15 Temmuz 2022

Bayram geyikleri, ama o kadar da geyik değil

Herkes tatildeyken umarım benim sizler için kendimi feda etmemi; İstanbul'un yağmurunda ve sıcağında dört dönmemi takdir edersiniz!..

Melike Şahin; geç kaldığım son keşfim - Gazeteci Seçil Özer, bana KRT'yi seyrettirdi - T24'ten Hazal Sipahi, Cem Aydın'la konuşmuş - Cihangirli komşum İpek Bilgin, Aslı Enver'le 'Sırça' oyununda

***

Uzun tatil nedeniyle Upper, Mid ve de Lower Cihangir pek tenha. Upper Cihangirliler mavi, beyaz ya da bronz yolculukta. Lower Cihangir evlere kapanmış durumda; çay, kahve, dondurma el yakıyor. Mid Cihangirli olanlar ise hızla alt ortaya kayıyorlar. Tabii ben bu son gruba girdiğimden günde bir kez çıkabilip, ısmarlayan yoksa da iki günde bir tane Irish Coffee içebiliyorum...

Şimdi, çeşitli enstantanelerle bayram günlerimi -kronolojik sırayla- fanlarım için aktarmaya başlıyorum. 

Temiz çıktım

Neredeyse benim dışımda bütün çevrem Covid olduğu için, ben de derhal, sokakta olmasına rağmen,  doktor eşliğinde pahalı test yaptırdım. Ağır risk grubunda olmama rağmen yine negatif çıktım! Çevremde Covid'i yeni atlatmış olan Deniz Türkali, #tarih Gürsel Göncü, Oksijen'den Defne Akman, T24'ten Murat Sabuncu ve de şarkıcı-oyuncu Tülay Günal'ın kıskanç bakışlarına maruz kaldım. 

Dr. İncilay Erdoğan, Gonzo Tuğrul'dan bir anarko-Marksist'e yakışır biçimde 'sample'ı sokakta alıyor

Dünya yansa kanasta

HomeRoom'a önce şu sıralar 'Sırça'da oynayan tiyatrocu ve dizi oyuncusu İpek Bilgin geldi. Hemen ardından yazar Mehmet Bilal (Dede) gelince biraz işkillendim ama ihtimal vermedim! Fakat 15 dakika sonra aktivist ve gazeteci Murat Çelikkan gelince tüm şüphelerim zail oldu... Yine benden gizli bir şey yapacaklardı! Kısa bir süre için Şok'a gittiğimde (mali durumum bayağı bozuk) hiç kimse yoktu. Eski Cihangirli şair ve yazar Murathan Mungan gelmiş ve sessizce ortalıktan kaybolmuşlar. Tam da tahmin ettiğim gibi İpek Bilgin'in evine gidip tam beş saat kanasta oynamışlar ve üstelik bütün partileri de ev sahibesi kazanmış. Meraklasına not: YT, pahalı bir tatil için Çeşme'de olduğundan bu partiyi kaçırdı.

Mehmet Bilal Dede, New York'tan gelen 't-shirt'ümle ben, Murat Çelikkan ve İpek Bilgin.
Sırtı görünen yeni jönlerden Berker Güven, yarım görünen de 'girlfriend'i Nihal Yalçın 
Fotoğraf: Emre Erdem-HomeRoom

Erkekler korosu

Bayram içinde tamamı erkek heteronormatif bir gruba zorla da olsa kendimi ekledim. İyi hoş çocuklar ama bana kalırsa hepsi hâlâ merkezin sağında. Aslında bana benzemeyen kişilerle olmak da bazen çok yararlı olabiliyor. İçimizde en çok görünen TELE 1'de Merdan Yanardağ'ın kahrını çeken Zeynel Lüle olduğu için en çok ateş hattında o kaldı. 

Ben dahil hepimiz, aynı programa hem şair Ataol Behramoğlu'nu hem de iletişimci Haluk Şahin'i çıkarmak gibi affedilemez bir gaflete düştüğünden Lüle'yi pek eleştirdik. Bu ara, konserleriyle bütün Türkiye'yi fır dönen Ayna'dan Erhan Güleryüz'ün orta manalı görüşleri bile Lüle'ye pek yardımcı olamadı. Benim ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün danışmanı Ahmet Sever, sürekli Behramoğlu ve Şahin muarızlığı yaparken, şu sıralar televizyonlara çıkmayı reddeden grubun en muhafazakârı Levent Gültekin, tartışmalara pek katılmadı. 

Bu arada Zeynel Lüle evden çıkarıldığı için kendine yeni bir yuva arıyor. 'Senin okurun çoktur, bir yazsana' dedi; onu kıramıyorum. 5 bin liranın altında bildiğiniz kiralık ev varsa bana bildirin ona ileteyim.

T24'e de yazan Zeynel Lüle, televizyona çıkmayan Levent Gültekin, şimdilerde fena halde liberal olan Ahmet Sever,
Ayna'nın Erhan Güleryüz'ü, kendi sağına mesafeli oturan Gonzo Tuğrul

***

Bir zamanlar NTV

Bu hafta, Magazin Ombudsmanı'nın ilk haberini genç meslektaşım Hazal Sipahi'nin T24'te yayımlanan Cem Aydın podcastine bırakıyorum. Hangi Cem Aydın derseniz; benim aklıma gelen en iyi arkadaşları Nuri Çolakoğlu, Kanat Atkaya, Can Kozanoğlu, Mirgün Cabas ve Ömer Özgüner olan Cem Aydın. Tıklayın dinleyin. 

Gain'in danışmanı Cem Aydın ve arkadaşları yaz başında Barcelona'da

Ah RTÜK, vah Disney+ ve Özkök

Disney+ binbir türlü gürültüyle sonunda Türkiye pazarına girdi. İddiaya göre girer girmez de altyazı çevirmenlerine bir uyarı göndererek Kürt, LGBTİ+ ve diktatörle ilgili konularda 'dikkatli davranmalarını' istedi. RTÜK korkusu... Buyrun buradan yakın. Aynı günlerde T24'ün 'onursal' yazarı Ertuğrul Özkök, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in açtığı hakaret davalarını geri çektiğini söyleyerek benim gibi salakları onun demokrat olduğuna inandırmaya çalıştı. Canım arkadaşım Özkök'ün Cengiz Holding faciasından sonra aklı başına gelmemiş demek ki. Kendisine yazık ediyor. Doğan Akın'a not: Bu magazine müdahale ederseniz The Guardian'a transfer olacağımı bir kez daha hatırlatırım. 

Nihayet HDP

Magazin Ombudsmanı'na bir de olumlu haber koyuvereyim bari... Bizim Murat Sabuncu'nun ısrarlarından sonra itiraf edeyim hiç bayılmadığım KRT de beni mahcup etti. Referans programında meslektaşım Seçil Özer, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'a hem gerekli tüm soruları sordu; hem de lafını bölmeden cevaplarını dinledi.

Ankara'dan arkadaşım Mithat Sancar ve meslektaşım Seçil Özer

Bu haftalığına radyo önerileri

* Bu hafta radyoculuğum yine depreşti.TRT Radyo 3'te 'Müzik Mozaik', 'Blues'un Tonları', 'Delta ve Ötesi' ve de 'Gece ve Müzik' programlarını dinlemeyi ihmal etmeyin.

* Diğer radyo önerim ise BBC 6 Music Radio'da Iggy Pop program yapıyor, muhakkak dinleyin. Pazar günü saat 18.00. 


Iggy Pop'un Londra saati sizi yanılmasın 

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots

- Evet, tatile hiçbir yere gidemedim çünkü henüz ameliyat tarihim kesinleşmedi. 

- Hayır, benim nazarım değmedi. İnanmayacaksınız ama Ayşe ve Hasan Cemal'in Boğaz'a tepeden bakan lüks evlerini su bastı. Hep Cihangir'de olduğumu söyleyenlere işte Cihangir dışı bir haber. Yürüyüş yaparken gördüm, cesaret edip 'geçmiş olsun' demeye giremedim. Zenginlerin evlerini su basmaz diye bir kural yok!..

- Önce Melis Karaca, sonra onun yerini alan Gözde Yel arka arkaya Covid olunca bu hafta magazinimi dış politika bilmişi Kaan Kurtuluş'a yazdırdım. Bakalım bir fark görecek misiniz...

Advertorial (!)

Bu haftaki advertorialım 'Özgürüz Radyo'dan. Ragıp Duran ve 'New Jersey'li melankolik proleter Jon Bon Jovi ile 80'lere bir yolculuk yapıverin...

Müzik önerisi

Zaman zaman TRT Radyo 3'e ihanet edip BBC 6 Music Radio'yu dinliyorum. Pazar gecesi 22.00 sularında 'Freak Zone' programını dinlerken birden kulağıma Türkçe- hem de muhteşem- bir ses çalındı. Huşu içinde dinledim Melike Şahin'i. Bu da benim ayıbım olsun onu bu kadar geç keşfettiğim için. Kutiman düzenlemesiyle 'Sakla Beni...'


Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü.

Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.

İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı.

Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi.

1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.

Yazarın Diğer Yazıları

Bu yazıda bol bol Hackney ve de Newroz var

Londra'dan Banksy, Hackney Tiger ve Hackney Diamonds; Cihangir'den oyuncular...

Seçimler, Mülkiyeli abiler ve dostlarla bir hafta

Bu hafta Cihangir Fames'de yazdığımız bu yazıyı 13 yaşındaki Diyarbakırlı okurumun şarkı önerisiyle kapattım

8 Mart, 12 Mart ve 31 Mart'ın bana hatırlattıkları...

İyiden iyiye seçim atmosferine girdik, bu yazıda bunu biraz hissedeceksiniz... Seçimi sevmiyorsanız Beyonce dinleyin!