Dünya

Türk-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail güçlerince öldürüldü: Dışişleri "Kasıtlı biçimde hedef alınmış olabilir" dedi, ABD ve İsrail'den ilk açıklamalar geldi

Olay, Nablus yakınlarındaki Beita kasabasında, kasabanın haftalık yerleşim karşıtı yürüyüşü esnasında meydana geldi

06 Eylül 2024 15:29

Güncelleme: 07 Eylül 2024 09:49

T24 Dış Haberler

Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından atılan gerçek mermiyle başından yaralanarak hayatını kaybettiği öğrenildi. Filistin makamları Türk yetkililere, İsrail ordusu tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin keskin nişancılar tarafından kasıtlı öldürülmüş olabileceğini bildirdi. AA'ya konuşan görgü tanığı İsrailli aktivist Jonathan Pollack da Eygi'nin hedef alınarak vurulduğunu öne sürdü.

Eygi'nin keskin nişancı tarafından kasıtlı biçimde hedef alınmış olabileceğini belirten Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise, "Filistin makamları 2022 yılında gazeteci Şirin Abu Akile’nin de benzer şekilde öldürüldüğüne dikkat çekiyorlar. Bu nedenle, Filistinli doktorlar da otopsi yapacak. Kullanılan merminin plastik değil, gerçek mermi olduğu kanaatindeler" bilgisini verdi.

Eygi, gönüllü olarak çalışıyordu

Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü üzerine Al Jazeera'ya konuşan kaynaklar, 26 yaşındaki Eygi'nin Batı Şeria'ya geçen salı günü geldiğini söyledi. 

Olay, Nablus yakınlarındaki Beita kasabasında, kasabanın haftalık yerleşim karşıtı yürüyüşü esnasında meydana geldi. 

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuşan Nablus'taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, başından vurularak hastaneye getirilen Eygi'yi tüm müdahalelere rağmen kurtaramadıklarını söyledi.

Filistin haber ajansı Wafa'ya göre aktivist, Filistinli çiftçileri koruma kampanyasının bir parçası olarak Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde (ISM) gönüllü olarak çalışıyordu.

Eygi, Filistin'de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Rachel Corrie, 2003 yılında Gazze'nin Refah bölgesinde, Tom Hurndall ise 2004 yılında yine Gazze'de öldürülmüştü.

Biden'dan, ABD-Türk vatandaşı Eygi'nin Batı Şeria'da öldürülmesiyle ilgili ilk açıklama: Yeterince bilgi sahibi değilim

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Ayşenur Ezgi Eygi hakkında açıklama yaptı. Eygi'nin ölümünün derin bir üzüntüyle karşılandığı belirtilen açıklamada "Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz" ifadeleri kaydedildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir.

Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz.

İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir.

İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir."

Erdoğan'dan İsrail'e Ayşenur Ezgi Eygi tepkisi: Barbarca müdahale; hesap verecekler!

BM, Türk-Amerikan vatandaşı Eygi'nin ölümünün ciddi soruşturulmasını istedi: Hesap verilmeli

Bakanlık Sözcüsü Keçeli: Başkonsolosluğumuz yerel makamlarla temas halind

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli ise şu açıklama yaptı:

"Vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi bugün Batı Şeria’nın Nablus kentinde İsrail güçleri tarafından öldürüldü. Vatandaşımızın, barışçıl bir gösteri sırasında başından vurulduktan sonra Filistinlilerin Rafidia Hastanesine kaldırıldığını ancak burada vefat ettiğini öğrendik.

Kudüs Başkonsolosluğumuz olayla ilgili olarak yerel makamlarla temas halinde. Vatandaşımızın aynı zamanda ABD vatandaşı olduğunu anlıyoruz.

Cenazenin nereye nakledileceği ve nerede defnedileceğine ailesi karar verecek. Defin işlemlerinin Türkiye’de yapılmasına karar verilmesi halinde konsolosluk hizmeti ülkemiz tarafından sağlanacak.

Bu gibi durumlarda adli tıp süreci oluyor. Konuyu hukuki boyutuyla da konsolosluk boyutuyla da yakından takip edeceğiz. Vatandaşımızı öldürenlerin adalet önüne çıkarılması için her türlü çabayı göstereceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hesap verecekler

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Receyp Tayyip Erdoğan da açıklamasında İsrail saldırısına tepki göstererek, şunları söyledi: "İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse 1 yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz."

ABD’den ilk açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Eygi’nin ölümüyle ilgili olarak yaptıpı ilk açıklamada Washington'un "ölüm koşullarıyla ilgili acil olarak daha fazla bilgi topladığını ve daha fazla bilgi edindikçe daha fazla şey söyleyeceğini" söyledi.

Miller ayrıca Eygi'nin ailesine ve sevdiklerine "en derin taziyelerini" sundu.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew da açıklama yaparak Washington'un "Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetinden daha yüksek bir önceliği olmadığını" söyledi.

IDF’den ilk açıklama

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada "bölgede açılan ateş sonucu yabancı uyruklu bir kişinin öldürüldüğüne dair haberlerin incelendiğini" belirtti. İsrail ordusu, "Olayın ayrıntıları ve vurulduğu koşullar inceleniyor" diye ekledi.

BM: Hesap verilmeli

Birleşmiş Milletler'den açıklamada da, "Batı Şeria’da Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgalci İsrail askerleri tarafından öldürülmesi kapsamlı bir şekilde soruşturulmalı ve suçlular hesap vermeli" denildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, AA muhabirinin, "Size işgalci İsrail askerleri tarafından Nablus'ta başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı, 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'yi sormak istiyorum. Tepkiniz nedir? Bunu kınıyor musunuz ve sorumluluğu kabul eden İsrail ordusuna bir mesajınız var mı?" sorularını yanıtladı.

Olay hakkında henüz detaylı bilgiye sahip olmadığını belirten Dujarric, "Olayın ne koşullar altında gerçekleştiğinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Siviller her durumda korunmalıdır." ifadesini kullandı.

Dujarric, AA muhabirinin, "Korkarım bu bir şablona dönüşmeye başladı. Daha önce de aralarında BM personelinin de öldürüldüğü benzer olaylarda kapsamlı soruşturma talep ettiniz. Sonuç aldığınız bir soruşturma var mı? Ya da herhangi bir suçlu cezalandırıldı mı?" sorularına ilişkin ise "BM personeli bağlamında hiçbir şey yapılmadı." yanıtını verdi.

Soruşturmaların daha ziyade "çatışma sonlandıktan" sonra gerçekleşeceğine işaret eden Dujarric, Filistinli mahkumlara yönelik kötü muamelenin cezalandırıldığı durumlar olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan Dujarric, İsrail'in birçok sivil ölüme ilişkin soruşturma gerçekleştirmediğinin de bilindiğini kaydetti.

Eygi'nin öldürülmesini kınayıp kınamadığının tekrar sorulması üzerine ise BM Sözcüsü, olay hakkında daha fazla bilgi edinmesi gerektiğini söyledi.

Blinken: Ortaya çıkacak gerçeğe göre adım atacağız

Blinken, aktivist Eygi'nin öldürülmesi konusunda "gerçeklere göre adım atacaklarını" söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD vatandaşı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesiyle ilgili olarak çok üzgün olduklarını ve "ortaya çıkacak gerçeklere göre adım atacaklarını" belirtti.

Bakan Blinken, temaslarda bulunduğu Dominik Cumhuriyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Eygi'nin ailesine ve yakınlarına ABD hükümeti adına taziyelerini sunduklarını kaydeden Blinken, "Bu trajik kayıptan dolayı çok üzgünüz. Şu anda en önemli şey gerçeklere ulaşmak, ki biz de bunu yapıyoruz, atacağımız herhangi bir adım gerçeklere bağlı olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

"Öncelikle olayın tam olarak nasıl olduğunu anlayalım, gerekli sonuçları ona göre çıkaracağız." diyen Blinken, dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir ABD vatandaşının güvenlik ve emniyetinin kendileri için en önemli öncelik olduğunu vurguladı.

Blinken, "Daha fazla bilgi aldığımızda bunları paylaşacağız ve gerektiği gibi bu bilgilere göre davranacağız." dedi.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Sean Savett, Eygi'nin, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında İsrail askerlerince başından vurularak öldürülmesine ilişkin AA muhabirinin sorusuna yazılı olarak cevap vermişti.

Savett, açıklamasında, "Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin bugün Batı Şeria'daki trajik ölümünden dolayı derin rahatsızlık duyuyoruz, kalplerimiz onun ailesi ve sevdikleriyle beraber. Daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştık ve olayın soruşturulmasını talep ettik." ifadelerini kullanmıştı.

Filistin makamları "Keskin nişancılar kasıtlı öldürmüş olabilir" dedi

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Filistin makamları Türk yetkililere, İsrail ordusu tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin keskin nişancılar tarafından kasıtlı öldürülmüş olabileceğini bildirdi.

Dışişleri kaynakları: Filistinli doktorlar da otopsi yapacak

Dışişleri Bakanlığı kaynakları da, "Filistin makamlarının Kudüs Başkonsolosluğumuza ilettiği bilgilere göre, Ayşenur Ezgi Eygi, keskin nişancı tarafından kasıtlı biçimde hedef alınmış olabilir" dedi.

Bakanlık kaynakları, "Filistin makamları 2022 yılında gazeteci Şirin Abu Akile’nin de benzer şekilde öldürüldüğüne dikkat çekiyorlar. Bu nedenle, Filistinli doktorlar da otopsi yapacak. Kullanılan merminin plastik değil, gerçek mermi olduğu kanaatindeler" bilgisine yer verdi.

Biden: Yeterince bilgi sahibi değilim

ABD Başkanı Joe Biden, Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin ekibiyle görüştüğünü, ancak şu anda elinde henüz yeterince bilgi olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Biden, Michigan eyaletini ziyaretinde, İsrail askerleri tarafından öldürülen Eygi ile ilgili sorulara yanıt verdi.

Biden, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak ekibiyle bir görüşme yaptığını ve detaylı bilgilerin kendisine iletilmesinin ardından bir değerlendirme yapabileceğini belirtti.

ABD Başkanı, "Bu konuda sizin için daha fazla detay elimde olacak; ancak henüz bu bilgilere sahip değilim. Daha fazla bilgiye ihtiyacım var, o yüzden (Beyaz Saray'dan) geç çıktım, ekibimle telefondaydım, daha sonra elimde daha fazla bilgi olacak." şeklinde konuştu.

Görgü tanığı konuştu: Açıkça hedef alındı

AA'da yer alan habere göre, görgü tanığı İsrailli aktivist Pollack, Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus şehrine bağlı Beyta beldesinde katıldığı gösteride öldürüldüğü anları anlattı.

Eygi'nin İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldüğünü ifade eden Pollack, "İsrail'in Beyta topraklarında Filistinlilerden gasbederek inşa ettiği Evyatar isimli kaçak yerleşim birimini protesto etmek üzere Beyta'ya gittik." dedi.

Pollack, Beyta'da cuma namazının ardından Filistinli gençlerin İsrail askerleri tarafından kuşatıldığını belirterek, "Namaz biter bitmez, askerler ve köydeki gençler arasında olaylar başladı. Askerler hemen göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle müdahale etti" ifadelerini kullandı.

Çatışma nedeniyle Beyta'daki köyün içerisine askerlerden yaklaşık 150-200 metre öteye meskun mahalle çekildiklerini söyleyen Pollack, İsrail askerlerinin bir evin çatısı üzerinde stratejik bir noktada konuşlandığını aktardı.

İsrail askerlerinin Türk vatandaşı Eygi'yi açıkça hedef aldığını ifade eden Pollack, şunları kaydetti:

"İki sefer gerçek mermi ateşlendi. İlki ortada bir noktayı hedef aldı. Sonra ikinci bir gerçek mermi sesi duydum sonra insanların bana seslendiğini duydum. Yaralanan Eygi'nin 10-15 metre geride zeytin ağaçlarının altında durduğu yere doğru koştum. Onu yerde, bir zeytin ağacının altında yatarken buldum. Ölümcül bir kanaması vardı. Vuran asker, onu açık bir şekilde görüyordu."

Pollack, Eygi'ye ilkyardım yaptıklarını anlatarak, "Elimi kanamayı durdurmak için başının altına koydum. Nabzına baktım çok zayıf atıyordu. Ambulansı çağırdık, onu ambulansa bindirdik" dedi.

Eygi'nin önce Beyta sağlık merkezine, sonra sağlık görevlileri eşliğinde Rafidiye Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü ifade eden Pollack, "Hastanede, onu hayata döndürmeye çalıştılar ama başaramadılar. Vefat etti" ifadelerini kullandı.

Pollack, "Şunu söylemem gerekli ki bu diğer yaşananlardan ayrı bir olay değil. 2021'den beri hepsi Filistinli 17 kişi Beyta'da öldürüldü. Bugün bunu duymamızın sebebi bir ABD vatandaşının trajik bir şekilde ölümü. Bu olay, diğer yaşananlardan ayrı değil. Bu Filistin halkının mücadelesine karşı yapılan baskının, İsrail'in Batı Şeria'da son aylarda şiddeti artırmasının ve İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırımın bir parçası" dedi.