28 Mart 2025

İdari izin nedeniyle beyanname verme ve vergi ödeme süreleri uzayacak mı?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun sürelerle ilgili genel esaslar başlıklı 8’inci maddesi dava açma süresinin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar demektedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Mart Çarşamba akşamı basına ve halka açık yaptığı konuşmada Ramazan Bayramının bitiş/son günü olan 1 Nisan Salı gününden sonra gelen 2 Nisan Çarşamba, 3 Nisan Perşembe ve 4 Nisan Cuma günlerini idari izin/tatil ilan etti. Böylece bayram tatili dokuz güne çıktı.

Ancak 31 Mart’a kadar verilmesi gereken beyannameler ile vergi ödemeleri 31 Mart’ın Bayram tatiline rastlaması nedeniyle 2 Nisan Çarşamba gününe uzamıştı. Şimdi 2 Nisan da idari izin/tatil sayıldığından beyanname verme ve vergileri ödeme süresi uzayacak mı?

Normal koşullarda; hayır. Ama…

Bayram dolayısıyla beyanname verme ve ödeme süreleri uzadı. Çünkü Vergi Usul Kanunu’nun 18’inci maddesi sürenin son günü resmî tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter demektedir. Bu nedenle kira gelirinize ilişkin ya da diğer gelirlerinize ilişkin beyanname verme ve/veya ödeme süresinin son günü resmi tatile denk gelirse, bu süre, takip eden ilk iş gününe uzar. Bu sene, 31 Mart günü Ramazan Bayramının ikinci gününe denk geldiğinden beyanname verme ve ödeme süresi Bayramın bitimini takip eden ilk iş günü olan 2 Nisan Çarşamba gününe uzadı. 2 Nisan Çarşamba günü de resmi tatil olmadığından beyanname verme ve ödeme süresi 2 Nisan günü sona erecektir.

Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı bir sirküler (https://www.gib.gov.tr/node/183022 ) yayımlayarak 2 Nisan Çarşamba günü sona erecek beyanname verme ve ödeme sürelerini 7 Nisan Pazartesi gününe kadar uzattı. Yani 2 Nisan 2025 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2024 takvim yılına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 7 Nisan 2025 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.

2 Nisan günü vergi daireleri kapalı mı olacak?

İdari izin/tatil şöyle işlemektedir; bu sene olduğu gibi bayramların diğer günlerle birleştirilmesi ya da kar yağışı gibi hava muhalefeti nedeniyle ya da pandemi gibi nedenlerle hükümet kamu çalışanlarına bir ayrıcalık sunmakta ve izinli saymaktadır. Ancak Devlet daireleri, idari izin/tatil günlerinde tamamen kapalı değildir. Yurttaşı mağdur etmeyecek kadar personel bırakıp kalanlarını izinli saymaktadır.

Örneğin muhtemelen Gelir İdaresi Başkanlığı vergi dairelerine “2 Nisan Çarşamba, 3 Nisan Perşembe ve 4 Nisan Cuma günleri yurttaşı mağdur etmeyecek kadar personel vergi dairesine gelecek ve çalışacaktır. Diğerlerine izin kullandırabilirsiniz” şeklinde bir yazı gönderecektir.

Bu nedenle idari izin/tatil günlerinde Devlet daireleri resmi tatillerde olduğu gibi tamamen kapalı olmayacak ve Kanunlarımızda da idari izin dolayısıyla bu sürelerin uzayacağına ilişkin bir hüküm de olmadığından beyanname verme, vergi borcunu ödeme, cezada indirime başvuru, uzlaşmaya başvuru gibi süreler uzamayacaktır.

Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı, yayımladığı sirküler (https://www.gib.gov.tr/node/183022 ) ile sadece beyanname verme ve ödeme sürelerini  7 Nisan Pazartesi gününe kadar uzattı.

Cezada indirim ve uzlaşma başvuru süreleri ile alakalı bir uzama söz konusu değil. Örneğin uzlaşma ya da cezada indirim başvuru süresinin son günü 2 Nisan, 3 Nisan ya da 4 Nisan Cuma günü sona erecekse o gün sona erecek ve herhangi bir uzama söz konusu olmayacaktır. Amman dikkat!

Anlayacağınız 2024 yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi ile buna istinaden ödeyeceğiniz vergilerin ödeme süresi uzadı. Bunun dışındaki vergilerin ödeme süreleri ile uzlaşma ve cezada indirim başvuru süreleri uzamadı. Amman dikkat!

Vergi davası açma süresi uzamadı

Olur da vergiyle alakalı -vergi/ceza ihbarnamesine, ödeme emrine vs- bir dava açma durumunuz var ve bu dava açma süresinin son günü de 29 Mart Cumartesi, 30 Mart Pazar, 31 Mart Pazartesi ya da 1 Nisan Salı günü ise bu süre 2 Nisan Çarşamba gününe uzayacaktır. Buraya kadar bir sorun yok ve hemfikiriz.

Ancak 2 Nisan Çarşamba, 3 Nisan Perşembe ve 4 Nisan Cuma günü idari izin/tatil olduğundan dava açma süresi 7 Nisan Pazartesi gününe mi uzayacak? Bu soruya hemen cevap vereyim; HAYIR.

Çünkü vergi davaları, vergi mahkemelerinde görülmesi münasebetiyle dava açma sürelerine ilişkin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun ilgili hükümleri vergi hukuku açısından önemlidir. 2577 sayılı İYUK m.7 dava açma süresini düzenlemiştir. İYUK’ta düzenlenen süreler vergi yargısı için uygulanacağı için vergi hukuku açısından önem arz etmektedir.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun sürelerle ilgili genel esaslar başlıklı 8’inci maddesi dava açma süresinin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar demektedir.

Böylece İdari Yargılama Usulü Kanunu da idari izinlerin dava açma süresini uzatacağına ilişkin bir hüküm belirtmediğinden dava açma süresinin son günü 29 Mart Cumartesi, 30 Mart Pazar, 31 Mart Pazartesi ya da 1 Nisan Salı günü ise dava açma süresinin son günü 2 Nisan Çarşamba günü olacaktır.

Ancak dava açma süresinin son günü 2 Nisan Çarşamba, 3 Nisan Perşembe ya da 4 Nisan Cuma günü ise o gün süre sona erecek, idari izin/tatil dolayısıyla uzamayacaktır. Aynı husus istinaf ve temyiz başvuruları için de geçerlidir.

Özetle

2024 yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi ile buna istinaden ödeyeceğiniz vergilerin ödeme süresi Gelir İdaresi Başkanlığının yayımladığı sirküler (https://www.gib.gov.tr/node/183022 ) ile 7 Nisan Pazartesi gününe uzatıldı. Bunun dışındaki ödeme süreleri ile uzlaşma ve cezada indirim başvuru süreleri uzamadı.

Ayrıca dava açma süreleri ile alakalı bir uzama söz konusu değildir.

Murat Batı kimdir? 

Prof. Dr. Murat Batı, 14 Aralık 1974 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da tamamladı. Lisansını Ankara Gazi Üniversitesi'nden, yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi'nden, doktora derecesini "Türev Araçların Vergilendirilmesi" teziyle 2012 yılında İstanbul Üniversitesinden aldı.

Mali hukuk alanında 2016 yılında doçent, 2022 yılında profesör kadrosuna (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi) atandı. 

Çok sayıda üniversite, banka, belediye ve profesyonel şirkete, özellikle vergi hukuku alanında eğitimler verdi; hukuk ofisleri ile YMM ofislerine danışmanlık yaptı.

"Vergi Hukuku (Genel Hükümler)", "Muhasebe Hileleri ve Vergiden Kaçınmanın Türk Vergi Mevzuatındaki Yasallığı", "Türk Vergi Sistemi" kitapları yayımlandı; 60'tan fazla ulusal ve uluslararası akademik yayında makale ve kitap bölümü yazdı.

Kısa bir süre Cumhuriyet, Dünya ve BirGün gazetelerinde konuk yazarlık yaptı. Eylül 2020'den itibaren T24'te yazmaya başlayan Murat Batı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini halen sürdürmektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Deprem fonu kurulalı bugün iki yıl oldu ama hâlâ ortada yok…

Fon’un kuruluş amacı; deprem sonrası oluşan yaraları sarmak. Ancak bugün itibariyle kurulalı tam iki yıl olmasına rağmen Kanun ve Yönetmeliği dışında hiçbir şeyi yok. Binası nerede, yönetiminde kimler var, bütçeden ne kadar aktarıldı, kaç lira bağış yapıldı gibi onlarca soruya cevap arıyorum ama maalesef bulamıyorum. Umarım Şimşek, bu konuda bir açıklama yaparak beni ve kamuoyunu aydınlatır

Ocak-Şubat 2025 dönemi bütçe verileri karnesi

Dolaylı vergilerin payı Ocak-Şubat döneminde yüzde 71,64; dolaysız vergilerin payı ise yüzde 28,36 gerçekleşti. Ancak gelir vergisinin ilk taksiti Mart ayında kurumların ise Nisan ayında olması münasebetiyle bu oran kompozisyonu Mayıs ayı verileriyle birlikte değişecektir

Sigarada ÖTV değişikliği fiyatlara nasıl yansıyacak?

20 yılda tütünden 175 milyar dolar tahsil edilmiş

"
"