Çevre

Bakan Kurum: Asbestli geminin Türk karasularına girişine izin verilmeyecek

26 Ağustos 2022 17:39

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile İzmir'e gelen ve asbestli olduğu için tepki gösterilen Brezilya gemisinin Türkiye'ye girmeyeceğini açıkladı.

Bünyesinde barındırdığı asbest miktarı nedeniyle uzmanlar tarafından "Ölüm gemisi" olarak adlandırılan NAe São Paulo gemisi 7 Ağustos günü Türkiye saati ile 17:30'da Brezilya'dan Aliağa'daki söküm tesislerine doğru yola çıktı.

İzmir Aliağa’da bulunan Sök Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi tarafından sökülmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verdiği asbestli Nae Sao Paulo gemisine karşı birçok sivil toplum kuruluşu, ülkeye girmemesi için mücadele etmişti.

Bakanlık'tan yapılan "Şartlı onay verdik" açıklamasında "Tehlikeli Madde Envanter Raporunun tarafımıza sunulmasını istedik" ifadesi yer aldı. Raporun bakanlığa sunulmadığı gerekçesiyle, "şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda, geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyecektir." denildi.

Tunç Soyer: "Çifte bayram yaşıyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Brezilya’dan hareket eden NAE Sao Paulo gemisinin Türk karasularına giriş iznini iptal etme kararını, geminin İzmir’e girişini engellemek için kampanya yürüten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Radyo Sputnik'te Atilla Güner’le Akşam Postası’na yorumladı:

“Çifte bayram yaşıyoruz. Çok mutluyuz. Böyle olması gerekiyordu ve muradımız gibi oldu. İzmir tek yumruk olmuştu diyebilirim. İzmir’in tüm dinamikleri bu meseleye sahip çıkmışlardı. Bu sonucu almış olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Başından beri çok umutluydum. Gelmeyecek , getirmeyeceğiz diyordum, gelmesine izin vermeyeceğiz, eğer gelirse mutlaka geri göndereceğiz diye.. O kadar umutlu olduğum için bunları söylüyordum. Çok şükür umudumuz gerçekleşti. Kimse enseyi karartmasın. Bu memleketin sağduyulu insanları var.”

TIKLAYIN | Asbestli gemi NAe São Paulo İzmir’e doğru yola çıktı

TIKLAYIN | Brezilya'dan İzmir'e gelecek olan asbestli gemi yargıya taşınıyor; "Hindistan'ın kovaladığı gemiyi biz niye alıyoruz?"

TIKLAYIN | Aliağa'da 'asbestli gemi' protestosu: Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir; zehirlenmek istemiyoruz!

TIKLAYIN | İzmir'deki çevre örgütleri: Asbestli gemi 'Sao Paulo' İzmir'e gelmek üzere en geç 5 Ağustos'ta yola çıkacak

TIKLAYIN | DİSK'ten asbestli gemiye karşı Brezilya Büyükelçiliği önünde eylem