28 Şubat 2023

Biri kendi isteğiyle, biri parti kararıyla: Yunanistan'da iki önemli isim seçim öncesinde siyasetten ayrılıyor

Karamanlis, 2003 yılında iktidarın koltuğuna henüz oturmuş bir Başbakan olarak 2004 yılının temmuz ayında o dönemde Başbakan olan Tayyip Erdoğan’la kızı Esra ile Berat Albayrak çiftine nikah şahitliği yapacak kadar samimi ilişkiler kurmuştu...

ATİNA-

Yunanistan geçen Pazar günü Karnaval'ın sona ermesiyle bir yandan 16 Nisan’da kutlanacak olan Paskalya Bayramı öncesindeki geleneksel 40 günlük perhiz dönemini (bir nevi oruç) başlatırken; diğer yandan genel seçimlerin hangi tarihte yapılacağını tartışıyor.

Siyasi gözlemciler seçimlerin 9 Nisan’da yapılacağı yolundaki tahminlerini sürdürürken Başbakan Kiryakos Miçotakis’in seçim tarihini Mart ayı başlarında açıklayacağından söz ediliyor.

Bu arada gündemin en önemli iki haberini Yunan siyaset dünyasında en çok sözü edilen iki ismin siyasetten ayrılması oluşturuyor.

Bunlardan biri, 2003-2007 yılları arasında Başbakanlık yapmış Kostas Karamanlis; diğeri, radikal sol SYRİZA partisinin ”yaramaz çocuğu” olarak tanımlanan Pavlos Polakis.

Kostas Karamanlis (67) geçen hafta aldığı bir kararla, büyük bir olasılıkla Nisan’da yapılacak seçimlerde 1989’dan bu yana milletvekili olduğu iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP)’den milletvekili adayı olmayacağını açıkladı.

Kostas Karamanlis

Karamanlis bu seçimlerde niçin aday olmayacağını açıklamadı. Ancak bu seçimleri de YDP’nin kazanması için var gücüyle çalışacağını açıklamakla yetindi.

Karamanlis, 2003 yılında iktidarın koltuğuna henüz oturmuş bir Başbakan olarak 2004 yılının temmuz ayında o dönemde Başbakan olan Tayyip Erdoğan’la kızı Esra ile Berat Albayrak çiftine nikah şahitliği yapacak kadar samimi ilişkiler kurmuştu.

Karamanlis, Erdoğan hükümetinin o dönemdeki olumlu yaklaşımına rağmen ne Ege sorunlarının giderilmesine son derece yaklaşılan 2003 yılı iştikşafi görüşmelerinde; ne de 2004’te Kıbrıs sorununun çözümüne son derece yaklaşılan Annan Planı konusunda –sırf muhalefetin oklarına hedef olmamak için- hiçbir olumlu adım atmaya yanaşmadı.

YDP içinde, -ülkenin yakın siyaset tarihinin en popüler siyaset adamı olan ve Yunanistan’a AB üyeliğini kazandıran amcası Konstantin Karamanlis’in (1907-1998) adını taşımasından olsa gerek- her zaman “saygın” ve “milli servet” olarak görülen Kostas Karamanlis’in bu seçimlere adaylığını koymak istememesi YDP seçmenleri arasında bir huzursuzluk yarattı.

Karamanlis’in bu kararı, bugünkü Başbakan Kiryakos Miçotakis ile arasında görüş ayrılıkları olduğu yolundaki tartışmaları da beraberinde körüklemiş oldu.

...ve Polakis fenomeni

Partisinin adaylık listelerinden çıkartılan isim ise ana muhalefet radikal sol SYRİZA partisinin Giritli milletvekili Pavlos Polakis.

Pavlos Polakis

Aynı zamanda doktor olan Polakis, hiddetli karakteri ile Yunan siyasetinin “yaramaz çocuğu” olarak tanımlanan bir siyasetçi.

Polakis SYRİZA’nin iktidarda bulunduğu 2015-2019 yılları arasında Sağlık Bakan Yardımcılığı görevindeydi.

Bakanlık görevini sürdürdüğü dönemlerde bile ülkedeki “kurulu düzene” kafa tutan; ve bu konuda partisi SYRİZA’yı bile eleştirmekten kaçınmayan Polakis, AB dahil ülkenin bütün muhafazakar partilerini neredeyse “ülkenin düşmanları” ilan etmişti.

Polakis'in bakanlık yaptığı yıllarda -hem de sağlık bakanlığı içinde- düzenlenen basın toplantılarında ağzından bir an sigarayı düşürmediğine bizzat tanıklık eden AB’nin Sağlıktan Sorumlu Komiseri Vytenis Andriukaitis verdiği bir mülakatında – elindeki fotoğrafı göstererek- “Bir sağlık bakanının hem de bakanlık içinde herkesin önünde açık açık sigara içmesi görülmemiş bir saygısızlıktır...” demekten kendisini alamamıştı.

Vytenis Andriukaitis, elinde sigara içen Polaki fotoğrafı

Kendi ifadesiyle “kurulu düzene” karşı açtığı savaşı muhalefet yıllarında da sürdüren Polakis, önceki gün Facebook hesabından yayınladığı fotoğraflı mesajlarında 15 gazeteciyi, bir çok yargıcı ve merkez bankası başkanı dahil Bankacıları “derin devletin temsilcileri” olarak tanımlamış ve “bunları temizlemedikçe kurulu düzen bozulamaz..” ifadesini kullanmıştı..

Polakis’e anında soruşturma başlatan savcılık siyasetçiyi “hedef göstermekle” suçladı.

SYRİZA ise Polakis’in bu davranışlarını ilk önce “Polakis’in kurulu düzene karşı başlattığı kendi haçlı seferi” gibi esprili ve alttan alan açıklamasına rağmen parti içinde kopan fırtınadan sonra Polakis’in bu seçimlerde milletvekili adaylığından men edildiğini ve partinin disiplin kurulana sevk edildiğini açıkladı..

Yazarın Diğer Yazıları

Her yerde bayram var...

Miçotakis, Paskalya'dan sonra Ankara yolcusu, ana muhalefet lideri Kasselakis askerde...

Amerika'ya büyük bir memnuniyetle milyar dolarlar verilirken, halklar hayat pahalılığından kıvranıyor

Bu konuda her iki ülkede yayınlanan haberler, fotoğraflar ve grafikler birbirine o kadar benziyor ki, zannedersiniz iki ayrı dili konuşan tek bir halk var ve en büyük sorunu geçim sıkıntısı...