24 Kasım 2023

75+ yaşıma rağmen trafik rezaletinden, partilerden ve matemden başımı kaldıramadım

Sıkı bir rockçı olduğum için şimdiye kadar hiç dinlemediğim müthiş soprano Pervin Chakar'ın Kürtçe türküsünü mutlaka ve mutlaka dinlemenizi öneririm. Yoksa benim gibi siz de mahcup olursunuz...

80 yaşını kutlayan arkadaşım Deniz Türkali bu hafta bir de söyleşi yapacak |
Soprano Pervin Chakar'a Mick Jagger kadar bayıldım! |
Başrole kadınları koyan Ne Gemiler Yaktım dizisini merakla bekliyorum | 
Sedat Simavi ödüllü arkadaşımız Tolga Şardan, T24 Ankara ofisinde |  

Bu hafta yazıma, şu aralar beni en çok perişan eden bir durumla başlayacağım. Yok yok sansür yasası, Yargıtay-AYM krizi gibi dertlerimden bahsetmeyeceğim, şu anki temel derdim büyük ihtimalle İstanbul'un çoğu yerinde olduğu gibi Cihangir'de de olan trafik rezilliği... Aşağıda göreceğiniz fotoğraf, -Taksim İlkyardım'a açılan sokaklardan biri olan- benim sokağımın girişi. Bırakın aralara ambulans girmesini, yayaların bile geçmesi neredeyse imkânsız. Sıraselviler'de Taksim İlkyardım'ın önü dahil her taraf çift sıra araba dolu! Cihangir Caddesi'nde karşıdan karşıya geçmek imkânsız. Bazen koca caddelerde üçlü parklar bile görmek mümkün, üstelik buraları İBB'nin İspark'ı işletiyor. Kimi kime şikâyet edeceğimizi şaşırdık! Taksim Meydanı'na bile yeterince karışmayan trafik polisinin bizim buralara müdahale etmesi şimdilik hayal gibi... Çoğumuzun günde birkaç kez çarpma tehlikesi atlattığımız motorlara ise artık girmiyorum bile!  

Sokağımdan rezalet park manzaraları 

Deniz Türkali 79 mu, 80 mi?

Halbuki bu haftaya, komşum Deniz Türkali'nin doğum günü sebebiyle -harika olmasa da- fena başlamamıştım. 5-6 boş sandalye dışında bütün konuklar gelmişti. Yok yok, tamamen avanta değildi, Türkali'nin konukları davetiyede belirtildiği gibi tamı tamına 1150 lira ödediler. Sarı Zeybek rakıları ise ikramdı.

En eğlenceli masa, Hasan Cemal ve bana rağmen bizim masaydı. Hele hele Ayşe Cemal'in yanımda, gazeteciler Meral Tamer ile Osman Ulagay'ın karşımda oturması beni pek keyiflendirdi. Diğer yanımda ise benim yemek paramı ödeyen Karga Seven'dan Ömer Özgüner vardı. Feminist troçkist Nakiye Boran ve Ömer Özgüner'in eşi Aslıhan Özgüner de masanın iki köşesinde oturuyorlardı. Boşuna sormayın, öbür masalarda kimlerin olduğunu yazmayacağım. 

Tabii ki gecenin en önemli konusu Türkali'nin 79'dan gün alıp 80'e girdiği mi yoksa yoksa 80 mi olduğuydu... Gece boyu fısır fısır tartışıldı. 

Armada Oteli'nin muhteşem terasında yemekler harikaydı 

Baylan da 100 yaşında 

Salı günü editörüm Gözde Yel ile Atatürk Kültür Merkezi'nde başlayan "İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven" sergisinin açılışına gittik. Epey keyifliydi, yeterince ünlü olduğum için pek çok kişi benimle fotoğraf çektirmiş olsa da tahmin edeceğiniz üzere hepsini kullanmam mümkün değil... 

Açılışa gitmişken vişne likörlü çikolatalarından da yedim tabii...

Baylan'ın, Cumhuriyet'le yaşıt olan serüvenini, yazar ve akademisyen Sevecen Tunç kaleme almış. Bana da hediye ettiği kitabı karıştırdım, beni geçmişte bir yolculuğa çıkardı. 

Bu arada sergi 29 Kasım'a kadar ziyaret edilebilirmiş, bir gidin görün derim. 

Yılların editörü Fahri Aral, Gonzo Tuğrul ve kitabın yazarı Sevecen Tunç 
(Foto: Gözde Yel)

Cihangir 21'de dizicilerle

Aşağıda göreceğiniz fotoğraf 2-3 hafta önce çekildi. Dün gece evde otururken Show TV'de karşıma "Ne Gemiler Yaktım" dizisinin teaser'ı çıktı. Bir baktım, başrollerde oyuncu Berk Hakman ve Devrim Özkan var. Hele dizinin ayakta durmaya çalışan iki kadının hikâyesini işlediğini görünce fotoğrafı derhal kullanmaya karar verdim. Çok uzun zamandır kadın dayanışmasını anlatan bir dizi yoktu. Kadınların birini Devrim Özkan oynuyor, ötekini ise Deniz Baysal...

Diğer başrol Berk Hakman'ın ise ta Hatırla Sevgili dizisindeki genç adam halini hatırlarım... Fakat bu dizide hain koca rolündeymiş. Bakalım 15 sene önce olduğu gibi bu sefer de etkileyebilecek mi beni, heyecanla bekliyorum. 

Ne Gemiler Yaktım dizisinde oynayan oyuncu Berk Hakman ve Devrim Özkan,
Ne Gemiler Yaktım dizisinde oynamayan oyuncu Kadir Çermik ve tabii yine ben 
(Foto: 21'in Tuncay Karaağaç'ı)

Komşumun yeni işi 

HalkTV'den pek hoşlanmadığımı bilirsiniz ama HomeRoom'dan arkadaşım ve komşum Işın Eliçin bu kanalın hem Dış Haberler Müdürü oldu hem de haftada iki kez program yapmaya başladı. Eliçin'in Sınırsız programının Mustafa Erdemol'u konuk aldığı bölümüne denk geldim, hiç de fena değildi.   

Ben, Işın Eliçin ve fona sızan HomeRoom'un sahibi Emre Erdem 

Gonzo Haber Ajansı, Amerika'dan bildirdi

Gonzo Haber Ajansı'nın New York'tan gönderdiği fotoğraf, beni çok fazla şaşırtmadı. T24'ün parası pulu olan iki çalışanı, eski editörüm Melis Karaca ve Mehmet Y. Yılmaz bu güzel kentte bir araya gelmişler. Mehmet Y. Yılmaz, “Amerikan Türk Cemiyeti”nin yıllık balosu için oradaymış. Columbia'da gazetecilik yüksek lisansı yapan Melis Karaca da onu ziyarete, Plaza Otel'e gitmiş. 

Her ne kadar eski Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de baloya katılmış olsa da Gonzo Haber Ajansı, onunla ilgili fotoğraf göndermedi, bu yüzden kullanamıyorum. Zaten kendisi her yere gönderdiği köşe yazılarında fotoğraflarını servis etmiş, merak eden bakabilir.  

Mehmet Y. Yılmaz ve Melis Karaca, kahvaltıda buluşmuşlar 

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots 

Biliyorum dizilere neden bulaşmadığımı merak ediyorsunuz... Bulaşmıyorum çünkü hem yerli dizici olduğumu iddia edip hem de hepsine kulp bulmam beni bile rahatsız ediyor bazen. Önce iyi haber; benim de başında bir miktar katkımın olduğu Ay Yapım imzalı Yargı dizisi 51. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde "Telenovela" ödülünü aldı. Dizi hâlâ sürüyor. Sakla Beni ve Başka Biri dizisi ise umarım yakında gösterimden kalkar. Aile ve Şahane Hayatım dizilerinin de obsesif kompulsif ve de "show must go on"lu diyaloglarıyla bence yolları çok uzun değil. Berker Güven'in oynadığı Üç Kız Kardeş dizisi ise reytinglerinin artmasına rağmen, benim içimi bayıltmaya devam ediyor. Ama geçen salı yine de bir göz atmadan edemedim... Ömer'i unutmayayım... Dindar baba Barış Falay ile çocuklarına rağmen evlenmeye karar verdiği türbanlı hanımefendi Melike Güner'in başlarına gelecekler ise beni pek ilgilendirmiyor. Tıpkı Gülseren Budayıcıoğlu'nun parmağı olan bütün dizilerin ilgilendirmediği gibi... 

* Geçen hafta söylemiştim, T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın ve Genel Koordinatör Sertuğ Çiçek, paraya kıyıp benim için dijital platform aboneliği satın almışlar. Ama ben hâlâ becerip de açamadım. Bugün bu işi halledeceğim. 

Tarihimden yapraklar 

Mülkiye'nin Ömür'ü

Geçen hafta Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden abim Prof. Dr. Ömür Sezgin, aramızdan ayrıldı. Biz Mülkiye'ye girdiğimizde Ömür Sezginler, son sınıftalardı. Sosyalistlere ilk oyumu Ömür Sezgin vesilesiyle vermiştim, SBF-Der'de başkan olmuştu. Ondan sonra dostluğumuz hiç eksilmedi.

Yine aramızdan ayrılan Prof. Dr. Yavuz Sabuncu ve Prof. Dr. Erdal Yavuz ile Ömür Sezgin'in Ankara İzmir Caddesi'ndeki evinde epey yeme-içme alemlerimiz olmuştu. Hiç unutulmayacak...

Yıllar önce Prof. Dr. Yavuz Sabuncu'yu anma toplantısında Mülkiyeliler ile birlikte, Ömür Sezgin en önde solda

Linkler ve çağrılar 

* Geçen haftalarda yazısı nedeniyle içeri alınıp bırakılan T24 yazarı Tolga Şardan, “Sinan Ateş cinayeti” başlıklı yazı dizisiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü'ne layık görüldü.

* Bilim Akademisi Yılın Konferansı‘nda bu yıl Durham Üniversitesi'nden Robin Coningham‘ı ağırlıyormuş. Türkiye'nin kültürel mirasının korunması konusu işlenecekmiş. Meraklısı olan ve İngilizce bilen okurlar, 9 Aralık'taki konferansa gidebilirler. 

 

 

 

 

 

 

* "İstanbul'da yaşıyor ve üretiyor" söyleşilerine devam eden Bahar Çuhadar, 30 Kasım saat 19.30'da Tünel'de Deniz Türkali ile söyleşecek.

Advertorial (!)

* GalataPerform'un düzenlediği Yeni Metin Tiyatro Festivali, 24 Kasım Cuma günü, dünyaca ünlü tiyatro Theatre Complicite'nin iklim kriziyle ilgili Can I Live (Yaşayabilir Miyim?) adlı dijital tiyatro oyununun gösterimiyle başlıyor.

Müzik önerisi 

Bu haftanın şarkısını çiçeği burnunda ve konuşmayı çok seven CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in dinletisine gittiği Pervin Chakar'a ayırdım. Mardinli soprano gerçekten duyduğum en güzel seslerden birine sahip. Onu şimdiye kadar dinlemediğim için çok üzüldüm. 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Fanlarım camları çerçeveleri kırdılar

Bu hafta Gonzo Haber Ajansı'nı, TGC ve Afife Jale Ödülleri için çok çalıştırdım, yazının sonlarına doğru sizin için koyduğum küçük anketi cevaplamayı unutmayın...

İstanbul Modern'den, Sahne Joker'e...

Aşırı sıcaklar daha haziran başında başlayınca upper-Cihangirlileri, İstanbul'u terk etme telaşı şimdiden sardı, biz mid ve lower-Cihangirliler galiba buralardayız...

Yıl dönümleriyle dolu bir hafta ve iddialı çıkışım

Acısıyla, tatlısıyla ve de Teoman'ıyla mayıs ayı geride kaldı...