29 Eylül 2022

PKK açıklamasında isim vermeden Demirtaş ve HDP’ye gönderme…

Türkiye'de demokratik siyaseti savunan, çoğu cezaevinde olan Kürt siyasetçiler ile 'çözümü' hâlâ silahta, şiddette, ölümde, öldürmede arayan PKK arasında büyük bir uçurum oluştu

Seçimlere az bir süre kala herkesin aklında aynı soru vardı: Ya Türkiye bir anda 7 Haziran-1 Kasım arasında yaşananlara benzer bir sürece savrulursa?.. Suruç'tan Ankara'daki Garı'ndaki patlamaya 862 kişinin dört ay içinde hayatını kaybettiği kâbus günler… Terörün her şeklinin yaşandığı… Haziran'da tek başına hükümet kuramayacak haldeki AKP'nin bu süreçten sonra oylarını yüzde 50'ye yakın bir noktaya taşıması… Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun o günlerle ilgili olarak "Bazı konuları açıklasam kimileri sokağa çıkamaz hale gelir" sözleri…

Gelelim bugüne… Olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa seçimlere yedi aylık bir zaman kaldı… Türkiye'de 'kavgalı da olsa' bir araya gelmiş bir Altılı Masa muhalefeti var. Diğer yanda, sol partilerle bir araya gelerek Emek ve Özgürlük İttifakı'nı kuran HDP bulunuyor. Altılı Masa ile doğrudan temas halinde olunmasa bile çıkarılacak adayın bu ittifakça desteklenmesi seçimlerin kaderini değiştirebilir. Yani ilk turda Tayyip Erdoğan yenilgiye uğrayarak, iktidarı kaybedebilir. Erdoğan bir yandan Altılı Masa partileriyle HDP'nin arasını açık tutmaya çalışıyor, bir yandan da kendisine henüz açıklamadığı bir yol arıyor.

Bu süreçte cezaevinden yaptığı açıklamalar ve yazdığı yazılarla Türkiye'de siyasetin önemli figürlerinden Selahattin Demirtaş Türkiye'nin önüne barış içinde yaşanacak yeni bir yol haritası koymaya çalışıyor. "Türkiye Cumhuriyeti ortak devletimiz" çıkışından PKK'nin silahları susturması gerektiği açıklamalarına, bölünme korkusu yaşayanların anlaşılması gerektiğine dair önemli köşe başları… "Kürt sorununun çözümünde ana aktörün Meclis olması gerektiği" de geçmişte "çözüm arayışının şeffaf olmadığına" dair özeleştiri de ondan. Burada HDP'nin de bu çizgiye yakın ve kurumsal durduğunu da eklemek gerekiyor.

Pazartesi gece yarısı Mersin'in Mezitli ilçesinde yaşanan terör saldırısı sonrası yaşananlar da önemli idi. PKK'nin yaptığı açık olan bu saldırı ve orada hayatını kaybeden polisin, yaralıların topluma hissettirdiği acıyı net bir şekilde paylaştı Demirtaş ve HDP'li yöneticiler. Şöyle dedi Demirtaş:

"Şiddetin her türlüsüne karşı çıkacağız, demokratik siyasette ısrarcı olacağız. Bunun herkes tarafından net olarak bilinmesini isterim."

HDP ise şu açıklamayı yaptı:

"Demokratik siyaset alanını daraltmak ve işlevsiz hale getirmek amacında olanların bu hesabını boşa çıkarmak hepimizin görevidir."

Bugün PKK saldırıyı resmen üstlendi. Saldırıyı yapan isimleri açıkladı, Türkiye kamuoyuna yansıtılan ismin yanlış olduğunu belirtti. Türkiye'deki pek çok mecrada bu haber oldu. Ancak açıklamanın ilerisindeki önemli bir nokta atlandı. PKK açıklamasının son paragrafında şu cümleler yer alıyordu:

"Kürt halkını ve değerlerini korumak için kendini feda edenlerin, hangi gerekçeyle olursa olsun düşman diliyle kınanması ancak sindirilmişlikle ifade edilebilir."

PKK ilerleyen cümlede de "bu dili kullananların halkın değerlerini temsil etmediğini" söylüyor.

Türkiye'de demokratik siyaseti savunan, çoğu cezaevinde olan Kürt siyasetçiler ile 'çözümü' hâlâ silahta, şiddette, ölümde, öldürmede arayan PKK arasında büyük bir uçurum oluştu. Demokrasiden, barıştan, silahların susmasından, birlikte yaşamdan yana olanların sesinin daha gür çıkması gereken zamanlar…

Murat Sabuncu kimdir? 

Murat Sabuncu İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümünü bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi'nde İşletmecilik Sertifikası programını tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Sistemleri konusunda yüksek lisans yaptı.

Dergi, gazete, radyo, televizyon, internet haber sitelerinde muhabirlik, editörlük, yayın koordinatörlüğü, genel yayın yönetmenliği, köşe yazarlığı yaptı.

En uzun süre Milliyet gazetesinde çalıştı. Tempo dergisinde genel yayın yönetmenliği, Fortune dergisinde kurucu yönetmenlik yaptı. Skytürk 360'da ekonomiden politikaya değişik programlar hazırladı, sundu. 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni oldu, ikinci ayında tutuklanıp Silivri Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Hapsedildiği cezaevinde 1,5 yıl tutuklu kaldı. Çıktıktan sonra sekiz ay gazeteyi yönetti. 

T24'te köşe yazarlığı, yapıyor. 2016 yılından beri pasaportu ve sürekli basın kartı verilmiyor. Yargıtay'ın iki kere verdiği beraat kararına rağmen 7,5 yıl hapis cezası talebi içeren dosyası, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda bekliyor.

Bölgeden tanıklıklarını ve izlenimlerini "Gazze: Mahsuscuktan Bir Aşk Hikâyesi" adıyla yayımlanan kitabında paylaştı. Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü sahibi. Sorbonne'da hukuk doktorası yapan bir oğlu, Nuri isimli bir kedisi var.

Yazarın Diğer Yazıları

Kaygıda ortaklık büyürken “Çözerse Erdoğan çözer” final yapıyor, iyi de kim çözer? 

Ekonomiden hukuka yaptığı yanlışlarla memleketi birbirinden farklı krizlere sokmuş olsa da her hâl ve karda özellikle kendi seçmeni ‘bir bildiği vardır’dan ‘din-güvenlik-ortak bizlik’ söylemini ‘satın almasına’, hemen her koşulda Erdoğan’ı destekledi. Uzun süre ‘Çözerse Erdoğan çözer’ tezi adeta Erdoğan için adı konulmamış bir ‘güven-destek’ sloganı oldU

“Milliyetçi-muhafazakâr seçmen CHP’ye, DEM Parti’yle yan yana durduğu için ne der”e teslim olmamak

İki hafta önce Öcalan’ı Meclis’te konuşturmayı önerebilecek kadar ‘açılan’ iktidar ortağı ile potansiyel süreçle ilgili olumlu konuşan iktidarın Cumhurbaşkanı ne oldu da pozisyon değiştirdi?

"
"