Politika

Mansur Yavaş, zaferini ilan etti; Ankara, 25 yıl sonra el değiştirdi

Yavaş, başkentte oyların yarından fazlasını aldı

31 Mart 2019 18:02

Güncelleme: 01 Nisan 2019 08:55

İyi Parti'nin desteği ile CHP'den aday olan Mansur Yavaş, Ankara'da seçim zaferini ilan etti. Daha önce Melih Gökçek'e karşı iki kez aday olan ve kaybeden Yavaş, üçüncü adaylığında oyların yarısından fazlasını almayı başardı. 

Ankara'da sandıkların yüzde 99.81'ine göre, Mansur Yavaş yüzde 50.9, Mehmet Özhaseki ise yüzde 47.06 oy oranına ulaştı. 

Bu sonuçlar Ankara, 25 yıl sonra el değiştirmiş oldu. Ankara'da Melih Gökçek, 1994 yılında Refah Partisi'nden belediye başkanı olarak seçilmişti. O tarihten beri belediye başkanlığını yürüten Gökçek, 16 Nisan referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine istifa etmişti. Melih Gökçek'in istifasının ardından gerçekleşen ilk seçimlerde Ankara, CHP'ye geçmiş oldu. 

31 Mart seçimlerinde Ankara seçim sonuçlarına ulaşmak için tıklayın

Ankara ilçelerinde seçim sonuçları

25 ilçesi bulunan Ankara'da AKP 19, CHP 3, MHP 3 ilçede belediye başkanı çıkardı.

CHP'liler Genel Merkez önünde kutlama yaptı

Seçim sonuçlarının büyük oranda belli olmasının ardından CHP'liler kutlama yapmak üzere CHP Genel Merkezi önünde toplandı. Partililerin pek çok yerde konvoylar oluşturdu.

TIKLAYIN - Gökçer Tahincioğlu'nun izlenimi: CHP Genel Merkezi’nde bu kez kutlama var

Mansur Yavaş kimdir?

Ankara Beypazarı'nda, 23 Mayıs 1955'te dünyaya gelen Mansur Yavaş, ilk, orta ve lise eğitimini Beypazarı'nda tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1983 yılında mezun olan Yavaş, askeri savcı olarak tamamladığı askerliğinin ardından Beypazarı'nda 13 yıl serbest avukatlık yaptı. Siyasete genç yaşlarda başlayan Yavaş, 1989- 1994 yıllarında belediye meclis üyesi, 1994'te MHP'den Beypazarı belediye başkanı adayı oldu; fakat seçilemedi. MHP'den 18 Nisan 1999 seçimlerinde aday olup, yüzde 51 oy oranıyla Beypazarı Belediye Başkanlığı'na seçilen Yavaş, Tarihi Beypazarı Konakları'nın restorasyonu ve binlerce yıllık Beypazarı tarihini koruma çalışmalarıyla '2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi', Türk Dil Kurumu'nca Türkçe'nin korunması nedeniyle verilen onur ödülü, doğa savaşçılarının 'Çevre Ödülü' gibi ödülleri aldı. 24 Eylül 2004 tarihinde TÜSİAV tarafından 'Yılın Belediye Başkanı' seçilen Yavaş, 2004 yerel seçimlerinde yüzde 55 oy oranı ile yeniden belediye başkanı seçilen Mansur Yavaş, 2009- 2014 yıllarında ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için girdiği seçimi kaybetti.

Belediye başkanı adayları

Başkentte sandıkların kapanmasının ardından sayım işlemine geçildi.

Başkentte belediye başkanlığı için yarışan isimler şöyle:

Mehmet Özhaseki – AKP

Mansur Yavaş – CHP

Mesut Doğan – Saadet Partisi

Haydar Yılmaz – DSP

Fatma Korur – TKP

Geçmiş seçim sonuçları

Başkentte geçmiş seçimlerin sonuçları şöyle:

30 Mart yerel seçimleri

16 Nisan referandumu

 

24 Haziran seçimleri