03 Temmuz 2019

Avrupa’nın patronu 7 çocuk annesi Ursula von der Leyen

Leyen'in Brüksel’de büyümesi, Londra’da okuması ve birkaç dile hakim olması nedeniyle Avrupa değerlerinin yılmaz savunucusu olduğu söyleniyor

Avrupa demek, ‘uzlaşı’ demek… Bir şekilde orta yolu bulup, ilerlemeye devam etmek demek.

AB Komisyonu’nun başına bir kadın getirildi. Bu ilk kez oluyor. Avrupa Birliği’nin icraatını yapan, hükümeti olarak kabul edilen AB Komisyonu, artık Alman Ursula von der Leyen tarafından yönetilecek. Yani Ursula, 28 ülke adına görev yapan ve 33 bin çalışanı olan AB Komisyonu’nun patronu…  

İşin ilginç tarafı, Von der Leyen’in seçilmesini bizzat Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sağladı. Adı son dönemlerde gündeme geldi ve sürpriz bir şekilde seçildi. Macron, Alman politikacıyı desteklemesinin nedenlerinden birini ‘Fransızca bilmesi’ olarak açıkladı. Tabii bir de Avrupa Merkez Bankası’nın başına bir Fransız olan Christine Lagarde’ın seçilmesine Almanya’nın destek vermesi belirleyici oldu. Yani Avrupa’nın iki önemli görevine bir Fransız, bir de Alman getirilmiş oldu.

Tecrübe, kadın-erkek eşitliği, siyasi ve coğrafi denge esas alınmış ve bu sonuç ortaya çıkmıştı. Yani Avrupa yönetiminde hep gözetilen bir durum olan ‘uzlaşı’ sonunda dikkate alınmış ve yeni yöneticileri belirlenmişti.

Kimdir Ursula Von der Leyen?

Macron’un söylediği gibi, Alman olmasına rağmen ana dili gibi Fransızca biliyor,  çünkü Brüksel doğumlu. Avrupalı birçok politikacı ya da diplomatın yetiştiği Brüksel’deki Avrupa Okulu’nda eğitim aldı. 1971 yılında Almanya'ya dönünce Lehrte Lisesi'nde Fen-Matematik bölümünde okudu. 1977'de Göttingen Üniversitesi ve Münster Üniversitesi'nde ekonomi okumaya başladı.  1980'de iki üniversiteden de mezun oldu. O yıl tıp okumaya karar verdi ve Hannover Tıp Yüksekokulu'na başladı. Yedi yıl sonra pratisyen hekim olarak mezun oldu. 1990 yılında kocasıyla birlikte Alman CDU partisine katıldı. Halen Alman hükümetinde Savunma Bakanı olarak görev yapıyordu.

Avrupa savunucusu

Ursula von der Leyen’in, daha etkili bir dış politikadan yana olduğu biliniyor. Brüksel’de büyümesi, Londra’da okuması ve birkaç dile hakim olması nedeniyle Avrupa değerlerinin yılmaz savunucusu olduğu söyleniyor. Ekonomi eğitimi alırken tıp dünyasına atılan, kariyerinde birde Savunma Bakanlığı bulunan Ursula von der Leyen’in bu görevi ne derece iyi yapacağı konusunda olumlu ve olumsuz yorumlar yapılıyor.  

Olumsuz görüş belirtenlerin başını, Alman Sosyal Demokratlar (SPD) çekiyor. SPD’nin eski liderlerinden Martin Schultz, yeni Başkanı ‘Alman Hükümeti’nin en zayıf Bakanı’ olarak adlandırdı.  Ursula von der Leyen’in, ofisinde bakanlık personeli olmamasına rağmen, McKinsey ve Accenture şirketlerinden danışmanları uzun süredir yanında görevlendirmişti. Bunun için hakkında soruşturma açılmıştı.

Yedi çocuklu anne

Çok çocuklu bir ailenin kızı olan Ursula von der Leyen, kendisi gibi doktor olan Heiko von der Leyen ile evli ve 7 çocuklu… Yanlış okumadınız. Bir Alman ailesinde pek görülmeyen çok çocuklu bir anne… Yedi çocuklu bir anne olarak hem akademik, hem de siyasi kariyer yapması, toplum içinde olumlu bir imaja sahip olmasına neden oldu. Ve o 1 Kasım’dan itibaren Avrupa’yı yönetecek.

Tabii, pek olmaz ama onayı gereken Avrupa Parlamentosu bir sürpriz yapıp bu görevi reddetmezse…

 

Yazarın Diğer Yazıları

Altılı masa ve sarsıntılar

Altılı Masa'nın şunu unutmaması gerekiyor: Bu halk masadan kalkan, zayıf karnından vurulan, masaya tekme atan, iktidarın oyununa gelen, sarsıntılara karşı dayanamayıp sallanan ya da yıkılanı hiç ama hiç unutmayacak

Avrupa-Türkiye karşılaştırması ve terazinin kefesi

Bu ülkede yaşayan gençlerin yüzde 80’inin Avrupa’da yaşamak istemesinin nedeni, Türkiye’de yaşanan bolluğu bırakıp, orada kıtlık içerisinde bir dünya kurmak mı? Sorun bakalım bu insanlara, ‘Terazinin kefesi hangi yönde ağır basıyor?’…

İsrail ile normalleşme süreci

Orta Doğu'da şekillenmekte olan yeni dengeler Türkiye'nin normalleşme çabalarına çok uygun bir zemin sunuyor