Geçen hafta Yunanistan’ın siyaset tarihinde bir ilk yaşandı. Ana muhalefet partisi konumundaki radikal sol SYRİZA partisi, milletvekili kaybına uğradı ve parlamentonun 3. parti konumuna düştü.
Geçen haftaya kadar 3. parti konumundaki sosyalist PASOK ise milletvekili sayısının daha fazla olması nedeniyle tabiri caizse “kılını bile kıpırdatmadan” ana muhalefet partisi konumuna yükseldi.
SYRİZA partisinin içindeki çatlama ve kırılmalar aslında 2023 seçimlerinin sonuçlarından sonra yaşanmaya başlamıştı.
2023 seçimlerinin muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi’ne (YDP) kaptıran dönemin SYRİZA lideri Aleksis Çipras liderlikten istifa etmiş; parti tabanından yapılan seçimlerle o güne dek hiç tanınmayan ve uzun yıllar yaşadığı ABD’de eğitim almış iş adamı Stefanos Kasselakis (35) SYRİZA’nın liderlik koltuğuna oturmuştu.
Stefanos Kasselakis kendisine parti kurdu
Kasselakis’in liderlik koltuğunda oturmasıyla, parti içinde homurdanmalar baş göstermiş; nitekim 11 SYRİZA milletvekili istifa ederek kendilerine “Yeni Sol” adı altında yeni bir parti kurmuşlardı.
11 milletvekilinin partiden ayrılmasıyla SYRİZA 300 sandalyelik Parlamento içindeki 50 milletvekili sayısını 39’a düşürmesine rağmen ana muhalefet partisi konumunu korumuştu.
Ancak bir yıllık liderliğinde Kasselakis’in, sosyal medya üzerinden yaptığı kâh “milliyetçilik” kâh “Amerikanvari” olarak algılanan eylem ve söylemleri partinin Merkez Komitesi tarafından “sol partinin ideolojik yapısıyla uymadığı” kanaatine varılmış; Kasselakis’in hem liderlikten indirilmesine hem de partiden ihraç edilmesine yol açtı.
Bu dramatik gelişmelerden sonra Kasselakis, kendisine destek veren 11 SYRİZA milletvekilinin istifasıyla birlikte “Demokratik Hareket” adı altında yeni bir parti kurmaya karar verdi.
SYRİZA Merkez Komitesi ise parti tabanından yapılacak yeni liderlik seçimlerine Kasselakis’in yeniden aday olmasını reddetmiş ve dört aday arasında yapılan liderlik seçimlerini o güne kadar SYRİZA’nın parlamento gurup başkanı olan Sokrates Famellos (58) kazandı.
SYRİZA yeni lideri Sokrates Famellos
Ancak Kasselakis’i izleyen 11 milletvekilinin istifasıyla SYRİZA’nın parlamento içindeki milletvekili sayısı 39’dan 28’e düşünce, parlamentoda 32 milletvekili bulunduran sosyalist PASOK’un gerisine düşmüş ve “ana muhalefet partisi” konumu -adeta- sosyalist PASOK’a hediye edilmiş oldu.
Yunan siyaset dünyasında yaşanan bu paradoks gelişmeler, elbette kendisine ciddi bir muhalefet yapacak herhangi güçlü bir muhalefet partisi görmeyen iktidardaki YDP partisinin ve Başbakan Kiryakos Miçotakis’in işine yarıyor (mu acaba)?
Çünkü Miçotakis’e muhalefet edenler kendi partisi içinde bulunuyor.
YDP’nin “demirbaşlarından” sayılan eski YDP lideri ve eski başbakanlardan Andonis Samaras’ın Miçotakis’in izlediği dış politikayı –ve özellikle Türkiye’ye açılımlarını- sert bir dille eleştirmesi YDP’den ihraç edilmesine neden oldu.
Kiryakos Miçotakis, Kostas Karamanlis, Andonis Samaras
Samaras’ın YDP içinde kendisiyle aynı görüşte olanların varlığı, Miçotakis hükümetinin muhalefet partileri tarafından değil; YDP içinden “darbe yiyebileceği” endişelerini beraberinde getiriyor.
Miçotakis’in polikalarını eleştiren bir ikinci “demirbaş” olarak görülen eski lider ve Başbakan Kostas Karamanlis’in tutumu da parti içinde adeta “Demokles’in Kılıcı” gibi Miçotakis’in başının üstünde sallandığı mesajı veriliyor.