18 Ağustos 2019

Kayak pistinde bir örümcek: Spider Sabich

Vladimir Peter Sabich Jr. ya da bilinen adıyla Spider Sabich, Amerikan halkına bir dönem kayak sporunu sevdiren, filmlere ilham kaynağı olan bir sporcu

10 Ocak 1945 günü, Hırvat asıllı bir otoyol devriyesi Sacramento'daki bir hastanede eşinin doğum yapmasını bekliyordu. Bebek, dünyaya beklenenden daha evvel gelmek istemişti ve tabii ki çocuk bir şey istediğinde yapılırdı. Yeter ki sağlıklı olsun, gerisi önemli değildi.

Hemşireler seslendiğinde, adam heyecanla yeni doğan bebeğini görmek için hareketlendi. Prematüre bebeğin sağlık durumu iyiydi. Ancak babası onu gördüğünde şaşkınlığını gizleyemeyecekti. Elleri, kolları, bacakları ve zayıf bedeni… "Örümcek gibi."

Babasının ona uygun gördüğü "Spider" lakabını hayatı boyunca ismi olarak kullanacak olan bu küçük bebek, büyüyecek ve dünyaca ünlü bir kayakçı olacaktı. Başarılı kariyeri ise maalesef bir kurşunla sonlanacaktı.

Bu, Spider Sabich'in hikayesi…

Hayat kısa, Spider uçuyor!

Spider henüz beş yaşındayken, babası Tahoe Gölü yakınlarındaki Kyburz şehrine tayin olmuştu. Kayak merkezlerinin bulunduğu bu bölge, Spider ve kardeşlerinin kayak sporuna ilgi duymalarına vesile olacaktı.

Katolik olan ailenin iki erkek çocuğu, Spider ve Steve; kilisede rahip yardımcılığı yapıyor, ayinlerin ardından hemen kayak takımlarını alıp yolun karşısındaki tesiste kaymaya başlıyordu. Antrenörleri, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ABD'ye göçen bir Alman olan eski kayak şampiyonlarından Lutz Aynedter'di. Aynedter, iki kardeşe Avrupa stili kaymayı öğretmiş ve yetenekli gençler kısa sürede kayak pistlerinin yerel yıldızları oluvermişti. İkili, Colorado Üniversitesi'nden spor bursu alıp kariyerlerini bir üst basamağa taşırken bir süre sonra Steve diz sakatlığı nedeniyle kayak sporuna veda edecekti. 

Dünya Kupası'nda ve olimpiyatlarda mücadele eden Spider'ın alabildiği en iyi dereceler, 1968 Kış Olimpiyatları'ndaki slalom müsabakasında elde ettiği beşincilik ve yine aynı yıl kendi evi Lake Tahoe yakınlarındaki Dünya Kupası ayağında kazandığı zaferdi. Aynı yıl Dünya Kupası'nın slalom sezon sıralamasını sekizinci olarak tamamlayabilmişti.

"Hiçbir zaman gerçek bir eğitim almadın değil mi? Tek sahip olduğun şey kayak takımlarındı. Bu yeterli değil!" 

Bir rivayete göre, Spider'dan da ilham alınarak çekilen 1969 yapımı Downhill Racer filminde; antrenör rolündeki Gene Hackman, kayakçı Robert Redford'u fırçalarken bu cümleleri kuruyordu. Filmden ayrı olarak, Spider'ın gayet eğitimli bir adamken, kayak sporunun her zaman hayatının merkezinde yer alması ise hikayeyle paralellik oluşturuyor.

Çekici ve karizmatik olan genç adam altmışların sonu ve yetmişlerin başında kayak sporunun ABD'de popülerleşmesini sağlayan sporculardan biriydi. 1970 yılında profesyonel olan kariyerinin geri kalanını ABD'de düzenlenen Pro Tour müsabakalarıyla geçirdi. Pro Tour'da 1971 ve 1972 sezonlarında şampiyon olan Spider'ın hayatı artık yeni bir döneme girecekti.

Çehov'un silahı

Pro Tour şampiyonluklarının ardından sponsorluklar vasıtasıyla iyi paralar kazanan Spider, kendine zenginlerin kayak merkezi Aspen'de bir ev yaptırmıştı. Aspen'deki hayatı ona ünlü arkadaşlar ve medyatik ilişkiler kazandırmıştı.

Fransız asıllı şarkıcı/aktris Claudine Longet'le de bir partide tanıştılar. Claudine'in Kennedy ailesiyle yakın ilişkileri vardı ve ünlü ABD'li şarkıcı Andy Williams'la evliydi. Diğer bir deyişle, ziyadesiyle medyatik bir figürdü. Claudine, evliliğini sona erdirdikten sonra ise Spider'la birlikte yaşamaya başlamıştı.

Spider'ın kariyeri, 1973 yılında yaşadığı bir sakatlığın ardından gerilemeye başlamıştı. Sonraki üç yıl boyunca başka sakatlıklarla da boğuşan sporcu, antrenmanlarına devam ediyor ve pistler dönmek için azimle çalışıyordu. Diğer taraftan, bir süre önce kardeşi Steve'in başı kanunlarla derde girmiş ve silah bulundurması yasaklanmıştı. O da sahibi olduğu tabancayı abisine vermişti. Ancak muhtemelen aklına gelmeyen bir şey vardı: Çehov'un silah teorisinde olduğu gibi eğer bir sahnede bir silah görülürse, o silah mutlaka patlardı. 

1976 yılının 21 Mart günü, öğleden sonra Spider antrenmandan eve döndü. Dedikodulara göre, Claudine'le araları bozuktu ve hatta yakın zamanda ondan evi terk etmesini istemişti. Claudine ayrılmak istemeyince ona evden ayrılması için 1 Nisan'a kadar süre vermişti. Spider, duşa girdi ve sonra Çehov yine haklı çıktı. Spider, karnına isabet eden kurşun nedeniyle yüksek miktarda kan kaybetmişti. Ambulansla hastaneye götürülürken hayata veda etti.

Claudine ifadesinde, Spider'ın ona tabancanın nasıl çalıştığını gösterdiğini ve bu esnada tabancanın kazara ateş aldığını söyledi. Uzmanların yaptığı inceleme ise tabancayla en az 2-3 metre mesafeden ateş edildiğini gösteriyordu. Ancak tutuklamayı yapan polis memurlarının prosedür hataları, olay yerinde daha fazla delil elde edilmesine mâni olmuştu. Jüri, Claudine'in sorumluluğunu hafif suç kapsamında değerlendirerek cezai ihmal olarak nitelendirdi. Bunun sonucunda, Claudine, az miktarda para ve 30 günlük hapis cezasına çarptırıldı.

Vladimir Peter Sabich Jr. ya da bilinen adıyla Spider Sabich; Amerikan halkına bir dönem kayak sporunu sevdiren, filmlere ilham kaynağı olan bir sporcu. Bir ihmal mi yoksa bir cinayet mi ölümüne sebep? Her ne olursa olsun şurası gerçek:

Spider Sabich, erken geldiği dünyadan yine erken göçtü.

Yazarın Diğer Yazıları

Asla vazgeçme: Diana Nyad

Üniversite yurdunun dördüncü katından paraşütle atladı ve bir de 63 yaşındayken Havana'dan Florida'ya kadar yüzdü. O, asla vazgeçmeyenler için bir cesaret simgesi

Esaretten NBA'ye: D.J. Mbenga

Kader, savaş halindeki Afrika topraklarından kaçıp gelen bir genci, dünyanın en büyük basketbol organizasyonunun zirvesine kadar çıkardı

Bir yılbaşı arifesinde, Managua'ya doğru...

Roberto, duruma el koymaya karar verdi. Dördüncü uçakla birlikte o da gidecekti. Yılbaşı arifesinde, Managua'ya…