22 Temmuz 2023

Okurlara cevaplar…

Okuyuculardan gelen içki kültürü ile ilgili sorular hayli birikti. İşte merak edilen sorular ve cevapları…

- Freeshop’larda şaraplar niye pahalı?

Türkiye’deki “freeshop”larda Türk şarapları nedense market fiyatlarının en az iki katına satılıyor. Oysa bu mağazaların varoluş mantığına göre KDV ve vergi olmadığı için marketten daha ucuz olması gerekiyor. Zaten çok büyük bir vergi yükü altında olan Türk şarapçılığına bir darbe vuruyor bu durum. Bir yazınızda bu konuya değinebilirseniz seviniriz.

M. Yener

Cevap: Vahşî kapitalizmin bir sonucunu yaşıyoruz. Eskiden havalimanlarını devletler kendi bütçelerinden yapar, mağazalarını rakip firmalara kiralardı. Şimdi havalimanları yap-işlet-devret modeliyle hazineden para çıkmadan yapılıyor, inşaatı işletici firma üstleniyor. O da peşinat alarak freeshop’ları dünyadaki birkaç büyük tekelden birine devrediyor, rekabete kapatıyor. O tekel de yatırımını çıkarmak için fahiş kâr oranları uyguluyor. Dikkat ederseniz oralarda ucuz sanılan pek çok sert içki de iç piyasadan daha pahalıdır.

- Rakının dibinde tortular var

5 Yıllık Efe Rakı hiç açılmamış ve dibinde tortu oluşumu var; normal mi acaba?

 E. Seçkin

Cevap: Normalde rakıda tortu olmaz ancak Efe 5 Yıllık 5 yıl boyunca meşe fıçılarda bekletildiği için fıçı tahtalarından geçen ve gözle görülmeyen çok küçük parçacıklar olabilir. Bu parçacıklar zaman içinde dibe çökelerek görünür hale gelmiş olabilirler. Buzdolabında bekletme de fıçıda beklemiş esmer içkileri bulandırabilir. Sağlığa bir zararı yoktur.

***

- Şarap dolabım kaç derece olmalı?

Daha yeni bir şarap buzdolabı aldım ve derecesini kaç yapmam gerektiğini bilemiyorum. İdeal ısının 13 olduğunu öğrendim fakat şişelerim çok soğudu… 15 dereceye ayarladım ama hâlâ şüphedeyim. Bir de yaşadığımız Tarsus yazın çok sıcaktır. Ne yapmam gerekir?

Ali N.

Cevap: Şarap saklamada ideal sıcaklık derecesi öğrendiğiniz gibi 13 olmalı. Kuşku duyuyorsanız dolap içinde termometre ile ölçüm yapıp büyük farklılık varsa firmaya şikâyette bulunabilirsiniz. Öte yandan şaraplarınızı uzun seneler yıllandırmak yerine 3-5 senelik bir döngü içinde açıyorsanız, 15 derece de risk yaratmayacak, sadece olgunlaşmayı biraz hızlandıracaktır. Genç kırmızılar için yararlı bile olabilir.

Şarap kav dolaplarında ideal sıcaklık 13 derece olmalı

***

- Rakı zamlarına tepki gösterelim

Rakıya yapılan son zamlardan sonra vatandaşların alma gücü iyice azaldı artık. Biz sustukça devlet maalesef müthiş bir şekilde zamlara devam ediyor. İçerken keyif yerine dert-keder sarmaya başladı. Toplu olarak bir tepki verme zamanı geldiğini düşünüyorum. Siz ne düşünürsünüz?

 Y. Emul

Cevap: Elbette örgütlü bir toplum olsaydık ve güçlü demokratik tepkiler gösterebilseydik, rakıya da, temel ihtiyaç maddelerine de bu kadar zam yapılması mümkün olmazdı…

***

- Malt viski mi daha kalitelidir, harman viski mi?

A. Öztürk

Cevap: İki viski türünün özellikleri farklı, birbirleriyle kıyaslanmaları zor. Malt viski dolgun içimi ve damakta iz bırakan zengin tadıyla daha çok özel anlarda, tadına varılabilecek ortamlarda yudumlanıyor. Harman viski ise daha uygun fiyatlı, daha kolay bulunuyor ve daha hafif tadıyla tüketimde de esneklik yaratıyor. Bolca buzla içiliyor, kokteyllere giriyor, sos ve flambeler ile mutfak sanatında yer alıyor.

Her iki viski türünün de doldurdukları yerler ayrı.

Buzsuz içilen malt viskiler ile biftek alevlendirmede bile kullanılan harman viskilerin yerleri ayrı...

***

- Tekirdağ bağcılığı canlanır mı?

Ailem Tekirdağ-Şarköy’ün Hoşköy ve Güzelköy yöresinden. Yörede şarapçılık öldü ve zeytin hâkim oldu. Mevcut iktidar ile şarapçılık asla toparlanamayacak sanıyorum. Tekrar bağcılık canlanır mı, tekrar üzüm tatlanır mı, tekrar vergi düşer mi, Türk Şarabı dünyada isim, marka olur mu? Şimdiki muhalefetten ya da yarınki iktidardan kimsenin ilgisinde veya bilgisinde mi? Türk şarapçılığının Meclis’te lobisi olacak mı?

S. Engin

Cevap: AKP tabanından oy devşirmeyi ana hedef haline getirmiş muhalefet bu iklimde şarapçılığı gündemine almayacaktır. Ama Türkiye dünya çapında kalitede, özgün, ilginç ve farklı şaraplar yaptıkça şarapçılığının önü açılacak, tüm engellere rağmen dünyada tanınacak ve talep görecektir.

***

- Foça Karası üzümünün şarapları nasıldır?

Bir yazınızda Foça Karası şarabından bahsettiniz. Usca’nın ürettiği bu şarabı bu yıl tanıdım ve beğendim. Vaktiniz uygunsa iki satır yorum almak isterim.

Foça Karası, Avrupa'ya Anadolu'dan giden ilk üzümlerin torunu kabul ediliyor

A. Unan

Cevap: Foça Karası eski çağlarda Marsilyalı gemicilerin Anadolu yarımadasından alıp ülkelerine götürdükleri ve Avrupa’ya diktikleri ilk üzümlerin uzantısı. Ancak üzümler yüzyıllar içinde evriliyor ve değişim geçiriyorlar. Günümüzün Foça Karası bağcılık ve şarapçılık dünyasında yüksek kalite bir şaraplık üzüm olarak kabul görmüyor. Ama rahat içimli, orta gövdeli ve gençken yudumlanabilecek şaraplara da hayat verebiliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Toskana’da şarap ve sanat

Rönesansı başlatan sanat cenneti İtalya’nın Bordo ile yarışan bağlarında, müzeleri kıskandıracak bir şaraphaneden izlenimler…

Fındıkağacı malikânesi

İskoçya'nın bir numaralı malt viski üreticisinin miras bıraktığı paha biçilmez fıçılar şişelendi, Türkiye'ye kadar geldi…

İçki dünyasından bir Levent Kömür geçti

İçki dünyamızın en büyük şirketi Mey Diageo’yu 7 yıl boyunca yöneten, görevini soranlara “Yeni Rakı’nın genel müdürüyüm” diyen sıradışı bir insanın serüveni…