15 Ocak 2023

Saha içi lider ihtiyacı

Arda’nın oyuna girmesi ve sorumluluk almasıyla Fenerbahçe’nin onsuz oynadığı dakikalarda lidere ne kadar ihtiyaç duyduğu da anlaşılmış oldu

 Kadıköy’deki Galatasaray maçı sonrası bu sezon ilk kez ciddi olarak eleştirilen Jorge Jesus, Gaziantep deplasmanında sahaya son Galatasaray maçı on birinden 5 farklı oyuncuyla çıktı. Kaleci Altay’ın önünde 4’lü savunmanın sağında Ferdi, solunda Alioski görev yaparken, stoper tandeminde yeni transfer Samet ile Szalai ilk kez bir arada oynuyordu.

Orta sahada göbekte Arao ve Crespo kanatlarda Emre Mor ve Mert Hakan, ileride de Valencia ile Batshuayi Sarı Lacivertlilerin on birini oluşturuyordu. Maça görünüşte 4’lü savunmayla başlamıştı Fenerbahçe ama Sarı Lacivertli takım hücumdayken  Ferdi ve Alioski ileri çıkıp, Arao stoperlerin arasına girerek sık sık 3’lü savunmaya da dönüyordu. Jorge Jesus’un oyun planındaki önemli öncelik, erken gol bularak rakibin kırılan direnciyle  ve önde baskıyla skoru arttırmak. Fenerbahçe, Gaziantep FK maçına Ertuğrul ve Günay’ın ortak hatasından Valencia’nın erken golü ile başladı. Ama bu kez önde baskı ve coşkulu oyun konusunda eksiklik Gaziantep FK’nın oyun iştahını arttırdı. Kaleci Altay en az iki mutlak gollük vuruşta yaptığı kurtarışlarla Gaziantep takımına gol izni vermedi. Samet’in ilk maçı olması ve Szalai ile ilk kez beraber oynaması Fenerbahçe kalesinde hem akan oyunda hem de duran toplarda bir çok pozisyon yaşanmasına sebep oldu. Devreyi 1-0 önde tamamlayan Fenerbahçe ikinci yarı yarıya aslında iyi başladı. Emre Mor ve Valencia ile gelişen atakta mutlak gol pozisyonundan yararlanamayan Sarı Lacivertli takım bu atağın dönüşünde duran top sonrasında ceza sahası yayında kimse olmayınca kalesinde golü gördü. 1-1’lik skorla çok önemli iki puan kaybedeceğini bilen Jesus üç değişiklik birden yaptı. Mert Hakan’ın yerine Lincoln, Emre Mor’un yerine Rossi ve Batshuayi’nin yerine de King’i oyuna aldı. 70. dakikada Sagal’ın çift sarı karttan kırmızı kartla atılmasıyla bir kişi eksilen Gaziantep FK iyice kapanmaya başladı. Bunun üzerine Jorge Jesus,  Alioski’nin yerine Serdar Dursun’u, hemen ardından da Crespo’nun yerine Arda Güler’i oyuna soktu. Geride kalan dakikalar Gaziantep FK ceza alanı ve civarında oynanmaya başladı. Normal sürenin son dakikasında Valencia kaçırması atmaktan daha zor olan bir gol kaçırdı. Bir dakika sonra Rossi slalomlarla savunmanın dengesini bozdu ve Valencia’yı gördü. Fenerbahçe’nin golcüsü Enner Valencia bu kez çok daha zor pozisyonda uzak direk dibinden topu ağlara göndererek Sarı Lacivertli takımı krizden çıkardı. Valencia attığı iki golle takımını galibiyete taşırken gollerden sonra sevinme dozuyla belki de Jesus’a mesaj veriyordu.

Bir parantez de Arda Güler için açmak gerekiyor. Oyuna girdiği andan itibaren Sarı Lacivertli takımın saha içi organizasyon lideri olarak dikkat çekti. Arda’nın oyuna girmesi ve sorumluluk almasıyla Fenerbahçe’nin onsuz oynadığı dakikalarda lidere ne kadar ihtiyaç duyduğu da anlaşılmış oldu.

Sonuçta Zor da olsa gelen bu galibiyetle, şampiyonluk yarışının içinde kalan Fenerbahçe’de şimdi yaraları sarma zamanı…

Melih Gümüşbıçak kimdir?

Melih Gümüşbıçak 10 Ağustos 1968'de Ankara'da doğdu. Ankara 50. Yıl Lisesi'nden mezun olduktan sonra iktisat ve siyasal bilgiler öğrenimi gördü.

Mesleğe başladığı TRT'de spor programları sundu, daha sonra Doğan Yayın Holding'e geçti. İzleyen dönemde Show TV'de "Televole" adlı spor magazin programını sundu. Daha sonra Lig TV'ye geçen Gümüşbıçak, bu kanalda sunuculuk yaptı, ardından 360 kanalında spor programı hazırlayıp sundu. TRT'de Şampiyonlar Ligi karşılaşmalarını ve çeşitli spor yayınlarını sunan Gümüşbıçak, T24'te ağırlıklı olarak Fenerbahçe maçlarını yorumlayacak.

Yazarın Diğer Yazıları

Hayal kırıklığı

Mourinho ve Fenerbahçe’nin daha kat etmesi gereken çok yol var

Maçın adamı Livakovic

Görünen o ki Mourinho ve Fenerbahçe için öncelikli hedef Lig şampiyonluğu

Garantici Mourinho

Karşılaşma boyunca Fenerbahçe kalesine isabetli şut atamayan Antalyaspor karşısında acaba sahaya iki 6 numarayla mı çıkmalıydı? Gerçi bir başka bakış açısıyla “Jose Mourinho’nun oyuna müdahaleleri ile zor geçen maçı çevirdi” de demek mümkün

"
"