18 Mayıs 2023

Altılı Masa'da "Anadolu'da 'Diyanet kaldırılacak' propagandası tuttu, en azından başkan adayımızı açıklayalım' teklifi

Meral Akşener "Bu işler aceleye gelmez" görüşüyle bu fikri kabul etmemiş. Hatta "İsterseniz siz beşiniz açıklayın, ben yapmam" diye tavır koymuş

Seçim sonrası ilk Altılı Masa, yani Millet İttifakı toplantısı. CHP Genel Merkezi'ndeki toplantıda her şey açık açık konuşuluyor. Partilerin genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tüm olasılıkları-riskleri-yeni yol haritalarını konuşuyorlar.

Toplantıda bakanların ve bürokrasideki kimi kritik kadroların seçim öncesi açıklanması konusu gündeme geliyor. Konuyu gündeme getiren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu. Verdiği örnek ilginç. Anadolu'da gezerken iki konunun çok öne çıktığını gördüğünü aktarmış. "Kılıçdaroğlu kazanırsa Diyanet kapatılacak" ve "PKK ile işbirliği yapılıyor" iddiası. Yani iktidarın propagandasının bir karşılığı olmuş. Davutoğlu "Diyanet İşleri Başkanı adayımızı açıklayalım, bu yalanı çürütmüş oluruz" demiş. Toplantıdaki başka isimler de kimi bakanlıklar ve bürokrasideki kimi kadroların açıklanabileceği fikrini desteklemiş. Ancak Meral Akşener "Bu işler aceleye gelmez" görüşüyle bu fikri kabul etmemiş. Hatta "İsterseniz siz beşiniz açıklayın, ben yapmam" diye tavır koymuş. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 5'in üzerinde oy Sinan Oğan ile görüşme konusuna gelince. Aradaki ana isim, Oğan'la aynı siyasi gelenekten gelen ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Görüşmeleri Yavaş götürüyor. Davutoğlu kendisinin de görüşeceğini söylediğinde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan "Görüşmelerin tek bir yerden yapılması daha uygun" diye konuşmuş. Bu arada Sinan Oğan ile pazarlık havası verilmemesi gerektiği de üzerinde anlaşılan bir nokta.

Bir kaynaktan duyduğum, ancak henüz teyit edemediğim iki duyumum var. Birisi Cumhurbaşkanı Yardımcılığı sayısının azaltılması seçeneğinin kimi genel merkezlerde konuşulduğu, bunun duyurulmasının iyi olabileceği yolundaki duyum. Diğeri de Milli Savunma Bakanlığı için düşünülen adaylardan birinin, Ergenokon sürecinde tutuklu olarak yargılanan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ olması. 

Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı son 10 güne yoğun bir mesaiyle girdi. Bakalım sonuçlar ne olacak?

Murat Sabuncu kimdir? 

Murat Sabuncu İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümünü bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi'nde İşletmecilik Sertifikası programını tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Sistemleri konusunda yüksek lisans yaptı.

Dergi, gazete, radyo, televizyon, internet haber sitelerinde muhabirlik, editörlük, yayın koordinatörlüğü, genel yayın yönetmenliği, köşe yazarlığı yaptı.

En uzun süre Milliyet gazetesinde çalıştı. Tempo dergisinde genel yayın yönetmenliği, Fortune dergisinde kurucu yönetmenlik yaptı. Skytürk 360'da ekonomiden politikaya değişik programlar hazırladı, sundu. 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni oldu, ikinci ayında tutuklanıp Silivri Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Hapsedildiği cezaevinde 1,5 yıl tutuklu kaldı. 

T24'te köşe yazarlığı, yapıyor. 2016 yılından beri pasaportu ve sürekli basın kartı verilmiyor. Yargıtay'ın iki kere verdiği beraat kararına rağmen 7,5 yıl hapis cezası talebi içeren dosyası, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda bekliyor.

Bölgeden tanıklıklarını ve izlenimlerini "Gazze: Mahsuscuktan Bir Aşk Hikâyesi" adıyla yayımlanan kitabında paylaştı. Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü sahibi. Sorbonne'da hukuk doktorası yapan bir oğlu, Nuri isimli bir kedisi var.

Yazarın Diğer Yazıları

Yerli, milli, helal Rolex’li, ticarete gelince İsrail’e ‘eyvallah’lı iktidar

Her fırsatta ‘yerli ve milli’ olmayı öne çıkartıp, Gazze’de İsrail’in ortaya koyduğu zulmü ‘sözle’ kınayanların, gerçek hayatta kişisel lükslerinden ve ‘ticaretten’ vazgeçmediklerini görüyoruz

Özgür Özel, Erdoğan ile buluşmasında konuşulanları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmalı

Muhalefet toplumu kutuplaştırmadan demokrasi içinde kendi sözünü söylese, iddiasını ortaya koysa… Belki memlekete daha iyi gelir

Seçimlerden başarılı çıkıp Sancaktepe'de banyoda kalmak…

CHP'nin uzun yıllar sonra elde ettiği seçim başarısı eğer 2028'e giden süreçte kalıcı olsun-artarak büyüsün isteniyorsa, zafer havasından ve hızlı kararlardan uzak durulmalı