18 Mart 2024

Her yerde bayram var...

Miçotakis, Paskalya'dan sonra Ankara yolcusu, ana muhalefet lideri Kasselakis askerde...

Bu yılın Mart, Nisan ve Mayıs ayları Müslüman ve Hristiyan'ların bayram günleri ile dolu.

Şöyle; İslam dünyasının Ramazan ayına girdiği günlerde Katolik Hristiyan'ların 40 günlük Perhiz *  (bir nevi oruç) günlerinin sonu olan 31 Mart’ta İsa peygamberin dirilişini simgeleyen Paskalya Bayramını -Türkiye’de bilindiği gibi kırmızı yumurta bayramını- kutlayacak.

Ortodoks Hristiyanlar'ın kendi Paskalya Bayramları ise tuttukları 40 günlük perhiz döneminin ardından bugün, Karnaval günlerinin sona erdiği gün yani Pazartesi başlıyor.

Katolik ve Ortodoks Hristiyanların Paskalya bayramını ayrı ayrı kutlamalarının nedeni; özetle, bu iki mezhebin ayın durumu ile ilgili yapılan matematik hesaplarının farklı yorumlanmasından kaynaklanıyor. Yani Hristiyanlar İsa Peygamber yılda iki kez diriltiliyor...(!)   

Katolikler ile Ortodokslar -ayın o yılki durumuna göre- yaklaşık her dört yılda bir Paskalya bayramını aynı günlerde kutluyor... 

Hristiyanların Ortodokslar ve Katolikler olarak “Büyük Schizma” olarak tanımlanan  ikiye bölünmesi, Doğu Roma (Bizans) imparatorluğunun o dönemdeki adı ile “Constantinopol”de, Osmanlıdaki adıyla “Konstantiniye”de  yani bugünkü İstanbul’da gerçekleşmişti.

Ramazan ayında tutulan 30 günlük orucun sonunda kutlanacak olan Ramazan Bayramı'ndan 9 Nisan Salı gününden hemen 26 gün sonra da Ortodokslar, 5 Mayıs Pazar günü kendi Paskalya Bayramlarını kutlayacak.

Kasselakis askerlik görevine giderken

Miçotakis, Paskalya'dan sonra Ankara yolcusu, ana muhalefet lideri Kasselakis askerde...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

Başbakan Kiryakos Miçotakis Yunanistan’da kutlanacak Paskalya Bayramından hemen sonra 7 Mayıs’ta Ankara’yı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili bir görüşme yapacak olan Miçotakis ve Erdoğan'ın Türk-Yunan ilişkilerinde süregelen ılımlı havanın korunması için atılacak yeni adımları gündeme getirmeleri bekleniyor...

Miçotakis bu arada İtalya Başbakanı Georgia Meloni, Belçika Başbakanı Aleksander De Croo, Avusturya şansölyesi Karl Nehammer, Kıbrıs (Rum) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides ve AB komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte Mısır’ı ziyaret etti.  

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşen Avrupalı liderler, Mısır’ın Gazze’ye gönderilen insani yardımların geçişlerini sağlamaya çalışması ve Gazze’de ateşkes ilanı için gösterdiği uğraşıların önemini vurguladı.  Liderler ayrıca son zamanlarda yoğunlaşan -ve çoğu kez ölümlerle sonuçlanan- Mısır’ın komşusu Libya’dan Yunanistan’ın Girit adasına ve İtalya’ya tehlikeli göçmen geçişlerinin önlenmesi için Mısır’ın yardımcı olmasını istediler ve bu amaçla Mısır’a 7.4 milyar euro mali yardımda bulunacaklarını açıkladılar.

Yunanistan'da "ikinci parti" olma yarışı 

Türkiye, 31 Mart yerel seçimlere odaklanırken; Yunanistan da 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine odaklanıyor. 

AP seçimlerinin Yunanistan için önemi ise hangi partinin birinci geleceği değil, hangi partinin ikinci geleceği merakından kaynaklanıyor. 

Şöyle ki; ana muhalefet radikal sol SYRİZA, geçen yıl Mayıs ve Haziran seçimlerini kaybettikten sonra düşüşe geçmiş bulunuyor. SYRİZA’nın yeni lideri Stefanos Kasselakis ise partisinin ana muhalefet partisi konumunu koruması için kollarını sıvıyor. 

Bu durumda SYRİZA’nın rakibini Miçotakis liderliğindeki iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi  (YDP) değil; aslında ikinciliği yani ana muhalefet partisi olmayı zorlayan Nikos Androulakis liderliğindeki sosyalist PASOK oluşturuyor.

Yapılan tüm nabız yoklamaları YDP’nin, yüzde 35’lerde, ana muhalefet SYRİZA ile sosyalist PASOK‘nun yüzde 11-12’lerde dalgalandığını gösteriyor. 

Kasselakis partisini 20 gün boyunca asker ocağından yönetecek 

Yunan ana muhalefet partisi Radikal sol SYRİZA’nın yeni lideri Stefanos Kasselakis (36) “vatani görevini” yerine getirmek üzere askere gitti... 

Kasselakis uzun yıllar ABD’de yaşadığı için yurt dışında yaşayan ve yurda kesin dönüş yapan Yunan vatandaşları için uygulanan yasalar uyarınca sadece 20 gün askerlik yapacak. (Normal askerlik süresi 9 ila 12 ay arasında değişiyor.) 

Atina yakınlarındaki Thiva (antik Teb) topçu birliğine teslim olan Kasselakis, 29 Mart'ta asker ocaklarında düzenlenecek and içme töreninden sonra tezkeresini alacak ve partisini 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine hazırlayacak.

Herkese iyi Ramazanlar...

(*)Perhiz: İslam dünyasında tutulan orucun bir hafifi. Oruçtan farkı, dinine ve geleneklerine bağlı Hristiyanların 40 gün boyunca et, süt, peynir, yumurta gibi protein içerikli gıdalar ve gün boyunca zeytin yağlı yemekler, meyveler ekmek, hamur, zeytin gibi ürünleri tüketilebilmesi. 40 günün sonunda perhiz ilk önce sakatatlı çorbalar içilerek ve kırmızı veya renkli yumurtalar tokuşturularak bozuluyor, Paskalya bayramı kutlanıyor. 

Yazarın Diğer Yazıları

Türk-Yunan forumları yakınlaşma hedeflerine ulaşıyor: Siyasetçiler mesajı alıyor mu?

Her iki ülkedeki yöneticilerin teşvik ettikleri ‘halklar arasındaki yakınlaşma ve iş birliği’ yolunda atılan olumlu adımları kendileri de izleyebilecekler mi, yoksa “çevir kazı yanmasın” gibi yıllarca uygulanan “çözümsüzlük” formülünü yeni nesillere mi yükleyecekler?

Yunan siyaset tarihinde bir ilk: Ana muhalefet partisi düştü!

Yunan siyaset dünyasında yaşanan gelişmeler, elbette kendisine ciddi bir muhalefet yapacak herhangi güçlü bir muhalefet partisi görmeyen iktidardaki YDP partisinin ve Başbakan Kiryakos Miçotakis’in işine yarıyor (mu acaba)?

Miçotakis hükümeti, parti içinden darbe yedi

Siyasette her an herşeyin olabileceği; hiçbir şeyin garantisi olmadığı Yunan iç siyasetindeki gelişmeler gösteriyor

"
"