Kültür-Sanat

Ahmet Kaya filminin yönetmeni Kudret Sabancı'dan açıklama: Sansür denebilecek bir yok etme arzusu

06 Mart 2024 19:12

Sanatçı Ahmet Kaya'nın biyografik filmi "Ahmet'in Türküsü - Son Şarkı"nın yönetmeni Kudret Sabancı, Kaya'nın eşi Gültan Kaya Hayaloğlu'nun tepkisine, "Sansür denebilecek bir yok etme arzusu" diyerek cevap verdi. 

Kudret Sabancı'nın yönettiği filmde Ahmet Kaya'yı Celil Nalçakan canlandırırken kendisine Ezgi Şenler ile Serdal Genç eşlik etti. Ancak Kaya'nın sanatçının eşi Gülten Kaya Hayaloğlu, "Filmi ticari proje olarak gördüklerini ve asla desteklemediklerini" söyledi, filmin gösterime girmemesi için  yasal işlemleri başlattıklarını duyurdu. Açıklamaların ardından film 1 Mart'ta gösterime girdi ancak filmin açılışı sadece 12 bin 594 kişiyle gerçekleşmişti. Filmin yönetmeni Kudret Sabancı bu olayların üzerine sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.

Yönetmen Kudret Sabancı'nın açıklamaları şöyle:

"Sinema filmimiz sonunda izleyicilerle buluştu. Bilindiği üzere, daha önce planlanan gösterim, öncelikle pandemi daha sonra da muhatap kaldığı bir takım hukuki süreçler sebebiyle bugüne kaldı. Topluma mal olan kişilere ilişkin yapılan filmler maalesef zaman zaman çeşitli spekülasyonlara maruz kalmaktadır. Ahmet Kaya da son dönemde çeşitli şekillerde adları gündeme gelen ve tartışmalara neden olan diğer kişiler de insanlığın, kültürün ve tarihin ortak değerlerine dönüşmüşlerdir. Bu kişilerin adları, dış görünüşleri, hayatı ve düşünceleri gibi kişiliğine dair unsurları, telif hakları kapsamında değil, kişilik hakları kapsamındadır ve hayat hikayeleri de alenileşmiş durumdadır.

Tarihsel ve somut olaylar üzerinde hiç kimsenin telif hakkı söz konusu değildir. Dolayısıyla kamuya açık bilgilerle çekilen bir film için herhangi bir izin gerekmemektedir. Ülkemizde ve dünyada bu konudaki kriterler yeterince açıktır ve bu konuda son derece özenli davrandığımızın bilinmesini arzu ederiz. Şarkılarıyla geniş halk kitlelerinin ilgisine ulaşmış, sonrasında linçe uğramış, ülkesini terk etmiş, vefatından sonra da Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü’ne layık görülmüş, yani sanatı ve yaşamı ile fazlasıyla kamuoyuna mal olmuş bir sanatçının hayatı, sanatın da sinemanın da konusudur ve üzerinde kitlelerin farklı bakış açılarına sahip olması da çok doğaldır

Sanatın çok sesli doğası içerisinde herkesin aynı süreci kendi perspektifinden yansıtması sanatın sunduğu bir olanaktır ve yaptığımız da bundan ibarettir. Bütün topluma ait olan bu değeri ve zenginliği, tekelci hatta baskıcı bir özel ekonomik mülkiyet anlayışı içerisinde, sansür denebilecek bir yok etme arzusundaki motivasyonu kamuoyunun takdirine bırakıyor, eksiği ve fazlasıyla sinemamıza yeni bir eser kazandırmanın gururunu yaşıyoruz."

Daha önce başka bir film için dava açılmıştı

Kaya'nın mirasçıları olan GAM Müzik ve eşi Gülten Kaya Hayaloğlu, bir süre önce Ahmet Kaya'nın yaşam öyküsünü ele alan başka bir filme de karşı yasal işlem başlatmışlardı. Bu dava, filmin yönetmeni Gani Rüzgar Şavata'ya karşı açılmıştı. Kaya Hayaloğlu tarafından yapılan açıklamada, Ahmet Kaya'nın hayatını ya da eserlerini konu alan herhangi bir projeye onay verilmeyeceği ifade edilmişti.

Gülten Kaya Hayaloğlu, Sabancı'nın filmini de bir ticari proje olarak gördüklerini ve asla desteklemeyeceklerini belirtmişti.

Gülten Kaya'dan "Ahmet Kaya filmi" açıklaması: O film elbet yapılacaktır ve haberi de sizlerle ilk paylaşan biz olacağız