20 Haziran 2024

Amerikan Endokrin Birliği'nin yeni önerisi: Rutin D vitamini ölçümü yaptırmayın!

D vitamini "her derde deva değildir" ve belirsiz amaçlar için takıntılı bir şekilde D vitamini ölçümü yaptırmanın ve yüksek dozlarda takviye almanın bir yararı yoktur. D vitamini ile ilgili abartının en önemli olumsuz sonucu, D vitamini intoksikasyonu vakalarındaki artıştır

Son 10 yılda ülkemizde ve ABD dahil dünyanın birçok ülkesinde abartılan konuların başında açık ara D vitamini ile ilgili konular geliyor ve Covid döneminde bu abartının pik yaptığını biliyoruz. Ayrıca, giderek bu konu, bilimsel tıbbın bir konusu olmaktan çıkarak, "popülist tıbbın" (halkın mucizevi beklentilerini sömürerek, kanıta dayalı olmayan önerilerden çıkar elde eden hekimlik olarak tarif edilebilir) çıkar kalemi haline geliyor.

Bu abartının gerisinde, D vitamininin kemik sistemi dışındaki kesin olmayan etkilerinin bazı hekimlerce sıkça gündeme getirilmesi ve D vitaminin "her derde deva" (ülkemizden yayımlanan bir araştırmada erken boşalma ile ilişkisi olduğunun rapor edildiğini söylersem ne demek istediğimi daha iyi anlatabilirim) bir vitamin olduğu yanılsaması yatmaktadır. Sonuç olarak bu süreklilik gösteren abartı, bütün yaşlarda hemen herkeste rutin olarak D vitamini düzeyi bakılmasına, D vitamini için istenen eşik değer olarak 30 ng/ml üstününün benimsenmesine ve bu nedenle de toplumun çoğunluğunun D vitamini eksikliği endişesi ile günde 1000 IU üstünde takviye D vitamini almasına neden olmuştur.

Örneğin ABD'de günde 1000 IU veya daha fazla D vitamini takiyesi alanların oranı 1999-2000'de yüzde 0.3 iken, 2013-14'te yüzde 18.3'e çıkmıştır (61 kat artış). Ülkemizde bu konuda bir veri yok ama yakın çevrenizdeki insanların çinko, magnezyum, D vitamini, B12 takviyesini takıntı haline getiren tutumlarından ve laboratuvarlarda en çok yapılan kan tetkiklerinin başında D vitamini ölçümünün gelmesinden, bu konuda da ABD'ye benzediğimizi çıkartmak mümkün. O kadar ki bir ara D vitamini ölçümü için SGK'nın harcağı para yılda 300 milyon TL'yı geçmişti ve SGK da çareyi D vitamini istenmesine sınır koymakta bulmuştu.

Bizim gibi asistanlığından beri D vitamini eksikliğinin yarattığı gerçek sorun olan rikets ile uğraşanlar ve riketsin önlenmesi için ülkemizde bütün yenidoğanlara ve bebeklere yaşamın ilk yılında 2005 yılından beri ücretsiz D vitamini takviyesi programı uygulanmasına ön ayak olanlar ise bu D vitamini abartısına karşı durmuş, bu konuda 2015'den beri yazılar yazmış ama ne yazık ki etkili olamamıştır.

Sağlıklı çocuklarda ve erişkinlerde D vitamini ölçümüne ve takviyesine gerek var mı?

Geçen hafta Amerikan Endokrin Birliği'nin "Hastalıkların Önlenmesi için D Vitamini: Endokrin Birliği Klinik Uygulama Rehberi" başlığı ile yayımladığı yeni belgeyi işin doğrusu, daha önce söylediklerimizi içerdiği için sevinerek karşıladık. Amerikan Endokrin Birliği bu kez, 2011'de yayımladığı ve ilk yazarının D vitamini abartısında payı olan Michael F. Holick olduğu rehberin tersine, bu kez açık ifadelerle D vitamini yeterliliği, yetersizliği ve eksikliği için spesifik bir eşik değer önermediğini, daha önceki metinde yer alan 30 ng/ml üstünde olma hedefini de onaylamadığını belirtmektedir.

Bu yeni rehberde, D vitamini ile ilgili çeşitli konularda 14 soruya cevap verilmekte ve esas olarak amprik D vitamini takiviyesinin kimlere yapılacağı ve tarama amacıyla D vitamini ölçümü konularına odaklanılmaktadır. Rehberin ana önerileri aşağıda belirtilmiştir.

  1. Destekleyici klinik çalışma kanıtları olmadığı için, belirlenmiş endikasyonlar yoksa, bütün yaş gruplarında ve gebelerde rutin olarak D vitamini (25-OHD) ölçümüne gerek yoktur. Ek olarak erişkin obezlerde ve koyu tenlilerde de belirlenmiş endikasyon (hipokalsemi gibi) yoksa rutin olarak D vitamini (25-OHD) ölçümüne gerek yoktur.
  2. İlk 1 yaş dışında sadece 1-18 yaş çocuklara, 75 yaş üstü yetişkinlere, gebelere ve yüksek riskli prediyabet hastalarına amprik (başlangıçta ve izlemde bir ölçüm yapmadan) D vitamini takviyesi (1-70 yaş arası 600 IU/gün, >70 yaş için 800 IU/gün) önerilebilir.
  3. D vitamini açısından zengin doğal gıda kaynaklarının azlığı nedeniyle, ampirik takviye, D vitamini içeren zenginleştirilmiş gıdalar ve takviyelerin bir kombinasyonu yoluyla sağlanabilir.

Sonuçlar: "D vitamini her derde deva değil" ve fazlası zararlı

D vitamininin iskelet ve mineral iyon (kalsiyum ve fosfor) homeostazının düzenlenmesindeki rolü iyi bilinmektedir. Epidemiyolojik kanıtlar, düşük D vitamini durumunun kas-iskelet sistemi, metabolik, kardiyovasküler, malign, otoimmün ve enfeksiyöz hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli yaygın hastalıkların riskinde artış ile ilişkiler göstermiştir. Bununla birlikte, gözlemsel çalışmalar karışıklığa ve çeşitli yanlılık biçimlerine eğilimlidir ve serum 25-hidroksivitamin D (25[OH]D) seviyeleri ile değerlendirilen düşük D vitamini durumu ile birçok hastalık arasında nedensel bir bağlantı açık bir şekilde ortaya konmamıştır.

Yakın zamanda yayımlanan ve D vitamini reseptörlerinin çalışmadığı (bu durumda D vitaminine bağlı olabilecek bütün sorunların ortaya çıkması beklenir) çocukları her açıdan inceleyen bir araştırmada, D vitaminin iskelet dışı etkileri ile ilgili klinik bir sorun saptanmamıştır. Dolayısıyla D vitamini "her derde deva değildir" ve belirsiz amaçlar için takıntılı bir şekilde D vitamini ölçümü yaptırmanın ve yüksek dozlarda takviye almanın bir yararı yoktur. D vitamini ile ilgili abartının en önemli olumsuz sonucu, D vitamini intoksikasyonu (zehirlenmesi) vakalarındaki artıştır. Ülkemizde yayımlanan bir çalışmada (gerçek bir halk sağlığı çalışması olarak selamlayalım bu çalışmayı) Aksaray'da 4 yılda, 0.3-4 yaş arasında 38 çocukta D vitamini intoksikasyonu rapor edilmiştir. Bu çocuklardan 23'ü reçete ile, 9'u çocuk reçetesiz D vitamini ampül kullanmış, altı çocuk ise üretim hatası olan balık yağı kullanmıştır. D vitamini intoksikasyonu kan kalsiyumunun yüksek olmasına ve bazı vakalarda böbreklerin kalıcı olarak zarar görmesin yol açmaktadır.

Rehberin yazarlarından Anastassios G. Pittas, "D vitamininin sağlık ve hastalıktaki rolü hakkında tek bir soru ve tek bir cevap yoktur, ki insanların genellikle bilmek istediği budur. Çok sayıda soru var ve biz bunların hepsine yanıt veremiyoruz" demektedir. Dileğimiz Amerikan Endokrin Birliği'nin bu yeni rehberinin ülkemizdeki hekimlerin ve tabii esas toplumun D vitamini ile ilgili abartılı yaklaşımlarına son vermesidir. Bu konuda ilgili uzmanlık derneklerinin de çaba göstermesine ihtiyaç vardır ve ayrıca SGK'nın D vitamini ölçümü ile ilgili uygulamalarını yeniden değerlendirmesi gereklidir.

Prof. Dr. Şükrü Hatun kimdir?

Prof. Dr. Şükrü Hatun, 1959 yılında Kütahya Domaniç'te doğdu. Tıp eğitimini 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye'de tamamladı. Mezuniyet sonrası Adıyaman'da mecburi hizmetini yerine getirdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimini Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesinde 1990'da, Çocuk Endokrinoloji Yan Dal Uzmanlık Eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1993'de tamamladı. 1994 yılında doçent, 1999 yılında profesör oldu. 

1995-2016 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda çalıştı. Kocaeli Üniversitesi'nde Pediatrik Endokrinoloji programını kurdu. İki dönem anabilim dalı başkanlığı, 2012-2015 yılları arasında tıp fakültesi dekanlığı yaptı. 

2015 yılında bir süre North Carolina Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü'nde ziyaretçi profesör olarak bulundu. 

2016 yılından beri İstanbul'da Koç Üniversitesi'nde Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor.

Şükrü Hatun ve ekibi 1996 yılından bu yana diyabetli çocukların tedavisi, eğitimi, hakları, toplumun bilinçlendirilmesi ve diyabetle barışık yaşamaya odaklanan "Arkadaşım Diyabet Programı"nı yürütüyor.

Dr. Hatun, https://www.arkadasimdiyabet.com/ web sitesini kurdu ve 1997'den beri "Arkadaşım Diyabet İznik Kampı"nı yürütüyor, 2018'den beri de "Arkadaşım Diyabet Aile Kampı"nı düzenleyen ekibe liderlik ediyor.

Ekibinin de katkılarıyla diyabetli çocuklar, aileleri ve diyabet ekipleri için çok sayıda kitap yazdı veya çevirdi.

Türkiye'de uzun süre "Pediatrik Diyabet Grubu"na liderlik eden Dr. Hatun, arkadaşları ile "Pediatrik Diyabet Ekip Üyeleri Eğitim Kursları"nı başlattı, "Ulusal Çocukluk Çağı Diyabet Programı"nı hazırladı ve az gelişmiş bölgeler için diyabet kampları düzenledi.

Dr. Hatun'un diyabetli çocukların yaşamına yaptığı önemli katkılardan biri de "Okulda Diyabet Programı"nı başlatması. Bu program, Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği ile iş birliği içinde geliştirildi. Bu proje ile çok sayıda öğretmen okulda diyabet bakımı konusunda eğitildi ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından "Okullarda Diyabetli Öğrencilerin Bakımı ve Desteklenmesine İlişkin Yönerge" yayımlandı.

1993 yılından itibaren Dr. Hatun ve arkadaşları tarafından diyabetli çocukların hakları ile ilgili savunuculuk çalışmaları başlatıldı ve bu çalışmalar sonucunda 1996 yılında glukometre stripleri geri ödeme kapsamına alındı.

Dr. Hatun ve ekibinin başlattığı yeni bir kampanya ise "Sensörler için parmağını kaldır" sloganıyla sensörlerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödenmesine odaklanmıştır.

2014 yılında "Diyabetli Çocuklar Vakfı"nı kuran Dr. Hatun, çalışma arkadaşlarıyla birlikte çeşitli illerde "Arkadaşım Diyabet Buluşmaları" adlı eğitim toplantıları düzenliyor. Dr. Hatun ayrıca, diyabetin evdeki yükünü paylaşmaya odaklanan "Diyabet İçin HeForShe Programı" ile, "Diyabetli Çocukların Tedavisi ve Esenliği İçin On Temel Öneri" adlı bir program başlattı (2021).

Şubat 2023'te Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin ardından Hatun, felaket bölgesinde yaşayan diyabetli çocuklar ve aileleri için bir destek ve dayanışma programı başlattı. Bu kapsamda ücretsiz kan şekeri ölçüm stripi desteği sağlandı. Ayıca deprem bölgesinden 51 diyabetli çocuk ve ailesi "Arkadaşım Diyabet Aile Kampı 2023"e ücretsiz katıldı.

İletişim Yayınlarından çıkan "Hekim Kendisini Tedavinin Bir Parçası Olarak Sunar" ve " İnsancıl Bir Tıp İçin Yazılar" isimli kitapları vardır. 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Ülkemiz için 2025 dileğim özgürlük

Özgürlükle ile ilgili gerçek sınama, kendi özgürlüğümüzü yaşayışımızla değil, başkalarının varoluşuna, farklılığına, özgürlüğüne olan tutumumuzla yapılabilir

Sensörlerin SGK kapsamına alınması kararı için teşekkürler

Bundan sonra bu hakkın 18 yaş üstünü kapsaması, sensörler için desteğin artırılması ve insülin pompalarına adil erişim sağlanması için çaba göstermeye devam edeceğiz

Çocuklara, kreşlere ve kreş kavramına zarar vermeyin!

Çocuklar ve kreşler kutsaldır ve bir söz ederken bin kere düşünmek gerekir. Her yere musallat olan siyaset kurumu sözcüsü kelimeleri ile konuşarak lütfen çocuklara ve kreşlere dokunmayın, kreş kavramına zarar vermeyin

"
"