15 Kasım 2019

IŞİD emiri Adana'da nasıl haraç topluyordu?

Adana'daki soruşturmada ortaya çıkanlar, IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerinden küçük bir örnek

Suriye'deki çatışma bölgelerindeki gelişmelerle birlikte, IŞİD'in faaliyetlerini Türkiye'ye yönelttiğine tanık oluyoruz.

Örgütün lideri Ebu Bekir el Bağdadi'ye yönelik operasyon sonrasında Suriye'deki kadrolarında sarsıntı yaşadığı belirtilen IŞİD'in, geçen yıldan bu yana Türkiye içindeki örgütsel çalışmalarına ağırlık verdiği görülüyor.

Özellikle büyük kentlerdeki operasyonlarda IŞİD'in önemli isimleri yakalanıyor.

Bu isimlerin daha önce örgüt yönetiminin talimatıyla Suriye'den yasa dışı biçimde Türkiye'ye geçtikleri ve radikal dinci terör örgütü adına yeni hücreler oluşturdukları operasyonlarla gün ışığına çıkarılıyor.

Bağdadi'nin geçen mayısta son videolarından birisinde üzerinde "Türkiye vilayeti" yazan bir dosyayı incelemesi, örgütün Türkiye'deki eylem hazırlıklarına karşı güvenlik birimlerinin alarma geçmesine neden oldu.

* * *

Güvenlik birimleri, IŞİD'in geçmişte Türkiye'de Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör eylemlerini gerçekleştirmiş olması nedeniyle yaz aylarından bu yana ciddi çalışmalar yapıyor.

Bu çalışmalardan birisinde Adana'da önemli bir operasyon yapıldı.

Örgütün "Adana emiri" olarak görevlendirdiği M.Ö., geçen Temmuz'da yakalanarak tutuklandı.

Bu operasyon kamuoyu ile paylaşılmazken, örgütün sözde emiri M.Ö.'nün kentteki faaliyetleri gün ışığına çıkarıldı.

Aynı zamanda Adana'da Yamaçlı Grubu olarak bilinen IŞİD grubunun lideri olan M.Ö.'nün, kentte örgüt adına ders ve sohbetler düzenlediği tespit edildi. Bu sohbet ve derslerde M.Ö.'nün, Türkiye için "tağut" ifadesini kullandığı, "tağut devletin görevlisi olan cami imamları arkasında namaz kılınmayacağını" anlattığı anlaşıldı.

Sohbetlerinde "seçimlerde oy kullanmanın Allah'a şirk koşmak anlamına geleceğini ve oy kullananların kâfir olduğunu anlatan sözde emir M.Ö.'nün çocukların laik sistemle eğitim yapan okullara gönderilmemesi, çocukların kendilerine ait medreselere gönderilmesi, tağut devlete vergi verilmemesi, Atatürk'ün put olduğunu ve bir heykel olduğunu, önünde saygı duruşunda bulunulmaması, Allah'ın hükmüyle hükmetmeyen ve şeriatla yönetilmeyen ülkenin mahkemelerinin kabul edilemeyeceği" yönünde değerlendirmeler yaptığı tespit edildi.

Müritlerine bu yönde fikir ve düşüncelerini aktaran sözde IŞİD emiri M.Ö.'nün, Suriye'de "cihad" faaliyetleri çerçevesinde silahlı örgütsel çalışmalara katılan IŞİD'çileri Adana'da sakladığı ve Suriye'de yaralanıp yasa dışı biçimde Türkiye'ye giren örgüt üyelerinin tedavilerinin yapılmasını sağladığı saptandı.

Ayrıca, M.Ö.'nün örgüt adına eleman temini yaptığı, söz konusu örgüt üyelerine de "eylem yapmaları" talimatlarını verip başka kentlere gönderdiği belirlendi.

* * *

Sözde IŞİD emiri M.Ö.'ye yönelik takip çalışmalarında ilginç olaylar da ortaya çıkarıldı. Şüpheli M.Ö.'nün örgüte finans kaynağı yaratmak amacıyla IŞİD adını kullanarak baskı ve korku ortamı yaratıp "haraç topladığı" yapılan takiplerde anlaşıldı.

Haraç topladığı esnafı kendilerine yönelik eylem yapmakla tehdit edip korkutan M.Ö.'nün, tehditlerini ekmek üreten fırıncılar üzerinde yoğunlaştırdığı ve iş yeri sahiplerini "Ben Ebu Hamza'yım, IŞİD'in Adana emiriyim. Devletin hepsi tağut. Eğer bana kazancınızın yüzde 30'nu verirseniz biz Devlet-i İslamiyeyiz, sizi dışardan gelen tehlikelere karşı koruruz. Senin ekmek sattığın yerlere dışarıdan kimseyi sokmayız. Biz İslam Devletiyiz, tağut seni kurtaramaz, koruyamaz ama biz seni Devlet-i İslami adına koruruz. Bana günlük 3 bin 500 lira vereceksiniz" diyerek fırıncılardan günlük haraç toplamaya başladığı şikâyetçi esnafın ifadeleri ve takiplerle tespit edildi.

Örgütün istediği haracı vermeyen iş yeri sahiplerini araçlarının önünü keserek, dövdürdüğü anlaşılan sözde emir M.Ö., savcılık talimatıyla yakalanarak gözaltına alındı.

IŞİD'e haraç vermek istemeyen esnafın şikâyeti üzerine harekete geçen polis, iki örgüt üyesini haraç almaya geldikleri bir fırında suçüstü yakalayıp gözaltına aldı.

Örgüt üyelerinin ifadeleri doğrultusunda polis son olarak IŞİD'in sözde Adana emiri M.Ö.'yü evinde yakaladı. Sözde emir, mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüpheli M.Ö. hakkında iddianame çalışmaları Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca halen devam ediyor.

* * *

Adana'daki soruşturmada ortaya çıkanlar, IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerinden küçük bir örnek.

Türkiye'yi cihad bölgesi ilan eden radikal terör örgütünün faaliyetlerinin çok yakın takip edilmesi, ülke güvenliği açısından çok önemli hale geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Emniyet'te "köstebek" skandalı: Ayhan Bora Kaplan dosyasından avukata bilgi sızdırdığı iddia edilen polis görevden alındı

Görevden el çektirmenin gerekçesi; dosyayla ilgili maddi menfaat karşılığında Kaplan'ın vekaletine sahip avukata bilgi sızdırma iddiası

Emniyet'te dikkat çeken iki istifa!

İki polis müdürünin, her ne kadar kamu görevinden istifa etse de, geçmişte yaptıkları görev sırasındaki sicillerinin kaybolmayacağı aşikâr