Bilim / Teknoloji

Alper Gezeravcı uzaydan ne zaman dönecek?

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü, Atatürk'ten ilhamla "İstikbal göklerdedir" olmuştu

25 Ocak 2024 21:14

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yer aldığı uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlenmesinden sonraki tüm işlemlerin tamamlanmasıyla Gezeravcı çalışmalarına başladı. Peki, Alper Gezeravcı ne zaman uzaydan dönecek?

Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı UUİ'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak. Bu deneyler, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi alanlarda çeşitlilik gösteriyor.

TIKLAYIN - Alper Gezeravcı uzaydaki ilk deneyine başladı

Gezeravcı, uzayda kaldığı 14 gün boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında misyon için hazırlanan, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonunca belirlenen 13 önemli deney çalışmasını başlatacak.

Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçilen deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlayacak.

Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanması, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi, mikroalg türlerinin yer çekimsiz ortamda karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi, dünyada var olan hastalıklar için yeni tedaviler ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde ve propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması gibi deneyler de bilim dünyasına fayda sağlaması açısından önem taşıyor.

Ne zaman dönecek?

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.

Ocak ayının sonunda Dragon kapsülünün AX misyon mürettebatının Orlando açıklarına okyanusa inmesi planlanıyor.

AX-3 misyonu kapsamındaki ekip UUİ'de yaklaşık olarak 14 gün kalıp, bilimsel deneylerini gerçekleştirecekler.

Alper Gezeravcı'nın uzaydan 2 Şubat'ta geri dönmesi bekleniyor.

Türkiye'nin insanlı uzay yolculuğu: İstikbal göklerdedir

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu ve ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.
 
Uzay yolculuğu başlayan Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot unvanını aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı'na insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz" mesajı paylaştı.
 
İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü, Atatürk'ten ilhamla "İstikbal göklerdedir" oldu.
 
İlk Türk astronot Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.
 
ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı.

TIKLAYIN - Türkiye'nin uzay yolculuğu başladı | İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzaydaki ilk sözünde Atatürk'ü andı: İstikbal göklerdedir

TIKLAYIN - İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kumpas davasıyla TSK’dan ihraç edilmiş

TIKLAYIN - Sosyal medyada Gezeravcı'nın uzay yolculuğu gündem oldu: "Ayağına asteroit değmesin"

VİDEO - İlk Türk astronot Gezeravcı'dan kalemle yer çekimi testi

TIKLAYIN - Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğu başladı: İşte fırlatma anından fotoğraflar

TIKLAYIN - SpaceX: Kapsülün kapağı kapatıldı, Falcon 9'un fırlatılmasına 2 saatten az süre kaldı

TIKLAYIN - Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğunda gözler onun üzerinde: Alper Gezeravcı kimdir?