Paris 2024

Olimpiyat açılış seremonisi ilk defa stadyum dışında yapıldı; Paris 2024 oyunları resmen başladı

27 Temmuz 2024 00:00

T24 Spor

Paris 2024 Olimpiyatları aylar süren hazırlıkların ardından 26 Temmuz'da başladı. 206  ülkeden sporcuların katıldığı organizasyonda 10 bin 500 sporcu mücadele edecek. Olimpiyat Oyunları'nın Paris'e 16 milyondan fazla turist çekmesi bekleniyor.

Tören büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirildi. Ünlü sanatçılar Lady Gaga, Aya Nakamura, Marina Viotti, Gojira ve Celine Dion'un sahne aldığı açılış töreni Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünde düzenlendi. Fransa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinden ilham alan tören renkli görüntülere sahne oldu.

Olimpiyat açılışına Gazze'ye saldırıları nedeniyle olimpiyatlardan men edilmesi yönünde protestolar yapılan İsrail'in Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’un da aralarında bulunduğu 110 devlet ve hükümet lideri katıldı.

Tören serüvenine Zinedine Zidane ile başlayan meşale ateşin yakılması için Fransız judocu Teddy Riner ile eski atlet Marie-Jose Perec'e ulaştırıldı. Olimpiyatlarda yanan ateşte sıcak hava balonunun mucidi olan Joseph Michel Montgolfier ve Jacques Etienne Montgolfier kardeşlerin imzası yer aldı.

Sporseverler, 17 gün sürecek ve 11 Ağustos'ta sona erecek 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nı TRT Spor ve TRT Spor Yıldız ile Eurosport 1, Eurosport 2'den izleyebilecek.

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.

Olimpiyat açılışı ilk kez stadyum dışında yapıldı

Olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez geleneksel bir stadyum dışında gerçekleştirilecek açılış törenini, yaklaşık 300 bin kişi töreni yerinde takip etti.

Tören, binlerce sporcuyu taşıyan 85 geminin Sen Nehrindeki Austerlitz Köprüsünden hareketiyle başladı. 3.5 saat sürecek törende 3 binden fazla dansçı, tören boyunca Sen Nehri kıyısında gösteri yaptı. Gemilerin 6 kilometrelik yolculuğu lena Köprüsünde son buldu.

Açılış töreninde dünya siyaset, spor ve sanat camiasından çok sayıda davetli de yer aldı.

 

Madalyalarda Eyfel Kulesi'nden bir parça var

Madalya kazanan sporcular Paris'ten bir parçayı da yanlarında götürecek. Eyfel Kulesi'nin tadilatı sırasında değiştirilen parçalar, sporcuların boyunlarına asılacak altın, gümüş ve bronz madalyanın içine yerleştirildi.

Böylelikle madalya alan sporcular, Eyfel Kulesi'nden orijinal bir parçayı göğsünde taşıyacak. Madalyaların ortasına yerleştirilen demir parçalarının her biri 18 gram ağırlığında olacak.

 

32 branştaki 48 dalda mücadele edilecek

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda sporcular, 32 spor branşı içinde yer alan 48 dalda mücadele verecek.

Toplam 34 farklı merkezde gerçekleştirilecek Paris 2024'te 329 kategoride madalyalar sahibini bulacak.

Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda yer alan karate ve beyzbol branşları organizasyondan çıkarılırken, breakdans ilk kez Paris 2024'te olimpiyata dahil edilecek.

Geçit töreninde Lady Gaga

Renkli gösterilerin yapıldığı törende ünlü isimler sahne aldı

Fransa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin sergilendiği açılış töreni, renkli görüntülere sahne oldu.

Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünü yaptığı törende 3 binden fazla dansçı, Sen Nehri kıyısında görkemli gösteriler yaptı.

Açılış seremonisi için hazırlanan senaryo beğeni topladı. Hazırlanan senaryoda Olimpiyat Meşalesi, bir takım zorlukların ardından Trocadero Meydanı'na getirildi.

Olimpiyat Meşalesi'nin Louvre Müzesi, Notre Dame Katedrali, Alexandre Köprüsü ve Eyfel Kulesi gibi Paris'in simge yapılarında gezdirildiği senaryoda Victor Hugo'nun "Sefiller" eseri ve Fransız Devrimi ile Fransa'nın "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" sloganını temsil eden "Marienne" gibi önemli kültürel değerlere vurgu yapıldı.

Senaryoda Fransa'nın ünlü isimlerinden Maurice Leblanc'ın roman karakteri Arsene Lupin, roman yazarı Colette, şarkıcı ve söz yazarı Barbara, akordeoncu Yvette Horner, tarihi figür Jeanne d'Arc, Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın fizikçi ve kimyager Marie Curie, yazar Marcel Proust, Edmond Rostand tarafından kaleme alınan kurgusal karakter Cyrano de Bergerac, pandomim sanatçısı Marcel Marceau, ABD asıllı Fransız vatandaşı şarkıcı ve oyuncu Josephine Baker'a yer verildi. Ayrıca "Kırmızı Başlıklı Kız" ve "Üç Silahşörler" de senaryoda yer buldu.

Geçit töreninde Lady Gaga, Aya Nakamura, Marina Viotti, Gojira ve Celine Dion sahne aldı.

Renkli kıyafetiyle dikkati çektiler

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek bazı ülkeler, geçit törenindeki renkli kıyafetleriyle dikkati çekti.

Bu ülkeler kültürlerine özgü kıyafetler tercih ederken, özellikle Moğolistan, İrlanda Cumhuriyeti, Haiti, Güney Kore, Kenya ve Tayvan'ın giydiği kıyafetler ilgi gördü.

Filistin kafilesi de bayrak ve kefiyeleriyle öne çıktı.

Olimpiyat ateşini Teddy Riner ve Marie-Jose Perec yaktı

Törenin son bölümünde 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın ateşi yakıldı.

Olimpiyat Meşalesi'ni eski Fransız futbolcu Zinedine Zidane, İspanyol tenisçi Rafael Nadal, eski ABD'li atlet Carl Lewis, eski Fransız basketbolcu Tony Parker, eski Rumen cimnastikçi Nadia Comaneci, eski Fransız hentbolcu Nikola Karabatic, eski Fransa Ulusal Meclisi Üyesi Jean-François Lamour, Fransız yüzücü Florent Manaudou, eski ABD'li tenisçi Serena Williams, eski Fransız tenisçi Amelie Mauresmo gibi isimler elden ele taşıyarak 1948 Londra Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan 100 yaşındaki Fransız bisikletçi Charles Coste'ye teslim etti.

Daha sonra Fransız judocu Teddy Riner ile eski atlet Marie-Jose Perec tarafından olimpiyat ateşi yakıldı.

Paris 2024'te geçit töreni: Sahne Team Türkiye'nin

Paris'te olimpiyat heyecanı başladı, Lady Gaga ve Aya Nakamura sahne aldı: İşte açılış töreninden renkli kareler...

Tuğba Şenoğlu yerine İlkin Aydın'ın Olimpiyat kadrosuna alınması tartışma yarattı; İlkin Aydın'ın Vargas sözleri gündem oldu

Türkiye'den 102 sporcu katılacak

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi 54'ü kadın, 48'i erkek toplam 102 sporcu 18 branşta temsil edecek.

Oyunlara atletizmde 16 sporcuyla katılacak Türkiye, güreşte 11, yelken, judo, boks ve yüzmede 8'er, atıcılıkta 7, tekvando ve cimnastikte 5'er, okçulukta 4, eskrim ve modern pentatlonda 2'şer, masa tenisi, badminton, bisiklet, halter ve kürekte de birer sporcu ile madalya arayacak.

Takım sporlarında Türkiye adına sadece A Milli Kadın Voleybol Takımı (13) oyunlarda mücadele edecek.

Paris 2024'te geçit töreninde Team Türkiye. Türk bayrağını Busenaz Sürmeneli ile Mete Gazoz taşıdı

Türk bayrağını Busenaz Sürmeneli ile Mete Gazoz taşıdı

Tunus ile aynı tekneyi paylaşan Türkiye'nin bayrağını olimpiyat şampiyonları milli boksör Busenaz Sürmeneli ve milli okçu Mete Gazoz taşıdı. Milli sporcular, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak izleyenleri selamladı.

A Milli Kadın Voleybol Takımı ise başantrenör Daniele Santarelli'nin isteği üzerine katılmadı.

Bugün 18 milli sporcu mücadele edecek

Milli sporcuların 27 Temmuz programı

Artistik cimnastik elemelerinde; Adem Asil, Ferhat Arıcan, İbrahim Çolak, Ahmet Önder ve Emre Dodanlı (TSİ) 21.00'de mücadele edecek.

Atıcılıkta; 10 metre havalı tabancada İsmail Keleş, Yusuf Dikeç, Şimal Yılmaz ve Şevval İlayda Tarhan (TSİ) 10.00'da mücadele edecek.

Boksta; 54 kiloda Hatice Akbaş (TSİ) 21.00'de Büyük Britanya'dan Charley Davison, Gizem Özer (TSİ) 21.48'de İtalya'dan Alessia Mesiano, erkekler 80 kiloda Kaan Aykutsun ise (TSİ) 23.08'de İtalya'dan Salvatore Cavallaro ile karşılaşacak.

Eskrim kılıç kategorisinde; Enver Yıldırım İtalyan Luca Curatoli ile (TSİ) 13.55'te karşılaşacak.

Judo müsabakalarında; (TSİ) 11.00'de kadınlar 48 kiloda Tuğçe Beder son 32 turunda Fransız Shirine Boukli karşılaşacak. Erkekler 60 kiloda son 16 turunda tatamiye çıkacak Salih Yıldız'ın rakibi, son 32 turu maçlarının ardından belli olacak.

Kürek tek çiftede;  Elis Özbay, (TSİ) 11.12'de başlayacak elemelerde yarışacak.

Masa tenisinde; Sibel Altınkaya, (TSİ) 23.15'te Lüksemburglu Ni Xia Lian ile karşı karşıya gelecek.

Yüzmede; 100 metre kurbağalamada Berkay Ömer Öğretir, (TSİ) 12.00'de başlayacak seçmelerde mücadele edecek.

TIKLAYIN- 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda yarın 18 milli sporcu mücadele edecek

TIKLAYIN- Türkiye'nin olimpiyat macerası

TIKLAYIN- Yaz Olimpiyat Oyunları, 100 yıl sonra Paris'te

TIKLAYIN- Sporun kalbi Paris'te atacak; dünyanın en büyük spor şöleni başlıyor

TIKLAYIN- 2024 Olimpiyat Oyunları yıldızlar geçidine sahne olacak

TIKLAYIN- Olimpiyat tarihinin en ilginç olayları

GALERİ- Paris 2024 Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil eden sporcular ne zaman yarışacak?