10 Ocak 2025

Popülist bir sivil darbeye ne kadar hazırız?

Türkiye’de güçler ayrılığının hâli ortada. Cumhurbaşkanı sadece yürütmeyi değil, yasama ve yargıyı da kontrol ediyor. İdarenin anayasal sınırlarının dışında hareket edebilmesini önleyecek kurumlar, yargı ve yasama organları doğrudan idareye bağlı. Buna ‘güçlü bir değişim için kuvvetli bir figür bekleyen’ halkın otoriterizme olan eğilimini de ekleyelim. Türkiye demokrasisini bekleyen darbe tehlikesi burada yatıyor…

Desen: Tan Oral

2024 yılının son aylarında yayımlanan bir araştırmanın sonuçları, Türkiye’nin yarım yamalak demokrasisinin ciddi bir tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor.

Panoramatr isimli kuruluşun 7-14 Ekim 2024 tarihlerinde yaptığı araştırma, Türkiye’de vatandaşların siyaset kurumuna olan güveninin azaldığını gösteriyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 44’ü siyasi pozisyonunu ‘merkezde’ diye tanımlıyor. Kendisini sağcı veya sağa yakın olarak konumlayanların oranı yüzde 33, solda ya da sola yakın olarak konumlayanların oranı yüzde 23.

Bu, seçimlerde de karşımıza çıkan bir tablo.

Türkiye’de demokrasinin geleceği açısından önemli bulduğum sonuç, halkımızın yüzde 52’sinin siyasal kurumlara ‘hiç güven duymuyor’ olması.

‘Az güven duyuyorum’ diyenlerle birlikte bu oran yüzde 69,2’ye ulaşıyor.

İktidardaki koalisyon partilerinin seçmeni de bu kitlenin içinde.

AKP’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 45’i, MHP’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 53’ü ya hiç güven duymuyor ya da çok az güvendiğini söylüyor.

Siyaset kurumlarına ‘çok güven duyanların’ oranı ise, demokrasimizin geleceği için vahim bir oran sayılmalı: Yüzde 2. Kısmen ve genellikle güven duyduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 30,7.

Araştırmaya göre halkımızın yüzde 82,9’u politikacıların halktan daha çok kendi çıkarlarını düşündüğüne inanıyor.

İlginç olan, AKP ve MHP seçmeni de bu büyük kitle içinde. AKP seçmeninin yüzde 63,4’ü, MHP seçmeninin yüzde 58’i bu fikre katıldığını söylüyor.

Ve vahim bir başka sonuç daha:

‘Seçimleri kim kazanırsa kazansın ben ve benim gibi vatandaşlar açısından fazla bir şey değişmez’ diyenlerin oranı yüzde 61,6.

Bu fikre ‘ne katılıyorum ne katılmıyorum’ diyenler ise yüzde 4. Seçmenin sadece üçte biri bu fikre katılmıyor.

Komplo teorilerine açık bir millet olduğumuz da görülüyor: Katılımcıların yüzde 59,7’si iktidar kim olursa olsun asıl kararların küçük ve gizli bir grup tarafından alındığı kanaatine katılıyor.

Bu tablonun olağan sonucu ‘mevcut siyasi sistemi baştan aşağı değiştirip yenileyecek güçlü bir lider’ arayışı. Halkımızın yüzde 80,2’si bunu bekliyor!

‘Sistemi kökten değiştirebilecek güçlü lider özlemi’ iktidar partileri seçmeninde de var.

AKP’lilerin yüzde 65,6’sı, MHP’lilerin 74,1’i böyle bir lider bekliyor.

Cumhur İttifakı ortakları Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Mayıs 2023’te yapılan Büyük İstanbul Mitingi’nde (Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar, Cumhurbaşkanlığı)

‘Gamlı Baykuş’luk yapmak istemem ama bu tablonun bana hatırlattığı şey 12 Eylül öncesi günler.

O yıllarda Ankara’da basın danışmanlığını yaptığım sendikanın toplantılarında tanık olduğuma benzer bir ümitsizlik tablosu bu.

O günlerde Türk halkının ruh durumunu bize anlatan bir araştırma elimizde yok.

Ancak siyaset kurumundan ve politikacılardan umudunu kesenlerin oranının buna yakın olduğunu, 12 Eylül’ün ardından darbecilere gösterilen teveccühe bakarak söyleyebiliriz.

Öte yandan artık 12 Eylül öncesi gibi bir askeri darbeye maruz kalmamızın objektif şartları yok diye düşünüyorum.

Böyle düşünmemi sağlayan şey sadece 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığı değil.

Kuşkusuz ki zaman içinde Türk Silahlı Kuvvetleri de değişti. Eskisi gibi kapalı değil, hükümetin kontrolüne son derece açık bir komuta yapısı var.

Ama bu bir ‘darbe tehlikesi’ altında yaşamadığımız anlamına da gelmiyor.

Zaten darbeler de her zaman askerden gelmiyor.

2024’ün son günlerinde Güney Kore’de böyle bir darbe girişimine tanıklık ettik.

Cumhurbaşkanı Yoon’un darbe girişiminin bastırılabilmesinin nedeni Güney Kore’de güçler ayrılığının, Cumhurbaşkanlığı makamının gücünü dengeleyebiliyor olmasıydı.

Parlamento, iktidar partisinin de katılımıyla darbeye direndi, sivil toplum darbecinin karşısında hep birlikte yer alabildi.

Buna karşın benzeri bir darbe Tunus’ta başarılı oldu. Zayıf demokratik kurumlar, Cumhurbaşkanı Kays Said’in darbe girişimine direnemedi.

Türkiye’de güçler ayrılığının hâli ortada.

Böyle bir şeyden söz edebilmek mümkün değil.

Cumhurbaşkanı sadece yürütmeyi değil, yasama ve yargıyı da kontrol ediyor.

İdarenin anayasal sınırlarının dışında hareket edebilmesini önleyecek kurumlar, yargı ve yasama organları doğrudan idareye bağlı.

Buna ‘güçlü bir değişim için kuvvetli bir figür bekleyen’ halkın otoriterizme olan eğilimini de ekleyelim.

Türkiye demokrasisini bekleyen darbe tehlikesi burada yatıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın çevresi ve TBMM’deki iktidar ortağı, “Erdoğan’ın güçlü liderliğinin, etrafı bin türlü düşmanla çevrilmiş bir ülkede en azından bir dönem için daha zorunlu olduğu” propagandasına gaz vermiş durumda.

Muhalefet ise halkı, ülkenin sorunlarını çözebileceğine hâlâ ikna edemedi.

Araştırmalarda giderek artan kararsızların, muhalefete yönelmiyor olmasının nedeni bu.

Ve bu tablo, Erdoğan’ın zaten çoğu hükmünü takmadığı Anayasa’nın dışına biraz daha çıkmasını teşvik eder bir görüntü veriyor.

Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seda Demiralp, sözünü ettiğim araştırmayı değerlendirdiği makalesinde şunu söylüyor:

Öyle görünüyor ki Türkiye’de siyasal güven krizi, yalnızca kurumlar ve siyasetçilerle sınırlı bir hayal kırıklığı değil. Bu kriz, toplumun kendi siyasi failliğine dair duyduğu derin şüpheyle birleşiyor ve radikal değişim taleplerini körüklüyor. Güçlü lider figürü etrafında şekillenen bu talepler, halkın kapalı kapılar ardındaki siyasetten duyduğu rahatsızlıkla daha da güçleniyor. Türkiye’nin ve benzer sorunlarla mücadele eden pek çok ülkenin siyasal geleceğini şekillendirecek olan, bu taleplerin nasıl karşılanacağı ve toplumun güven duygusunun nasıl yeniden inşa edileceği olacak. Popülist dalgayı tabandan besleyen bu ruh hâli, demokrasiyi savunmak isteyenlerin önündeki en zorlu meydan okumalardan biri olarak ciddiyetle ele alınmayı bekliyor.”


* Bu yazım, ocak ayında yedinci sayısı çıkan T24 Yıllık’ta yayımlandı.

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini bir süre yürütmektedir.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazetesi ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevi Kara Harp Okulu'nda yapıldıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe geri döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınlandı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucusu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğu yapıldı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yıl sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda ise Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğüne getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Yasin Aktay o fotoğrafa niye girdi?

Yasin Bey belli ki Esad’ın devrilmesinin heyecanına kendisini kaptırmış, soğuk kanlı düşünse çektirmeyeceği bir fotoğraf karesine girmiş. Bu kadar heyecanlanmamış olsaydı, Erdoğan’ın dost olmaya çalıştığı bir ülkenin aradığı terörist ile yan yana olmazdı

Ne oldu da iktidar bir Meclis olduğunu hatırladı?

Hükümetin uygun gördüğü bir DEM Parti heyeti İmralı’ya gitti, Öcalan ile görüştü ve dönüşte de TBMM’deki parti gruplarını tek tek ziyaret ederek bilgi verdi. Bütün bu zaman içinde konuyla ilgili kendisine bilgi verilmeyen, “abi sen bu işlere ne diyorsun” denilmeyen bir tek kişi var: Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan gölgede kalmaya kararlı

İmralı Heyeti'ne AKP adına randevunun TBMM Grup Başkanı tarafından verilmesi dikkat çekici. Partinin genel başkanı Erdoğan, heyet ile görüşmeyecek... Belli ki DEMP heyeti ile birlikte bir fotoğraf karesinde bir arada görünmek istemiyor ve Öcalan’ın PKK’ya söz geçirip geçiremeyeceği konusunda kuşkulara sahip...

"
"