03 Mayıs 2019

Kıdemleri aynı; İçişleri Bakanı Soylu'nun koruma müdürünün aldığı terfi Kılıçdaroğlu'nun koruma müdürüne verilmiyor

2. sınıf emniyet müdürlerinin 1. sınıfa terfisi İçişleri Bakanı’nın iki dudağı arasında

Mayıs’ın gelmesiyle birlikte emniyet teşkilatında her yıl olduğu gibi terfi telaşı başladı.

Emniyette yönetici sınıfını oluşturan amir ve müdürlerin bir üst rütbeye terfi etmesini sağlayacak Yüksek Değerlendirme Kurulu (YDK) ile başkomisere kadar olan rütbelerdeki polislerin bir üst rütbeye terfisini gerçekleştiren Merkez Değerlendirme Kurulu(MDK) bu ay içinde toplanacak.

YDK’nın başkanlığını Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya yapıyor. Genel müdür yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı, Birinci Hukuk Müşaviri, Personel Dairesi Başkanı ile bir polis başmüfettişi ve iki il emniyet müdürü, kurulun üyeleri.

Genel Müdür Uzunkaya’nın başkanlığını yapacağı YDK, MDK’ye göre daha önemli. Zira, emniyet amirleri ile 4. sınıf ve 3. sınıf emniyet müdürlerinin bir üst rütbeye terfisini bu kurul yapıyor.

Buraya kadar yazdıklarım sürecin teknik ve mevzuat boyutu.

Gelelim uygulamaya.

Mevzuata göre, teşkilatta görev yapan 2. sınıf emniyet müdürlerinin 1. sınıfa terfisi İçişleri Bakanı’nın yetkisinde.

17-25 Aralık süreci öncesinde YDK’da olan bu yetki, dönemin bakanı Efkan Ala tarafından yapılan düzenlemeyle FETÖ’yle mücadele kapsamında İçişleri Bakanı’na devredildi.

Daha önce YDK, eldeki boş kadro sayısı kadar 2. sınıf emniyet müdürünü, 1. sınıfa terfi ettirebiliyordu. 

Ancak; mevcut uygulamada bu rütbelere terfi, İçişleri Bakanı’nın iki dudağı arasında.

1.sınıfa aday olan müdürlerin özlük dosyaları hazırlanıp İçişleri Bakanı’nın önüne konuluyor, bakan tek başına aldığı kararla istediği müdürlerin terfisine onay veriyor, istediğini beklemeye alıyor.

Kaldı ki, İçişleri Bakanı terfi dönemi olmaksızın istediği gün, istediği isimleri - boş kadro sayısına göre  - istediği sayıda müdürü terfi ettirebilme yetkisine sahip.

Bu yılki terfilerde de söz sahibi isim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

Bakan Soylu’nun önüne gelecek aday müdür sayısının bu yıl 800 dolayında olduğu ifade ediliyor. Farklı mezuniyet yıllarına göre terfi potasında olan 1.sınıfa terfi bekleyen bu kadar müdür varken, eldeki boş kadro sayısı 50 civarında.

Terfi etmeyi hedefleyen 2.sınıf emniyet müdürlerinin kariyerleri, Soylu’nun vereceği onaya bağlı.

Elbette, böyle durumlarda liyakatin yerini torpilin alabileceği, kulis faaliyetlerinin yapıldığı sır değil.

Bir örnek verelim:

Soylu, İçişleri Bakanı olmasıyla birlikte İstanbul’dan tanıdığı ve 2. sınıf emniyet müdürü olarak görev yapan Ekrem Gülen’i “koruma müdürü” olarak Ankara’ya getirdi. Polis Akademisi’nden 1993’te mezun olan Gülen, Ankara’ya gelir gelmez terfi süresi gereğince ve sicilinde herhangi bir sorun da bulunmadığından 2017’de 1.sınıf emniyet müdürü oldu.  

Gülen, hem Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Koruma Dairesi Başkanı yapıldı, hem de Soylu’nun hep yanında bulunarak aktif koruma müdürü olarak görev yaptı. Gülen, özel sektöre geçiş yapmak amacıyla geçen ay itibarıyla emekliliği alıp teşkilattan ayrıldı.

Madalyonun öteki yüzü ise şöyle:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun koruması Koray Aslan.

Aslan, 9 yıldır Kılıçdaroğlu’nun yakın koruma müdürü olarak görev başında. Gülen gibi 1993’de Polis Akademisi’nden mezun olarak polisliğe başladı. Yani, Soylu’nun koruma müdürüyle dönem arkadaşı ve aynı kıdeme sahip. Gülen gibi O’nun da sicilinde bir sorun yok.

Devlet, 9 yıldır ana muhalefet partisinin liderinin korunmasını Aslan’a emanet edecek kadar kendisini yetkin ve güvenilir buluyor.

Ancak Aslan’ın kariyeri Gülen’den farklı şekilleniyor. Gerekli terfi süresini ve kıdemini almış olmasına rağmen Koray Aslan, 2 yıldır 1.sınıf emniyet müdürü olamıyor.  

Soylu’nun önüne giden terfiye aday polis müdürleri listesinde yer almasına rağmen Aslan, iki yıl içinde birkaç kez düzenlenen terfi listesine giremiyor.

İçişleri Bakanı tarafından hazırlanan listeye giremeyen 2.sınıf emniyet müdürlerinin 5 yıl terfi edememesi halinde re’sen emekli olmaları kuralı gereğince Aslan, bu yıl ya da önümüzdeki 2 yıl terfi edemezse emekli edilecek.  

Emniyet teşkilatında liyakat ve devlete hizmet kriterlerine göre terfi yapılması beklentisi oldukça yüksek.

Yazarın Diğer Yazıları

Emniyet’teki tayinlerin perde arkası: İstanbul’a yeni müdür atandı, Adıyaman’a müdür dayanmıyor!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir hafta arayla iki ayrı il emniyet müdürleri kararnamesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından çıkarttı. Sekiz kente yapılan atamaların en önemlisi güç dengelerinin ortasındaki İstanbul’du, kuşkusuz. Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı ve Emniyet İstihbarat Başkanlığı gibi iki görevi beraber yürütmeye çalışan Selami Yıldız, nihayet çok istediği İstanbul Emniyet Müdürü koltuğuna oturdu. Atamaların perde arkasında neler yaşandı?

İçişleri Bakanlığı, Sisli Vadi faciasında ikisi vali, 9 kamu görevlisi hakkında “soruşturma izni” verdi

Denetimi gerçekleştiren personel, “yapı tatil zaptı” hazırlayıp arazi üzerindeki yapıları mühürledi. Mühürleme işlemiyle birlikte 28 Mart 2022’de toplanan İl Encümeni, söz konusu kaçak işleme yönelik imar para cezası uygulanmasına karar verdi. Nihayetinde, kaçak olduğu tespit edilen ve yıkılması gereken tesis, sosyal medyadan yaptığı duyurularla faaliyete geçirildi!

Kara Harp Okulu’nda İzmir Marşı süreci ve Beşiktaş’ta “turuncu devrim”in önlenemeyen tükenişi

MSÜ yönetimi görüntü kaydında İzmir Marşı’nın yasaklanmadığı göstermeyi amaçlasa da okulun bir önceki komutanı Gültekin Yaralı’nın imzasını taşıyan talimat / emir Büyüteç’in yayımlandığı güne kadar “talimat panosu”nda asılıydı. “Okunacak marşlar ve yürüyüş kararları” başlıklı listede; Harp Okulu Marşı, Vatan Marşı ve piyade, istihkâm, topçu sınıf marşları olmasına karşın “İzmir Marşı” yok!

"
"