Gündem

AKP’den ziyaret; “Cumhuriyetimizin yapı taşlarından olan MKE Ankaragücü'nü linç kampanyasına tabi tutmamak gerekir”

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler'e sahada yumruk atmış, ardından kulüpteki görevinden istifa etmişti

15 Aralık 2023 13:47

AKP Ankara Milletvekilleri Fuat Oktay ve beraberindeki AKP'li heyet, eski başkanları Faruk Koca'nın sahada hakem Halil Umut Meler'e yumrukla saldırmasıyla gündeme gelen MKE Ankaragücü Kulübü'nü Beştepe tesislerinde ziyaret etti. Oktay, "Cumhuriyetimizin yapı taşlarından olan MKE Ankaragücü'nü linç kampanyasına tabi tutmamak gerekir" dedi.

Fuat Oktay ve beraberindeki AKP Ankara milletvekilleri Jülide Sarıeroğlu, Kurtcan Çelebi, Zeynep Yıldız, Asuman Erdoğan, Fethan Baykoç ve Asuman Erdoğan, MKE Ankaragücü Kulübünü Beştepe Tesisleri'nde ziyaret etti. Ziyaretin ardından AKP Ankara Milletvekili Oktay ve MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı İsmail Mert Fırat, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

TIKLAYIN- Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'dan hakem Halil Umut Meler'e sahada yumruk ve tekmeli saldırı!

Fuat Oktay, arzu edilmeyen bir olay yaşandığını ve herkesin üzüldüğünü belirterek, "Tüm Türk spor camiası, futbol camiası ama tüm Türk kamuoyu olarak üzüldük. Yapılması gerekenler yapıldı ama biz Ankara milletvekilleri olarak diğer tarafta da spor camiasının, şehrimizin zarar görmemesi adına da hem MKE Ankaragücü yönetimine geçmiş olsun demek için buradayız. AK Parti milletvekilleri olarak şehrin birlik, beraberlik ve dayanışmasına katkı vermek üzere buradayız. Bununla alakalı zaten gerekli tüm açıklamalar yapılmıştır. Olayın hukuki süreci devam ediyor. Olayın idari boyutu da devam ediyor. Dün TFF tarafından gerekli açıklamalar da zaten yapıldı. İçeride yaptığımız değerlendirmede de yine MKE Ankaragücü yönetimimizin bununla ilgili bazı endişelerinin olduğunu görüyoruz. Bazı itirazların olduğunu görüyoruz ve Tahkim Kuruluna gidecekleriyle alakalı da açıklamaları oldu. Zaten bu süreci de biz yakinen takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bir sorun yaşandığı zaman hemen yeni bir kanun çıkarma yönünde yoğun talepler geldiğini dile getiren Oktay, şunları kaydetti:

"Zaten bu konudaki çalışmalar gerek meclisimizde gerekse ilgili bakanlıklarımız nezdinde yapılıyor, yapılacaktır. Bu kanun yeni çıkarılmıştı, yeşil sahalarda şiddetin önlenmesiyle alakalı. Bir de olayın kültürel ve sosyal boyutu var. Biz asıl buradan, o tür dersleri birlikte çıkarmamız gerektiğini düşünüyoruz. Yani yine futbolun tüm paydaşları olarak spor kulüplerimizle, Kulüpler Birliğiyle ve TFF'yle, hakemlerle, medyayla, spor adamlarıyla, antrenörlerle, futbolcularla bunun üstesinden birlikte gelebileceğimizi düşünüyorum. Yani bu, eğitimle mümkün olan bir şey. Sadece tek bir olayın üzerinden tek bir kulübün üzerine gidilmesi ve bunun linç kampanyasına dönüştürülmesi aslında yine spor camiamıza zarar verecek bir yaklaşım tarzı."

MKE Ankaragücü'nün 113 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Oktay, "Ankaragücü, İmalat-ı Harbiye'nin işçileri, ustaları ve o zamanki öğrencileri tarafından kurulmuş bir kulüp ve Kurtuluş Savaşı'na katılmış bir kulübümüz. Cumhuriyetimizin yapı taşlarından olan MKE Ankaragücü'nü linç kampanyasına tabi tutmamak gerekir. Her kulübümüzü yaşatmamız gerektiği gibi MKE Ankaragücü'nün de Ankara'yla bütünleşmiş bir kulüp olarak, buradan zarar görmeden çıkması ve yeni fırsatların oluşturulması, şiddetin önlenmesine dönük gerekli tedbirlerin alınması gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

Fuat Oktay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz AK Parti milletvekilleri olarak siyasi boyutta da yanlarında olduğumuzu, spor camiasının yanında olduğumuzu, sporda şiddetin, yeşil sahalarda şiddetin bütün her şeyiyle bertaraf edilmesi gerektiğini zaten ifade ettik. Elimizden geldiği kadar da sonuna kadar da gerek MKE Ankaragücü'nün gerek spor camiasının, tüm kulüplerimizin yanında olacağımızı, bizim üzerimize düşen bir şey varsa da sonuna kadar yapmaya gayret edeceğimizi buradan ifade etmek istiyorum."

MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı İsmail Mert Fırat ise milletvekillerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederken, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun (PFDK) MKE Ankaragücü'ne verdiği cezalarla ilgili itirazda bulunacaklarını belirterek, "Süreçle ilgili Tahkim Kuruluna gidip yasal haklarımızı kullanacağız. Bundan sonraki süreci takip edeceğiz. Sayın başkanımıza da ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Sürecin takipçisi olacağız." şeklinde konuştu.

Öte yandan MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, takım kaptanları Ali Sowe, Uros Radakovic ve Atakan Çankaya da ziyaretlerinden dolayı milletvekillerine teşekkür etti.

Ne olmuştu? 

Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında MKE Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasında oynanan karşılaşma 1-1 berabere sona erdi. Karşılaşmanın ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, saha ortasına kadar gelerek hakem Halil Umut Meler'e saldırdı. Başkan Koca, Rizespor maçının ardından sahaya girerek karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler'e yumruk attı. Darbeyle yere düşen Meler'in etrafını güvenlik güçleri sardı. Bu hareketten sonra bir süre yere çökerek fenalık geçiren Faruk Koca'yı yöneticiler sakinleştirmeye çalıştı. Saldırının ardından Halil Umut Meler'in sol gözü morardı. Halil Umut Meler, tedavisi yapıldıktan 10 dakika sonra yoğun güvenlik önlemleri altında soyunma odasına götürüldü.

MKE Ankaragücü Kulübü, Çaykur Rizespor ile oynadıkları maçın ardından yaşanan olaylar nedeniyle spor camiasından özür diledi. Kulüpten yapılan açıklamada, "MKE Ankaragücü Kulübü olarak bu akşam yaşanan hadisenin üzüntüsü içerisindeyiz. Eryaman Stadı'nda karşılaştığımız Çaykur Rizespor karşılaşması sonrası yaşanan üzücü olaydan dolayı Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür dileriz" denildi.

Olayın ardından; Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın da aralarında bulunduğu toplam 6 kişi adliyeye sevk edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Faruk Koca ile birlikte 2 kişinin daha tutuklandığını duyurdu.

Tunç'un açıklaması şu şekilde:

"11/12/2023 tarihinde Ankaragücü-Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakası sonrası sahaya inerek maçın hakemine yönelik şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler ile maç sonrası sahaya inen taraftarlar hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık ve Türk Ceza Kanunu’nca “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama ve tehdit suçlarından” Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, Şüpheliler F. K., Ş. Y. Ş. ve K. Ç. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan ifadelerini müteakip sevkedildiği Ankara Batı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle spor alanında kırık oluşacak şekilde yaralamak” suçundan tutuklanmıştır.
Görüntü analizlerinden maç bitiminde sahaya indikleri tespit edilen şüpheliler R. K., Ö.O.Ü, V.D. hakkında da 6222 S.Y. uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiştir.
Soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir."

Türkiye Futbol Federasyonu, olayın ardından ligleri süresiz tatil ilan ettiğini açıkladı. 

TIKLAYIN- Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'dan hakem Halil Umut Meler'e sahada yumruk ve tekmeli saldırı!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'i tekmeleyenler stada VIP taraftar olarak girmiş!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'i yumruklayan eski AKP'li vekil Faruk Koca, inşaatında ölen küçük çocuk için ceza olarak 12 bin 100 TL ödemiş!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'e saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca tutuklandı

TIKLAYIN - Sahada hakem yumruklayan "fair play" ödüllü Faruk Koca kimdir?

TIKLAYIN - Hakem Halil Umut Meler’e sahada yumruk atan Ankragücü Başkanı Faruk Koca "Beynim attı, gözüm karardı" demiş

TIKLAYIN - Faruk Koca AKP'den ihraç edildi!

TIKLAYIN - Murat Yetkin'den Faruk Koca portresi: Erdoğan'ın ev sahipliğinden hakem dövmekten tutuklanmaya

TIKLAYIN - Faruk Koca savcılıkta "yumruk" dedi, hâkimlikte "tokat"a çevirdi: Ben tokat attım, hakem 5-10 saniye sonra kendisini yere attı!

TIKLAYIN - AKP'den "Faruk Koca" açıklaması: Disiplin suçu oluşmuştur

TIKLAYIN - Faruk Koca, Ankaragücü Başkanlığından istifa etti

TIKLAYIN - AKP'den "Faruk Koca" açıklaması: Disiplin suçu oluşmuştur

TIKLAYIN - Faruk Koca, PFDK'ya sevk edildi

TIKLAYIN - Faruk Koca hakkında "efendi biri" diyen AKP'li Metiner: Öfkesine yenik düştü

TIKLAYIN - Halil Umut Meler, kendisini ziyarete gelen Ankaragücü heyetini kabul etmedi!

TIKLAYIN - Ankaragücü'nün yeni başkanı, Faruk Koca'nın "ortağı" İsmail Mert Fırat oldu