20 Mayıs 2023

Beatles'tan sonra İngiliz istilasını sürdüren grup: The Kinks

Kinks, bu post-modern zamanlarda, maziye ait kaliteli bir grup olarak rock'n roll tarihinde yerini aldı

The Kinks 1966. Ray Davies, Dave Davies, Mick Avory, Pete Quaife 

Eskiden, çok eskiden, 1964 yılında, yani dünya Beatlemania sarhoşluğunu yaşarken Davies biraderler tarafından kurulan İngiliz rock grubu Kinks, Britanya'da Beatles ve Rolling Stones'tan sonra gelen en önemli gruplardan biri olmayı başardı.

Beatles'tan sonraki zamanlarda, cover rock grubu Rolling Stones, rock sahnesinin baş aktörü olmayı sürdürürken, Kinks marjlarda hareket etti. Bu süreçte grubun söz yazarı ve solisti Ray Davies kendini insan davranışının bir gözlemcisi olarak biçimlendirerek kişiliğini ve yorum için kabiliyetlerini geliştirdi. 60'ların ortalarında "Modanın Adanmış Takipçisi" ve "Güneşli Öğleden Sonra" gibi single'larıya gelişimini zirvelere yönlendirmeyi bildi. 

1960'larda çoğu rock grubu topluma tuhaf gelen psychedelik akımı ile meşgul olurken, Kinks İngiliz kültürünün kendine has özelliklerini The Kinks Are the Village Green Preservation Society'de benimsedi. Ama Indie Rock'ın sesini ve estetiğini biçimlendirmeyede önemli katkılar yaptı. Özellikle 70'lerde Davies grubu rock operaları kaydetmeye yönlendirse de Kinks daima ana akıma ait kaldı. Amerika'da bir hayran kitlesi oluşturdukları yolda uzun bir on yıla başlarken önce "Lola" ile 1970'te İlk ona girmeyi başardılar. 

Kinks'in çekirdeği, uzun ve çeşitli türlerle ilgilendikleri kariyerleri boyunca Londra, Muswell Hill'de doğup büyüyen Ray ve Dave Davies olarak kaldı. Kardeşler, genç yaşlarında skiffle ve rock & roll çalarak müziğe başladılar. Ocak 1964'te Little Richard'ın "Long Tall Sally" şarkısının cover'ı olan ilk single'larını kaydettiler ve single yayınlanmadan önce grup, adını Kinks olarak değiştirdi. 

"Long Tall Sally" Şubat 1964'te yayınlandı ve ikinci single'ları "You Still Want Me" gibi listelerde başarısız oldu. Grubun üçüncü single'ı "You Really Got Me" çok daha gürültülü ve dinamikti. İki akorlu bir riff ve Dave Davies'in dikkat çekici bir solosu vardı.. Son versiyon, Kinks'in erken dönem sesinin planı olmakla kalmadı, aynı zamanda çok sayıda grup, ağır güçlü akorları kendi çalışmaları için bir temel olarak kullandı.

"You Really Got Me", yayınlandıktan sonraki ayda bir numaraya ulaştı; ABD'de Reprise'da yayınlanan single, İlk Ona girdi. Grubun dördüncü single'ı "All Day and All of the Night" 1964'ün sonlarında yayınlandı ve iki numaraya kadar yükseldi; Amerika'da yedi numaraya ulaştı. Bu süre içerisinde grup ayrıca iki tam uzunlukta albüm ve birkaç EP üretti.

Grup sadece peş peşe kayıt yapmakla kalmadı, aynı zamanda hızla ve art arda turneye çıkmaya başladı. 1965 yazındaki Amerika turlarının sonunda, Kinks'in ABD'ne girmelerine Amerikan hükümeti tarafından belirsiz nedenlerle yasak getirildi. Bu nedenle dört yıl boyunca ABD'ne gidemediler. Bu manasız yasak, grubun dünyanın en büyük müzik pazarından mahrum kalmalarının yanısıra, 60'ların sonundaki müzikal, kültürel, siyasal gelişmelerden ve toplumsal çalkantılardan fiilen kopuk olmalarına neden oldu. 

Sonuç olarak, Ray Davies, şarkı yazarlığı, İngiliz çağdaşlarının geri kalanından daha çok içe dönük ve nostaljik hale geldi. 

The Kinks'in bir sonraki albümü The Kink Kontroversy , Davies'in şarkı yazımındaki ilerlemeyi gösterdi "Sunny Afternoon" Davies'in alaycı sosyal hicivlerinden biriydi ve şarkı 1966 yazının Birleşik Krallık'ta en büyük hiti oldu ve bir numaraya ulaştı. 

1967 yılı Summer of Love ile çok renkli geçiyordu. Beatles fırtınası dünyayı etkisi altına almıştı. Rolling Stones, grubun beyni Brian Jones'un yaratıcılığıyla adanın en iyi ikinci grubu olarak anılıyor, underground mahfillerinde Pink Floyd'un ayak sesleri duyuluyordu. ABD'de ise Beach Boys'un Pet Sounds devriminin etkileri sürerken aynı zamanda, Doors sarsıntısı yaşanıyor, kendisi de Beat akımının hayranı olan Bob Dylan Hippi hareketinin müzikal ilahı haline geliyor, Janis Joplin alanlarda kitleleri dalgalandırıyordu.

Listelerde böylesine bir devler mücadelesi yaşanırken 1967 Mayısında Kinks Birleşik Krallık'ta iki numaraya ulaşan bir balad olan "Waterloo Sunset" ile müzik çevrelerinin bir kez daha dikkatlerini çekmeyi başardı.

1969'un başlarında, Kinks üzerindeki dört yıl süren Amerikan yasağı kaldırıldı ve yeniden ABD turnesi için izin alınabildi. Kinks, tura başlamadan önce Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire) albümünü yayınladı. İki öncülü gibi, Arthur da belirgin bir şekilde İngiliz lirik ve müzikal temalar içeriyordu ve sadece mütevazı bir başarıya ulaştı. Kinks, Arthur'un devamını kaydederken, klavyeci John Gosling'i de gruba alarak kadrolarını genişletti. Gosling'in ilk Kinks kaydında "Lola" vardı. Son birkaç single'ından daha sert bir rock temeline sahip olan "Lola", hem Birleşik Krallık'ta hem de ABD'de ilk 10'a girdi. 1970 sonbaharında piyasaya sürülen Lola Versus Powerman & the Moneygoround, Pt. 1, hem ABD'de hem de Birleşik Krallık'ta 60'ların ortalarından beri en başarılı rekorlarıydı ve grubun ABD'de konserlerin favorisi olmasına yardımcı oldu.

1973'te Ray Davies , Preservation adlı tam gelişmiş bir rock operası besteledi. Ardından, Davies , BBC için başka bir müzikal olan Starmaker'a başladı; proje sonunda , 1975 baharında piyasaya sürülen Soap Opera'ya dönüştü. 1976'da Kinks, Davies'i kaydetti.Opera dünyasındaki gezintilerinin ardından 1976'da Kinks, aks değiştirdi ve kendilerini bir hard rock grubu olarak yeniden şekillendirdi.

Ancak geçen uzun yıllar içerisinde değişen akımlar, modalar büyük dinleyici kitlesinin beğeni ve tercihlerinde radikal dönüşümlere neden oldu. Böylelikle Kinks, bu post-modern zamanlarda, maziye ait kaliteli bir grup olarak rock'n roll tarihinde yerini aldı.


Kaynakça

  • The Kinks info
  • Farout magazine
  • Rolling Stone
  • Mojo4music
  • Bilboard
  • Allmusic
  • Kype Machine

Yazarın Diğer Yazıları

Kalan Müzik’ten kıratı ölçülemez değerde bir albüm: Abdallar’a Kalan

Düğünlerdeki aşırı alkol tüketimi ve sefahat ortamı düğün çalgıcılarının ruhsal ve bedensel olarak hızla yıpranmalarına, ciddi sağlık sorunları yaşamalarına neden olur...

Mehring Yayıncılık'tan bir kült eser: 1937-Stalin'in Terör Yılı

"1937- Stalin'in Terör Yılı'', birkaç kez okunmayı hak eden ve okuru da buna teşvik eden; detaylı, titiz, iyi savunulmuş, yıkıcı ve dopdolu bir kitap

Kızıldere mucizesi, TBMM'de DEV-GENÇ'in sesi olmak ve kesintisiz 58 yıllık bir mücadele: Ertuğrul Kürkçü

Sahip olduğu çeşitli meziyetlerinin yanısıra, düşünce ve ideallerine uygun tarzdaki mütevazı yaşamı ona derin bir saygınlık kazandırdı.

"
"