20 Temmuz 2022

Onu daha önce hiç böyle görmemiştik

Türkiye tarihinin en önemli günleriyle, olaylarıyla eşleştirdiği bir günü, büyük bir kutlamaya çevirememiş olması hem Erdoğan'da hem de AKP örgütünde mental bir yorgunluğun baş gösterdiğine de işaret ediyor

Saraçhane'deki 15 Temmuz kutlamalarına katılımın son derece cılız kalmış olması neyi gösteriyor?

Birçok nedeni olabilir.

AKP İl Örgütü'nün eski dinamizmini ve gücünü kaybettiğini söyleyebiliriz mesela.

Cumhurbaşkanı'nın konuşacağı bir mitinge adam taşımakta bu kadar başarısız olduklarına daha önce hiç tanık olmamıştık.

Katılımın bu kadar cılız olmasının nedeni olarak uzatılmış bayram tatili de gösterilebilir ancak unutmayalım ki bütün İstanbul da tatile çıkmadı.

Sanırım böyle bir sonucu Erdoğan da bekliyor olmalıydı ki miting zaten Yenikapı gibi dev bir alan yerine, Saraçhane'deki küçük alanda yapıldı.

Erdoğan kendisine ve örgütüne güvenebiliyor olsaydı Yenikapı meydanını tercih ederdi.

Kutlamalar, alan tıklım tıklım doldurularak son ekonomik gelişmeler nedeniyle morali hayli bozuk AKP teşkilatlarına seçim öncesi bir ara gazı verme fırsatına dönüştürülürdü.

Biliyoruz ki Erdoğan ve AKP için, "imaj ve algı", gerçeğin kendisinden çok daha önemli.

Bu mitingi gerçeği yeniden kodlamak – kurgulamak için kullanamadılar.

Bu üzerinde durmaya değer bir siyasi gelişme aslında.

15 Temmuz'un bir "bayram" olarak kutlanıyor olmasının nedeni, Erdoğan ve AKP'nin bu olay üzerinden yeni bir tarih yaratma çabasıydı.

Dünyanın her yerinde otoriter liderler, kendi ideolojileri için böyle "kutsal taşıyıcılara" ihtiyaç duyarlar.

Erdoğan'ınki de böyle bir ihtiyaç.

"Osmanlı ecdadının" kahramanlık öyküleri çok eskilere dayanıyor. Arada zorlama bir Kut'ül Amare destanı icat edilmeye çalışıldı ama tutmadı. Kendileri bile unutmuş görünüyor.

Çanakkale, İnönü, Sakarya, Dumlupınar, Kıbrıs Barış Harekâtı gibi yakın tarihteki kahramanlık destanlarının yaratıcıları ile de ideolojik sorunları var.

Unutmayalım ki "uydurma tarihteki kutup yıldızları" Fesli Kadir, "keşke Yunan kazansaydı" bile diyebilmişti.

Onun için 15 Temmuz'dan AKP ideolojisi için bin kutsal destan yaratma çabası altı yıldır sürüyor.

Erdoğan, geçen yıl 15 Temmuz Şehitleri için yaptırılan anıtın açılış töreninde şunu söylüyordu:

"Açık söylüyorum, Malazgirt'te, İstanbul'un fethinde ne olmuşsa 15 Temmuz'da o olmuştur."

Cumhurbaşkanı, darbenin başarılı olması halinde "Türk milletinin Anadolu'dan ve Avrupa'dan kazınıp atılacağını, İslam'ın bütün izlerinin bu topraklardan silineceğini" de söylemişti.

2017 Ağustos'unda Malazgirt'te yaptığı konuşmada şunu söylüyordu:

"Sultan Alparslan kimle mücadele ettiyse, biz de 15 Temmuz'da onunla mücadele ettik."

Aynı yıl, 15 Temmuz darbe girişimi ders kitaplarına da girdi.

5. Sınıf Türkçe kitabında 15 Temmuz, şöyle konumlandırılıyordu:

"Kurtuluş Savaşı'nda, Maraşlı Sütçü İmam'ı, İzmir'i işgal edenlere ilk kurşunu sıkan gazeteci Hasan Tahsin'i çıkaran bu bereketli topraklar, 15 Temmuz gecesi de darbecilere karşı ilk kurşunu sıkan Ömer Halisdemir gibi kahramanları tanıdı. 15 Temmuz'da umutlarımız, hayallerimiz, özgürlüğümüz elimizden alınmak istendi. Milletimiz o gece ayağa kalkarak sokağa çıktı ve sinsi duvarları, surları yıktı geçti."

Gördüğünüz gibi 15 Temmuz, Türklerin tarihinin önemli dönüm noktalarıyla kıyaslanıyor, onlarla eş tutuluyor.

Kurtuluş Savaşı ile, Malazgirt ile, İstanbul'un fethiyle eş değerde bir kahramanlık destanı!

Ve beş yıldır çıtayı bu kadar yükseltmişken altıncı yıl kutlamalarında gelinen noktaya bir bakın.

Türkiye tarihinin en önemli günleriyle, olaylarıyla eşleştirdiği bir günü, büyük bir kutlamaya çevirememiş olması hem Erdoğan'da hem de AKP örgütünde mental bir yorgunluğun baş gösterdiğine de işaret ediyor.

Bu yılki 15 Temmuz kutlamaları öyle görünüyor ki Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak katıldığı son kutlamalar oldu.

Seçime bir yıldan az bir süre kalmışken çok önem verdiği, tarihi onun üzerinden yeniden yazmaya gayret ettiği bir günü, böyle cılız bir miting ile geçirmesinin bize anlattığı şey bu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Saraçhane Meydanı'nda düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı'nda.

* * *

Danıştay'dan Gazi Meclis'e son darbe!

Dünyanın herhangi bir köşesinde hukuk fakültesi kantinindeki çaycıya sorsanız aynı yanıtı alırsınız: Bir kural nasıl konuluyorsa, o yolla kaldırılır!

Bu yanıtı alamayacağınız ve içinde hukukçular olan tek kurum TC Danıştay'ı, bunu da böylece öğrenmiş olduk.

Bizim hukukumuzda uluslararası anlaşmayı imzalama yetkisi yürütme organına ait.

Ancak bu, imzalanmış bir uluslararası anlaşmanın yürürlüğe girmesine yetmiyor.

Bunun için TBMM'nin bir onay kanunu çıkarması gerekiyor.

TBMM'nin çıkardığı kanun, tıpkı başka kanunlar gibi Cumhurbaşkanı tarafından onaylanınca da uluslararası anlaşma yürürlüğe giriyor.

Bu yolla yürürlüğe girmiş bir anlaşmadan çıkmak istediğinizde izlemeniz gereken yol da bu olmalı.

Yani bir grup milletvekili bu sözleşmeden çıkmak için bir kanun teklifi vermeliydi.

TBMM bu kanun teklifini kabul edince de Cumhurbaşkanı onaylar, Resmî Gazete 'de yayımlanır ve Türkiye o anlaşmadan çekilmiş olurdu.

Bu son derece sıradan işlemi TBMM'den çıkarmaları aslına bakarsanız dakikalar ile ölçülebilecek bir işti.

Bir torba kanun teklifinin içine atılacak bir madde bile yeterliydi.

Ama bunu yapmadılar ve TBMM'ye ait bir yetkiyi, icra organının başı olan Cumhurbaşkanı gasp etti.

Ve üyelerini "kendi elleriyle seçtiği Danıştay" da bu işlemi "hukuka uygun" buldu.

Böylece TBMM'nin tabutuna bir çivi daha Danıştay marifetiyle çakıldı.

Bir kez daha görüyoruz ki Anayasal haklarımız ile ilgili herhangi bir güvencemiz kalmamış.

Yürütmenin başı Anayasa'yı tanımıyor. Yargı, yürütmenin başına bağlı, onun çizdiği çerçevenin dışında karar vermiyor, veremiyor.

Anayasa'sı fiilen ortadan kaldırılmış bir ülkede yaşıyoruz.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti. 

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya’da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi Denizli Lisesi’nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara’da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi’nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş’e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu’nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları’nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları’nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet’e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu’nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık’ın 1 Numara Yayıncılık’a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30’u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu’nun CEO’luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018’den itibaren T24’te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Elçinin hediyesi Yargıtay'ı fena germiş

Hediyeyi kabul ediyorlar, sonra gizlice liste oluşturmaya çalışıyorlar, duyulunca da kavga çıkıyor. Kendi üyeleri arasında bile adil olamayan, bu hassasiyeti gösteremeyen bir Yargıtay görüntüsü normal mi?

Türk Speedy Gonzales'ler iş başında!

İstanbul'da "speed dating" başlamış. "Hızlı flört" diye çevirmişler ama flört bu değil, buna olsa olsa "merhabalaşmak" diyebiliriz. Gerçi ben sanırım eski kafalıyım ama beş dakika içinde bir kadını ya da bir erkeği tanıyıp etkilenmek mümkün olabilir mi? Açıkçası bana yetmez...

AKP – MHP koalisyonu dağılmaz

AKP ile MHP arasında yapılıyor görünen bu bilek güreşinde şimdilik Erdoğan "dış gözlemci" gibi davranmayı tercih ediyor. Koltuğunu tehdit altında hissedene kadar da bu pozisyonunu muhafaza edeceğini düşünüyorum