23 Aralık 2024

Müstemleke valisi mi, büyükelçi mi?

Suriye gibi ilişkilerimizi son derece hassasiyetle yürütmemiz gereken bir ülkeye meslekten bir diplomat bulunup da tayin edilememiş olması tuhaf... Türkler, Arapların ağabeyi değil. Suriye gibi yeniden ayağa kalkabilmek için yolun başında olan bir ülkeye, daha ilk günden Osmanlı güzellemeleri yapmak, akıllı bir dış politika değildir

Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’ye gidecek ve uzun süredir hayalini kurduğu namazı Emevi Camii’nde kılacak. Allah kabul etsin.

Gitmişken camide yüz yıllardır saklanan Vaftizci Yahya ile peygamberin torunu Hüseyin’in kuru kafalarını da görecek mi, ruhlarına bir dua okuyacak mı, bilmiyorum. Kim bilir, belki de Esad ile “kankiş” oldukları yıllarda Şam’a gittiğinde de görmüş olabilir.

Esad’ın Suriye’den kaçmasının ardından uzun süredir kapalı bulunan elçiliğimiz de açıldı ve akademisyen Burhan Köroğlu, “geçici maslahatgüzar” olarak Şam’a atandı.

Köroğlu, geçtiğimiz yılın kasım ayında Moritanya’nın başkenti Nuakşot’a büyükelçi tayin edilmişti. Büyükelçilikteki deneyimi tam bir yıl yani!

Moritanya gibi bir ülkede bu tecrübesizlik önem taşımayabilir, bu yüzden de büyükelçiliğin AKP “arpalığı” olarak kullanılması dönemin zihniyetine uygun da düşebilir ama Suriye farklı bir ülke.

Kendisi meslekten diplomat değil. Erdoğan’ın bahşiş gibi dağıttığı unvanlardan birini kapmış bir kişi. Akademisyen olarak önemini, bilgisini tartışmak bana düşmez. Ama diplomasi farklı bir alan.

Suriye gibi ilişkilerimizi son derece hassasiyetle yürütmemiz gereken bir ülkeye meslekten bir diplomat bulunup da tayin edilememiş olması tuhaf.

Adına bakarsanız “geçici maslahatgüzar” ancak Suriye’deki “geçiş” sırasında daha “kalıcı” tecrübeli bir diplomatın olması daha doğru olurdu.

Nitekim Burhan Bey’in acemiliği paçalarından akıyor.

Burhan Köroğlu, TVNET’e yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın Şam ziyareti ile ilgili olarak şunu söyledi:

“Suriye ile Osmanlı dönemindekine benzer bir ilişkiye sahip olacağımızı da takdir ediyorum.”

Cümlenin sonundaki “takdir ediyorum” ifadesindeki kibirli vurguyu geçiyorum, dedim ya kendisi diplomaside çok acemi.

Ama “Suriye ile Osmanlı dönemindeki benzer bir ilişkiye sahip olmak” önermesi, bu cümleyi duyan her Arap milliyetçisinin tüylerini diken diken etmeye yetmiş olmalı.

Buna bir de Cumhurbaşkanı’nın “Türkiye, Türkiye’den daha büyüktür. Millet olarak ufkumuzu 782 bin kilometre kare ile sınırlayamayız” sözleriyle ifade ettiği “vizyonu” ekleyelim.

Memleketimizin siyasi İslamcılarının dinmek bilmez bir Osmanlıcılık hayalleri var.

Farkında olmadıkları şey şu ki Osmanlı bu coğrafyada yayılırken “milliyetçilik” diye bir kavram yoktu. Aynı dinden insanlar olmak yeterliydi.

Bugün yeterli değil!

Türkler, Arapların ağabeyi değil.

Arap ülkeleriyle ilişkilerimize Osmanlıcılık hayalleriyle yaklaşırsak alacağımız yanıtın ne olabileceğini Suudi boykotu sırasında almış olmalıyız.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in, “Osmanlı’nın hırsızlığı” ile ilgili sosyal medya mesajını da unutmayalım.

Araplar, Osmanlı denilince başka bir şey ve dönem hatırlıyorlar, biz başka bir şey hatırlıyoruz.

O işler artık geçmişte kaldı.

Suriye gibi yeniden ayağa kalkabilmek için yolun başında olan bir ülkeye, daha ilk günden Osmanlı güzellemeleri yapmak, akıllı bir dış politika değildir.

Burhan Bey unutmasın ki Suriye’de “maslahatgüzar” olarak bulunuyor, müstemleke valisi olarak değil!

Tuhaf sevinçler ülkesi

Şu son yaşadıklarımızın benzerlerini sadece darbe dönemlerinde yaşadık! Üniversite hocalarını işten atmak, gazetecileri kelepçeyle gözaltına almak gibi durumlara sadece darbe dönemlerinde ve AKP iktidarında tanık olduk

 


Nevşin Mengü, Özlem Gürses

Memleketin hali malum, ekonomi sıkıntılar falan derken mutsuz olmamız için çok neden var.

Bu durumu iyi tahlil eden Erdoğan rejimi, vatandaşlarımıza küçük mutluluklar tattırmak için en iyi yolu da bulmuş görünüyor.

Mesela geçen gün Nevşin Mengü gözaltına alındı.

Bu durum, ülkenin AK troller tarafından bilinçlendirilen bir kesiminde mutluluk yarattı.

Böyle bir kitle var: Kendileri gibi olmayanların tutuklanmasını, pataklanmasını istiyorlar.

“Bu mevsimde Silivri soğuk olur” gibi aforizmaları kullanırken neredeyse ağızlarının suyu akıyor.

Onlar böyle durumlarda çok mutlu oluyorlar.

Nevşin Mengü gözaltında diye sevinçten bir davul çalmadıkları kalıyor.

Ama her mutluluk gibi bu da geçiyor ve mutlu olma sırası bize geliyor: Yaşasın Nevşin’i bırakmışlar diye seviniyor, mutlu oluyoruz.

Bu sevinç dalgası sönümlenirken bu sefer Özlem Gürses’i gözaltına aldılar.

Onun gözaltına alınması yine Ak troller tarafından bilinçlendirilen kesimde tatlı bir mutluluk dalgasının yayılmasını sağladı.

Elleri kelepçelendi, sabahın köründe gözaltına alındı filan diye çok mutlu oldular.

Sonra sıra bize geldi, bu sefer biz sevindik: Yaşasın Özlem’i serbest bıraktılar diye!

Hayata daha pozitif yaklaşanlar daha da çok sevindi: Yaşasın Özlem artık bir süre evinin tadını çıkaracak, İstanbul trafiğinde perişan olmayacak diye!

Bu arada Ayşenur Aslan’ın mahkemesi de başlıyor, sevinme sırası yine AK trol ekibinde.

Sonra sıra bize gelecek; “yaşasın Ayşenur’u mahkûm ettiler ama hapiste yatmasına gerek kalmayacak” diye!

Böyle mutlu mutlu yaşayacağız!

Bu arada Cumhurbaşkanı da nutuk atacak: “Darbe Anayasası kamburundan kurtulmamız şart!”

“Kamburu falan boş ver” diyeceğim izniyle.

Şu son yaşadıklarımızın benzerlerini sadece darbe dönemlerinde yaşadık!

Üniversite hocalarını işten atmak, gazetecileri kelepçeyle gözaltına almak gibi durumlara sadece darbe dönemlerinde ve AKP iktidarında tanık olduk.

Darbe kamburundan kurtulmasına kurtulalım da önce kendinize bir çeki düzen verseniz nasıl olur?

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini bir süre yürütmektedir.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazetesi ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevi Kara Harp Okulu'nda yapıldıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe geri döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınlandı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucusu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğu yapıldı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yıl sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda ise Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğüne getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Yasin Aktay o fotoğrafa niye girdi?

Yasin Bey belli ki Esad’ın devrilmesinin heyecanına kendisini kaptırmış, soğuk kanlı düşünse çektirmeyeceği bir fotoğraf karesine girmiş. Bu kadar heyecanlanmamış olsaydı, Erdoğan’ın dost olmaya çalıştığı bir ülkenin aradığı terörist ile yan yana olmazdı

Ne oldu da iktidar bir Meclis olduğunu hatırladı?

Hükümetin uygun gördüğü bir DEM Parti heyeti İmralı’ya gitti, Öcalan ile görüştü ve dönüşte de TBMM’deki parti gruplarını tek tek ziyaret ederek bilgi verdi. Bütün bu zaman içinde konuyla ilgili kendisine bilgi verilmeyen, “abi sen bu işlere ne diyorsun” denilmeyen bir tek kişi var: Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan gölgede kalmaya kararlı

İmralı Heyeti'ne AKP adına randevunun TBMM Grup Başkanı tarafından verilmesi dikkat çekici. Partinin genel başkanı Erdoğan, heyet ile görüşmeyecek... Belli ki DEMP heyeti ile birlikte bir fotoğraf karesinde bir arada görünmek istemiyor ve Öcalan’ın PKK’ya söz geçirip geçiremeyeceği konusunda kuşkulara sahip...

"
"