdün'e geçeceğini söyledi. Filistin'e geçeceğini bize söylemedi. Belki de karşı çıkacağız diye söylemedi" dedi.

Yeğeninin dünyanın dört bir yanındaki zulümlere duyarlı bir insan olduğunu anlatan Eygi, şöyle konuştu:

"O bizden çok çok farklı düşünen birisiydi insanlık açısından. Sadece burası değil geçmiş dönemde Myanmar'a da gitti orada Arakan'daki Müslümanlara yapılan katliam için. Geçen İtalya'ya gitti oradaki mülteciler için. Nerede bir ihtiyaç varsa oraya gönüllü olarak gidiyordu"

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, Nablus'un güneyindeki Beita'da bulunan Sbeih Dağı'ndaki yasadışı İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen protesto gösterisine katıldığı sırada İsrail güçleri tarafından öldürülmüştü. 

Dışişleri Bakanlığı da dün gece yaptığı açıklamada Eygi'nin keskin nişancı tarafından kasıtlı biçimde hedef alınmış olabileceğini belirtmiş ve "Filistin makamları 2022 yılında gazeteci Şirin Abu Akile’nin de benzer şekilde öldürüldüğüne dikkat çekiyorlar. Bu nedenle, Filistinli doktorlar da otopsi yapacak. Kullanılan merminin plastik değil, gerçek mermi olduğu kanaatindeler" bilgisini vermişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hesap verecekler

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da açıklamasında İsrail saldırısına tepki göstererek, şunları söyledi: "İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse 1 yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz."

Eygi, Filistinli çiftçileri koruma kampanyasının bir parçası olarak Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde (ISM) gönüllü olarak çalışıyordu. Washington Üniversitesi'nden mezun olur olmaz ISM gönüllüsü olarak Batı Şeria'ya gitmişti. 

Eygi, Filistin'de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Rachel Corrie, 2003 yılında Gazze'nin Refah bölgesinde, Tom Hurndall ise 2004 yılında yine Gazze'de öldürülmüştü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli dün akşam, "Cenazenin nereye nakledileceği ve nerede defnedileceğine ailesi karar verecek. Defin işlemlerinin Türkiye’de yapılmasına karar verilmesi halinde konsolosluk hizmeti ülkemiz tarafından sağlanacak" açıklamasında bulunmuştu. 

ABD’den ilk açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Eygi’nin ölümüyle ilgili olarak yaptıpı ilk açıklamada Washington'un "ölüm koşullarıyla ilgili acil olarak daha fazla bilgi topladığını ve daha fazla bilgi edindikçe daha fazla şey söyleyeceğini" söyledi.

Miller ayrıca Eygi'nin ailesine ve sevdiklerine "en derin taziyelerini" sundu.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew da açıklama yaparak Washington'un "Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetinden daha yüksek bir önceliği olmadığını" söyledi.

IDF’den ilk açıklama

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada "bölgede açılan ateş sonucu yabancı uyruklu bir kişinin öldürüldüğüne dair haberlerin incelendiğini" belirtti. İsrail ordusu, "Olayın ayrıntıları ve vurulduğu koşullar inceleniyor" diye ekledi.