Kültür-Sanat

Ahmet Ümit, bu kez 'Bir Aşk Masalı' ile geliyor: Özgürlük yoksa aşk da yoktur!

“Yolculukların en çilelisi aşk için yapılandır. Ve zorluk ne kadar artarsa aşk o kadar kıymete biner, o kadar anlam kazanır, o kadar vazgeçilmez bir hal alır…”

06 Ekim 2022 12:34

T24 Kültür Sanat

Yapıtları dünyada 34 dile çevrilen, Türkiye’nin önde gelen edebiyatçılarından Ahmet Ümit’in masal türünde çıkacak yeni kitabı ‘Bir Aşk Masalı’, 10 Ekim Pazartesi günü Yapı Kredi Yayınları kitabevlerinde ve tüm kitapçılarda raflarda yerini alacak

Son romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ Haziran 2021’de çıkan Ahmet Ümit, pandemi nedeniyle iki yıl ara verdiği imza günlerine Mayıs 2022’de tekrar başlamış ve uzun bir aradan sonra ilk defa yazarla bir araya gelen okuyucular başta İstiklal Caddesi olmak üzere buluşmalarda uzun kuyruklar oluşturmuştu.

Ahmet Ümit’in, ‘Özgürlük yoksa aşk da yoktur!’ alt başlığını taşıyan, büyüklere yazdığı masal türündeki yeni kitabı ‘Bir Aşk Masalı’nın tanıtım bülteninde yer alan ifadeler şöyle:

“Asla sevdiğin insanın gardiyanı olma…

Bir varmış bir yokmuş, dünyada acayiplikler çokmuş. Bir gece beş farklı ülkede, beş prens aynı rüyayı görmüşler: Bir genç kız, kadim bir kentin alacakaranlık sokaklarında ışıktan bir güzellik halinde dolaşıyormuş. İşte o kızı gördükten sonra, artık ne eski hayatları kalmış ne de eski hakikatleri.

 Ahmet Ümit’ten insanlığın en yüce duygusu olan aşkın doğasına dair bir hikâyat.

 10 Ekim Pazartesi günü Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkacak olan ‘Bir Aşk Masal’ı, beş prensin sevda uğruna revan oldukları bir yol ve hal macerası. Kaf Dağı’ndan ıssız çöllere, ücra hanlardan savaşçı kabilelerin çadırlarına, devlerden denizkızlarına, balinalardan devasa yılanlara, cümle tabiatın ve mahlukatın geçiş yaptığı bir hayal perdesi. 

‘Yolculukların en çilelisi aşk için yapılandır. Ve zorluk ne kadar artarsa aşk o kadar kıymete biner, o kadar anlam kazanır, o kadar vazgeçilmez bir hal alır…’”

TIKLAYIN | Ahmet Ümit: Che Guevera, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş efsaneydi ama yenildik, artık yenilerek devam etmeyelim, yenilmeyelim, gerçekçi olalım

TIKLAYIN | Ahmet Ümit’in ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ romanından tadımlık bir bölüm

TIKLAYIN |
Ahmet Ümit'in sinemaları: Sosyalizm Emek Sineması'na benzer; anıların mekânları yok oluyorsa siz de ağır ağır ölüyorsunuz demektir

TIKLAYIN | Ahmet Ümit: Ayasofya'nın inşa edilmesinin ardında, adeta gözardı edilen görkemli bir aşk hikâyesi de var

TIKLAYIN |
Ahmet Ümit: Türkiye’ye bir Nobel daha gelir ama bence alacak yazar reddetse çok fiyakalı olur

Ahmet Ümit kimdir?

Fotoğraf: Sebati Karakurt

Ahmet Ümit 1960’ta Gaziantep’te doğdu. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü.

İlk kitabı 1989’da yayımlanan ‘Sokağın Zulası’ adlı şiir kitabıdır. 1992’de ilk öykü kitabı ‘Çıplak Ayaklıydı Gece’ yayımlandı. Bunu 1994’te ‘Bir Ses Böler Geceyi’, 1999’da ‘Agatha’nın Anahtarı’, 2002’de ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’ adlı polisiye öykü kitapları izledi.

1995’te hem çocuklara hem de büyüklere yönelik ‘Masal Masal İçinde’ ve 2008’de yayımlanan ‘Olmayan Ülke’ ile farklı bir tarz denedi.

1996’da yazdığı ilk roman ‘Sis ve Gece’, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından 1998’de ‘Kar Kokusu’, 2000’de ‘Patasana’, 2002’de ‘Kukla’ yayımlandı. Bu kitapları, ‘Ninatta’nın Bileziği’, ‘İnsan Ruhunun Haritası’, ‘Aşk Köpekliktir’, ‘Beyoğlu Rapsodisi’, ‘Kavim’, ‘Bab-ı Esrar’, ‘İstanbul Hatırası’, ‘Sultanı Öldürmek’, ‘Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’, ‘Elveda Güzel Vatanım’, ‘Kırlangıç Çığlığı’ ve ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ adlı kitapları izledi. Son romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ 2021 yılında yayımlandı.

Ahmet Ümit’in İsmail Gülgeç’le ‘Başkomser Nevzat - Çiçekçinin Ölümü’ ve ‘Başkomser Nevzat - Tapınak Fahişeleri’, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile ‘Başkomser Nevzat - Davulcu Davut’u Kim Öldürdü?’ ve Bartu Bölükbaşı’yla hazırladıkları ‘Elveda Güzel Vatanım’ adlı çizgi romanları yayımlanmıştır.

Eserleri 34 farklı dilde yayımlanan yazar uluslararası bir okur kitlesine ulaşmıştır. ‘Sis ve Gece’ adlı romanı Turgut Yasalar tarafından, ‘Bir Ses Böler Geceyi’ adlı romanı ise Ersan Arsever tarafından uzun metrajlı filme uyarlanmıştır.

Senaryosunu kendisinin yazdığı ‘Merhaba Güzel Vatanım’ adlı dökü-drama Cengiz Özkarabekir tarafından filme çekilmiştir. Öykülerinden Uğur Yücel tarafından, ‘Karanlıkta Koşanlar’, Cevdet Mercan tarafından ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’ adlı iki ayrı dizi film yapılmıştır.

‘Aşk Köpekliktir’ adlı hikâyesi oyunlaştırılarak Akla Kara Tiyatrosu tarafından sahneye konulmuştur. ‘Ninatta’nın Bileziği’ İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından ‘Ninatta’ adıyla opera olarak sahnelenmiştir. ‘Masal Masal İçinde’, İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sahneye koyulmuştur. Ahmet Ümit şehirlilik bilincini uyandırmak, tarihi kentlere duyarlılığı

artırmak ve çokkültürlülüğü geliştirmek için ‘Yaşadığın Şehir’ adlı bir TV programı yapmıştır.