19 Mayıs 2023

Komşudaki seçimlerde son durum

YDP ile SYRİZA kendi aralarında işbirliği yapmayı reddettiklerine göre bu seçimlerde, birinci gelecek parti olan YDP ile sosyalist PASOK'un işbirliği yaparak yüzde 46 oranını tutturmaları ve bir koalisyon hükümeti kurma olasılıkları var...

ATİNA-

Türkiye’de herkes nefesini tutmuş Cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunun yapılacağı 28 Mayıs gününü beklerken; Yunanistan, önümüzdeki Pazar günü (21 Mayıs) yapılacak genel seçimlere hazırlanıyor.

Yunanistan’ın bu seçimleri nisbi seçim sistemiyle yapılacağından, nabız yoklamalarına göre, hiçbir partinin oyların yüzde 46’sını toplamasını ve tek başına hükümet kurması mümkün görünmüyor. 

En son yayınlanan anketlere göre, iktidardaki Kiryakos Miçotakis’in muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) yüzde 34.4 ile önde bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı ve YDP lideri Miçotakis

Aleksis Çipras liderliğindeki ana muhalefet radikal sol SYRİZA partisi ise yüzde 27.9 ile ikinci sıradaki yerini koruyor.

Nikos Androulakis liderliğindeki sosyalist PASOK ise yüzde 9 ila 10 arasında dalgalanmakla üçüncü parti konumunda bulunuyor.

Aynı anketlere göre Yunanistan Komünist Partisi KKE, yüzde 6 ; ekonomi eski bakanı Yanis Varoufakis’in MERA25 partisi yüzde 4 ; ve milliyetçi E.LYSİ partisi yüzde 3 barajını zorluyor.

Bu sonuçlara bakıldığında aslında YDP ile SYRİZA kendi aralarında işbirliği yapmayı reddettiklerine göre bu seçimlerde, birinci gelecek parti olan YDP ile sosyalist PASOK'un işbirliği yaparak yüzde 46 oranını tutturmaları ve bir koalisyon hükümeti kurma olasılıkları var.

Ancak PASOK lideri Androulakis “YDP ya da SYRİZA ile işbirliği yapabilmesi için YDP lideri Miçotakis’in ve SYRİZA lideri Çipras’ın Başbakan olmaktan feragat etmeleri” şartını getiriyor; ve bu şartı doğal olarak iki büyük parti tarafından kabul görmüyor.

PASOK lideri Androulakis 

Miçotakis bu nedenle YDP, tek başına hükümet kurabilecek kadar oy alamazsa, -ki bu çok zor görünüyor- seçimlerin temmuz ayı başlarında tekrarlanacağını söylüyor.

Çipras ise tüm anketlerin SYRİZA’yı ikinci sırada göstermesine rağmen, anket sonuçlarına inanmadığını ve partisinin bu seçimleri önde bitireceğine inanıyor.

Çipras bu durumda, PASOK lideri Androulakis’in koştuğu bu kesinkes şartına rağmen SYRİZA’nın PASOK ile işbirliği yapabileceği konusunda hem Androulakis’i hem de seçmenlerini ikna etmeye çalışıyor.

SYRIZA lideri Çipras

17 yaşını dolduran 438 bin ve yurt dışında oy kullanacak 23 bin seçmenle birlikte toplam 9 milyon 900 bin kayıtlı seçmenin bu seçimlerde ne kadarının sandık başına gideceği de henüz belli değil.

Bu seçimlerdeki sandıklardan yine sandık çıkacağına ve seçimlerin tekrarlanacağına inanan seçmenlerin büyük bir olasılıkla 2 Temmuz'da tekrarlanacak seçimlerdeki katılım oranının daha şimdilerden daha fazla olacağı tahmin ediliyor.

Seçim sonuçları, Yunanistan’da uygulanan “exit poll”; yani sandık başında yapılan anket sonuçlarının, sandıkların kapanacağı saat 19.00’da açıklanması ve saat 21.00 gibi seçim sonuçlarının kesinleşeceği belirtiliyor.

Bu seçimlerin bir özelliği de Parlamento'ya girecekleri kesin gibi görünen 6 siyasi parti liderinin, Yunan devlet kanalı ERT’de düzenlenen ve canlı olarak yayınlanan “debate”, -tartışma programında- karşılarındaki 6 gazetecinin sert denilebilecek sorularını yanıtlaması oldu.

Diğer bir özelliği ise parti liderlerinin büyük mitingler düzenleme yerine seçim konuşmalarını halk arasına karışarak yapmaları ve kendilerine yöneltilen soruları yanıtlamaları oldu.

Muhalefet partilerinin bu seçim kampanyalarında Miçotakis’in liderliğindeki YDP hükümetine yönelik eleştirileri, hayat pahalılığında; telekulak skandallarında, 57 kişinin can verdiği tren kazasındaki sorumluluğunda ve “otoriterlik kurmaya çalıştığı” suçlamalarında yoğunlaşıyor.

Buna karşı Miçotakis’in yürüttüğü kampanyalarda, bir önceki SYRİZA hükümetinin “izlediği hatalı siyasetlerin sonucunda ülke ekonomisini batırdığı”; Yunanistan’ı “bütünüyle iflasın eşiğine getirdiği” ve ülkenin az kalsın “AB’den dışlanmasına neden olacağı” gibi eski Çipras hükümetini hedef alan suçlamalar yöneltiyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Türk-Yunan ilişkilerinde yeni gelişmeler: Ege ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlıkları mı belirlenecek? Ruhban Okulu açılması tekrar gündemde

İki ülke liderinin Ege ve Doğu Akdeniz’de karşılaşılan sorunların giderilmesi; insan tacirlerinin yakalanması gibi güvenlik makamları arasında iş birlikleri; azınlıkların dini özgürlüklerinin sağlanması, Kıbrıs sorununun çözümünü öngören müzakerelerin yeniden başlatılması gibi alınacak kararları hayata geçirilirse, işte o zaman “Türk-Yunan ilişkilerinde gerçekten yeni bir sayfanın açılacağından” söz edilebilir

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın hayali...

Mesela tüm dünya liderliği kadınların eline geçse. Devlet ve hükümet başkanlarının hepsi; bakanların yarısından çoğu kadın olsa... Dünya yönetimine bir "kadın eli" değse... Zamanımızın kanlı savaşları, sınır çatışmaları, din kavgaları, hırs, aç gözlülük sona erer miydi? "İmagine"de hayal edilen "bütün insanlığın tek bir gökyüzü altında kardeşçe yaşamasını" sağlar mıydı?

Bizanslıların gözüyle fetih

Orhan Pamuk’un bir konferansta, “İstanbul’un fethinde binlerce insan ölmüştü. Bu nedenle İstanbul’un fethi kutlanmaz, anılır” dediğini hatırlıyorum

"
"