Gündem

Alper Gezeravcı uzaydaki ilk deneyine başladı

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk deneyi kapsamında, tuz stresine maruz bırakılan bitkileri araştıracak

22 Ocak 2024 12:37

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk deneyi kapsamında, tuz stresine maruz bırakılan bitkileri araştıracak.

Türkiye Uzay Ajansının (TUA) sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Gezeravcı tarafından Türk Uzay Bilim Misyonu için çalışmalara başlandı.

Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk deneyi tuz stresine maruz bırakılan bazı bitkilerin araştırılması olarak belirlendi.

Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmail Türkan, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday'ın proje yöneticisi olduğu deneyin adı, "Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması" olarak duyuruldu.

Deneyle, uzayda ve yeryüzünde yetiştirilen ve tuz stresine maruz bırakılan "A. thaliana" ve "schrenkiella parvula" bitkilerinde yeni nesil dizileme ile (RNA-seq) transkriptomun ortaya konulması ve mikro yerçekiminde glikofitik ve halofitik bitkilerin tuz stresine verdikleri bazı fizyolojik ve moleküler yanıtların karşılaştırması hedefleniyor.

Türkiye'nin insanlı uzay yolculuğu: İstikbal göklerdedir

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu ve ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.
 
Uzay yolculuğu başlayan Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot unvanını aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı'na insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz" mesajı paylaştı.
 
İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü, Atatürk'ten ilhamla "İstikbal göklerdedir" oldu.
 
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.
 
ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı.

TIKLAYIN - Türkiye'nin uzay yolculuğu başladı | İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzaydaki ilk sözünde Atatürk'ü andı: İstikbal göklerdedir

TIKLAYIN - İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kumpas davasıyla TSK’dan ihraç edilmiş

TIKLAYIN - Sosyal medyada Gezeravcı'nın uzay yolculuğu gündem oldu: "Ayağına asteroit değmesin"

VİDEO - İlk Türk astronot Gezeravcı'dan kalemle yer çekimi testi

TIKLAYIN - Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğu başladı: İşte fırlatma anından fotoğraflar

TIKLAYIN - SpaceX: Kapsülün kapağı kapatıldı, Falcon 9'un fırlatılmasına 2 saatten az süre kaldı

TIKLAYIN - Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğunda gözler onun üzerinde: Alper Gezeravcı kimdir?