05 Eylül 2023

Yunan muhalefeti liderini seçiyor

Çipras sonrası SYRİZA'da nasıl bir politika değişikliğine gidileceğini şimdilerden kestirmek zor

Soldan sağa: Efi Ahcıoglou Nikos Pappas Eukides Çakalotos Stefanos Kasselakis Stefanos Cumakas

Yunanistan'da ana muhalefet partisi radikal sol SYRİZA'nın lideri Aleksis Çipras'ın geçen Haziran ayı ikinci tur seçimlerini kaybettikten hemen sonra parti liderliğini bırakması üzerine, SYRİZA yeni liderini seçmeye hazırlanıyor.

Liderlik seçimleri 10 Eylül'de, yani Pazar günü SYRİZA parti üyeleri arasında ülke çapında yapılacak. Oylamaya parti üyelerinden başka seçim günü ikişer Euro (yaklaşık 52 lira) ödeyerek parti üyesi olacak sade vatandaşlar da katılabilecek.

Geçen hafta sonunda Atina'da düzenlenen partinin genel kurultayında adaylar kendilerini tanıttı. Liderliğe seçilmeleri olasılığında izleyecekleri siyaseti ve programlarını açıkladılar.

SYRİZA'nın Haziran'a kadar karizmatik lideri Aleksis Çipras, 5 başkan adayı arasında "tercih yapabileceği izlenimini doğurmamak" gerekçesiyle bu kurultaya katılmamayı tercih etti.

SYRİZA'yı yüzde 3'lerden alarak yüzde 37'lere ulaştıran, 2015'te iki kez iktidara kadar taşıyan Çipras, SYRİZA'nın son 2023 seçimlerinde yüzde 17.5'a kadar düşmesi üzerine, -parti kurmaylarının itirazlarına rağmen- sorumluluğu üzerine alarak istifa etmişti.

Çipras kendi isteğiyle bu önemli Kurultay toplantısına katılmadı ancak Çipras'ın adının geçtiği her konuşma ayakta alkışlandı.

SYRIZA liderliğinden istifa eden Aleksis Çipras

Çipras sonrası SYRİZA'da nasıl bir politika değişikliğine gidileceğini şimdilerden kestirmek zor.

Beş lider adayının yaptığı konuşmaların ortak paydası SYRİZA'nın 2019'da iktidara gelen muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi'ne (YDP) karşı, "eleştiri yapmaktan öte iyi bir muhalefet yapılamadığı, topluma alternatif öneriler getirelemediği, muhalefetin son zamanlarda yalnızca Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya üzerinden yapıldığı" gibi özeleştirilerdi.

Yunan muhalefeti lider adaylarının yaptıkları özeleştirilerin Türkiye'deki muhalefet partilerini destekleyen seçmenlerin eleştirilerine benzemesi oldukça dikkat çekici.

Buna rağmen adayların açıkladıkları kendi programlarına bakacak olursak her bir aday SYRİZA'yı "sol eğilimli çizgisine devam ettireceklerini" çağrıştırdılar.

SYRİZA'nın liderliği için 10 Eylül'de yarışacak adaylar alfabetik sırayla şöyle:

Efi Ahçioglou (38) SYRİZA hükümetinde Çalışma Bakanı
Euklides Çakalotos (63) SYRİZA hükümetinde Ekonomi Bakanı
Nikos Pappas (47) SYRİZA hükümetinde Enformasyon Bakanı
Stefanos Kasselakis (35) SYRİZA'nın Kontenjan milletvekili
Stefanos Cumakas (77) SYRİZA'nın strateji planlama başkanı

Görüleceği gibi adaylar arasında en genç ve en deneyimsiz olduğu anlaşılan Stefanos Kasselakis siyaset sahnesine bir iki hafta önce çıkmasına rağmen bakanlık yapmış SYRİZA'nın en deneyimli adayların önüne geçerek adından en çok sözü edilen en popüler aday haline geldi.

Kasselakis'in kendisini tanıtan video kliplerinde "14 yaşında gittiği ABD'de eğitim almaya başladığı; yetenekleri sayesinde 21 yaşında Goldman Sachs'ın elemanı olarak çalışmaya başladığı ve hemcinsiyle evlendiğini" dile getirmesi bazı çevrelerde şok etkisi yaratırken, kimi çevrelerin samimiyetinden dolayı takdir topladı.

Geri kalan adayların Kasselakis'in cinsel yönelimlerini eleştiren çevrelere karşı sert tepkiler göstermeleri, homofobiye karşı hep birlikte mücadele edileceği ifadeleriyle Kasselakis'e destek vermeleri Kurultay çalışmalarında coşkuyla alkışlandı.

Yunan basınında yürütülen tahminler, adayların arasında Efi Ahcioglou'nun favori aday olarak gösteriliyor.

Favorilerden bir diğeri de Euklides Çakalotos. SYRİZA içindeki "koyu solcu" grup tarafından desteklenen Çakalotos akademik kariyerini uzun yıllara yaşadığı İngiltere'de yaptı.

Bir zamanlar "Çipras'ın sağ kolu" olarak tanımlanan ancak TV kanallarına verilen izinlerle ilgili aleyhinde açılan davaları kaybeden Nikos Pappas'a kazanma şansı pek tanımıyor.

Aynı tahminler Sosyalist PASOK'un 1981-2004 yılları arasındaki iktidarları dönemlerinde çeşitli bakanlık görevleri yapan ve 2019'da SYRİZA'ya geçen Stefanos Cumakas'a ise hiç şans tanınmıyor.

Stefanos Kasselakis'in SYRİZA liderliğini kazanma şansı hakkında henüz bir tahmin yapılamadığı halde bunu ancak "10 Eylül'de sandık başına gidecek SYRİZA üyelerinin partilerine karşı kızgınlık/kırgınlık oyu verip vermemelerinin tayin edeceğine" dikkat çekiliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Her yerde bayram var...

Miçotakis, Paskalya'dan sonra Ankara yolcusu, ana muhalefet lideri Kasselakis askerde...

Amerika'ya büyük bir memnuniyetle milyar dolarlar verilirken, halklar hayat pahalılığından kıvranıyor

Bu konuda her iki ülkede yayınlanan haberler, fotoğraflar ve grafikler birbirine o kadar benziyor ki, zannedersiniz iki ayrı dili konuşan tek bir halk var ve en büyük sorunu geçim sıkıntısı...