10 Ocak 2025

Neredeyse bin kelimelik magazinimde ağırlık gazeteciler, İstiklal Caddesi ve dizilerde...

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü... 1962'den beri 'kutlanıyor' ama ülkemizde gazetecilerin gazetecilik yapmasına ne kadar izin veriliyor, orası muamma!

İstiklal'de etrafımdaki zengin Araplarla çaresizce bakıyorum... |
Bayılmadığım halde Sahipsizler dizisine verilen 2 haftalık oynatmama cezasını
onaylamadığımı söylemek zorundayım... |
Özgür Özel'in 'kırmızı kartına' evet ama şunu da unutmasın,
biz de ona 'sarı kart' göstermeye hazırlanıyoruz |
Billie Holiday başlayınca bütün sesler susar... 

***

Tamam, demokrasi önemli, hak ve hukuk da önemli, yoksulluk çok kötü ama ne var ki bu hafta benim derdim çok daha farklı... Lütfen kızmayın! Semtim olan Cihangir Caddesi ve sokaklar tamamen otoparka dönüşmüş durumdalar. Ambulanslar bile geçmek için sürekli dakikalarca siren çalmak zorunda kalıyorlar. Çevrede Rusların ve Ukraynalıların işgali altındayız... Motorcular için ise söyleyecek hiçbir şeyim yok, her taraf onların zaten! Epeydir bir 15 dakika yürüyüp İstiklal Caddesi'ne çıkmıyordum, nihâyet bu hafta çıktım. Her taraf zengin Araplara göre düzenlenmişti. Modern tesettürlü mankenler bile vardı! Akşam kendimi ressam Aynur Ceylan ve yönetmen Orhan Oğuz'un sergisine dar attım... Neyse ki sergi biraz iyi geldi, her yer ışıklar içindeydi, tablolar dâhil tabii... Neyse, daha fazla uzatıp canınızı sıkmayayım, fotoğraflarla şimdiye kadar yazdığım her şeyi bir de size göstermeye çalışayım... 

Cihangir'deki evim hastaneye çıkar ama aslında otopark olarak kullanılıyor... 
Uzun aradan sonra İstiklal'e çıkınca birdenbire sanki bir
Arap tesettür saldırısına uğramış gibi hissettim kendimi...
Ceylan ve Oğuz'un sergisi sabaha kadardı ama
ben saat 10 olmadan evime dönmek zorunda kaldım.
Ah bu 78 yaşın gözü kör olsun!

#tarih değişti ama daha iyi mi, bilmiyorum!

Hem Cumhuriyet'ten hem de mahalleden arkadaşım Gürsel Göncü ve arkadaşları ayrıldıktan sonra heyecanla bir yeni #tarih dergisi aldım. Üzülerek söyleyeyim ki kapatılan İST dergisinin yayın yönetmeni Cengiz Özkarabekir'in başına geçtiği #tarih, kapaktan başlayarak pek de parlak değildi. Nedense kapağa konulan Mustafa Kemal resmi, Atatürk'e hiç benzemiyordu. Çizimin etrafındaki spotlar da niye Atatürk resmi konduğunu bir türlü açıklamıyordu. Okan Bayülgen'le yaptığı programdan apar topar ayrılan İlber Ortaylı'nın Yayın Kurulu'nda olduğu derginin yeni içeriği, eskisiyle maalesef aşık atamıyordu... Eksik bilgi vermeyeyim, Yayın Kurulu'nda Pelin Batu da var... Bir de bir arkadaşım ekibin büyük çoğunluğunun Trabzonlu olmasına dikkat çekti, ben arkadaşımın yalancısıyım, merak eden varsa araştırabilir. Yanlışsam beni de uyarın, düzeltiriz... 

#tarih'in eski ekibi, Gürsel Göncü ve arkadaşlarının
yeni bir projeyle dönmesini dört gözle bekliyoruz.
Aynı zamanda İBB Yayınlar Koordinatörü olan Cengiz Özkarabekir'in
bu pozisyona gelmesinde İmamoğlu'nun dahli var mı, bilmiyorum... 

Yılbaşı değil de Noel tatili olsaydı... 

Bir günlük yılbaşı tatilinde benim gibi bir yerli dizi meraklısının başına gelmeyen kalmadı. Bütün televizyon kanalları tekrarlara girince "İyi ki bir haftalık Noel tatili değil, bir günlük yılbaşı tatili... Yoksa hiç televizyon açamayacaktım!" diye düşündüm... Eğer yanılmıyorsam Leyla dışında yeni bir dizi bölümü göremedik... Beğenmediğim için fazla haksızlık etmeyeyim ama bütün bunlar yetmiyormuş gibi RTÜK de Sahipsizler'e "millî ve manevî değerlere saygısızlık" ve "şiddet" gerekçesiyle 2 hafta yayın erteleme ve yüzde 3 idarî para cezası vermiş... Gerekçeye bakar mısınız! Nereye çeksen oraya gider... Bu yüzden devletin hışmına uğradığını düşündüğüm Sahipsizler'i gösterime girer girmez oturup sonuna kadar izleyeceğim. 

Sahipsizler'in yeni bölümü 15 Ocak'ta yayımlanacakmış... 

İşkencede öldürüldüğü unutulmayacak

29 yıl önce işkenceyle katledilen Evrensel gazetesi muhabiri meslektaşımız Metin Göktepe unutulmayacak. TGC'nin açıklamasını sizlerle paylaşıyorum: 

"Gazetecilere saldıranlar cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Evrensel ilkelerle mesleğini yapan her gazeteci baskıyla, işsizlikle tehdit ediliyor. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Hak haberciliğin simgesi Metin Göktepe’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Onu hiç unutmayacağız ve unutturmayacağız."

Metin Göktepe öldürüldüğü gün "Mutlaka ben izlemeliyim" diyerek
Ümraniye Cezaevi’nde hayatını kaybeden iki tutuklunun cenaze törenine gitmişti

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Büyük bir sürpriz yapacağız" diyerek Mersin'den 'kırmızı kart' kampanyası açıklamış. Emekliler, asgari ücretliler, hepimiz cebimizde bir kırmızı kart bulundurup bunaldıkça gösterecekmişiz. Pes! Tamam, 'kırmızı kart' gösterelim ama siz de hazırlanın 'sarı kartı' görmeye Sayın Özel! 

Özel'in 'sürpriz' diye açıkladığı şey meğer kırmızı kartmış... 

Kızıl Goncalar'ın önümüzdeki bölümünün fragmanında Meryem'in görümcesi Birgül karakteri Sadi Hüdayi'nin kadınları evlere kapatma kararı sonrası başörtüsünü çıkarıp ateşe atıyor. Yeni bölümü ve çıkacak velveleyi merakla bekliyorum. Mâlum, herkes her istediğini çekemiyor, söyleyemiyor. Burası böyle bir ülke, bakalım ne olacak! 

Birgül, bu sahnedeki konuşmasında "Siz bize bakınca bir tek hükümdarlığınıza
girmeyi kabul etmiş tebaa görüyorsunuz" diyor... 

Linkler ve çağrılar

Şair ve yazar Onat Kutlar, öldürülmesinin 30. yıl dönümünde İBB Kültür tarafından düzenlenecek etkinlikle anılacak. 

Serdar Korucu'nun bana da postalayarak hediye ettiği Cumartesi Anneleri kitabının imza ve söyleşi etkinliği olacak. 

Advertorial (!)

Cihangir'den arkadaşım Sonay Özdemir, romanı Afalanın Yüreği imza ve söyleşisinde okurlarıyla bir araya gelecek. Sonay Özdemir aynı zamanda semtimiz Cihangir'de bir doktor...  Eh, hekimliğinin yanı sıra edebiyat, müzik ve sinemada da çok iyi olan yazarımızın yeni üretimlerini bekliyoruz... 

Müzik önerisi

Bence bütün zamanların en iyi 5 şarkıcısından biri olan Billie Holiday'i şimdiye kadar nasıl unutmuşum, bilmiyorum... Buyrun, dinleyin...

Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü.

Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.

İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı.

Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi.

1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.

Yazarın Diğer Yazıları

Gonzo Tuğrul yılbaşı partilerindeydi

Magazinimde Yakup da var, T24 de var, Kilyos da...

Alın size klişe: Yeni yılınız kutlu olsun!

Baskı altındaki gazeteciliği, insan hakları ihlâllerini ve yeni asgari ücreti göz ardı ederek umutlu bir magazin yazmak istedim... Bakalım becerdim mi...

Kişisel gösterim ve Atatürkçü meslektaşlarımın 'Nefes' aldırma girişimi

Müzik seçimim de yaşıma uygun... Bu magazinde Alpay'ın 1960 ortalarında yaptığı Rodrigo gitar konçertosu uyarlaması dinleyeceksiniz...

"
"