02 Temmuz 2024

"Erdoğan'ın yarattığı faturayı kim ödeyecek" meselesi

Bugünkü gelir dağılımını değiştirmeden aynen korumak istiyorsanız iktidarın politikalarını alkışlar, CHP'yi de "popülist" diye eleştirirsiniz. Hazine'deki "kara delikleri" kapatmanın tek yolu, emekliden, memurdan ve işçiden kısmak değildir

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam'da, AKP'nin "Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin "popülist" politikalarını eleştirdi.

"Ucuzlatacağız, fiyatını indireceğiz, hatta bedava yapacağız dedikleri hizmetlerin tamamında fiyat artışlarına gittiler. Seçimler bitince muhalefetin vaat yağmurunun da sonuna gelindi, gençlere, kadınlara, esnafa, emekliye verilen sözler unutuldu" dedi.

Dokuz yıl önce "bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz" demişti.

Artık kendisi de kendisinden ümidi kesti de onun için mi muhalefeti sözünü tutmamakla eleştiriyor diye aklımdan geçirdim.

Muhalefeti, özellikle de CHP'yi "popülist" olmakla suçlamak bugünlerin modası.

Asgari ücrette ve emekli maaşlarında artış istemesini, dar gelirli kesimlerin üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi talepleri bunun nedeni.

Deniliyor ki muhalefet "popülizm" yapmasın, yoksa bu enflasyonu düşürmek mümkün olmaz vs.

Erdoğan'ın kendisini iktisatçı zannetmesinin sonunda araba devrildi ve şimdi Mehmet Şimşek'in otomobili seçime kadar düzeltmesi bekleniyor.

Şimşek'in bu yolda ne yapacağı da apaçık ortada: Ekonomik krizin faturasının önemli bölümü dar gelirli ve ücretlilere ödettirilecek.

Neoliberal ekonomi teorisinin tek geçerli ekonomik kural olduğunu düşünenler için bu normal bir şey.

Ancak tek yol da bu değil.

Dar gelirli, emekli ve ücretlilerden kısılarak sağlanacak kaynağın bulunabileceği başka yerler de olmalı.

Siyaset de zaten bunun için yapılıyor.

Milli gelirin nasıl bölüşüleceği ile ilgili bir mesele bu.

Bu geliri nasıl bölüştüreceğiniz ile ilgili fikirler sizi politikanın sağ ya da sol yelpazesinde bir yerlere yerleştiriyor.

CHP'nin yaptığı da bundan başka bir şey değil.

Ekonomiyi istikrara kavuşturmak için yapılacak fedakârlıkları kimin ödeyeceği ile ilgili bir mesele bu.

Bugünkü gelir dağılımını değiştirmeden aynen korumak istiyorsanız iktidarın politikalarını alkışlar, CHP'yi de "popülist" diye eleştirirsiniz.

Hazine'deki "kara delikleri" kapatmanın tek yolu, emekliden, memurdan ve işçiden kısmak değildir.

Geçici de olsa servetten vergi almak, rüşvet ve yolsuzluklar nedeniyle kara deliğe dönüşen kamu ihalelerini zapturapta almak, maliyetlerini çoktan çıkarmış, deveyi hörgücüyle götüren YİD projelerindeki ödemeleri vadeleri uzatarak ötelemek mümkün.

O müteahhitlerin hepsi iktidarın kankası değil mi?

Ayrıca vergilendirilemeyen kesimleri vergilendirip, vergiyi tahsil etmek diye de bir şey var.

Sızan haberlere göre Cumhurbaşkanı, hazırlanan vergi paketinden servet vergisini ve borsa kazanç vergisini çıkarttırmış.

Niye acaba? Bütün sağcı politikacılar gibi zenginleri daha çok sevdiği için mi?

Mesela Türkiye Varlık Fonu'nun şans oyunlarından tahsil edip, devlete ödemediği 20 milyarlık KDV'nin tahsil edilmesi, en alttakilerin bir nebze rahatlatılabilmesi için kullanılamaz mı?

Prestijli akademik yayın PNAS Nexus'ta yayımlanan bir araştırma, bağırsak dostu probiyotiklerle beslenen bireylerin her zaman rasyonel olmasa da daha adil kararlar alabildiğini gösteriyor.

Enflasyonun sorumlusu sadece emeklinin, işçi ve memurun maaşı gibi görülüyorsa, yöneticilerimizin bağırsaklarını bir kontrol ettirmelerinde yarar görüyorum.

Yoğurt, lahana turşusu filan işe yarıyormuş diye duydum!

* * *

Kayseri'de alarm zilleri çaldı

Suriyeli göçü başladığı günden beri aynı şeyi yazıyor, söylüyorum: Bu insanların önemli bölümü artık kalıcı. Geri dönmeyeceklerini bilelim ve o insanların ülkeye uyumunu sağlayacak politikaları hayata geçirelim

Kayseri’de taciz iddiasının ardından Suriyelilere yönelik şiddet olaylarından geriye bu kareler kaldı.

Kayseri İl Emniyet Müdürü, beş yaşındaki bir çocuğun taciz edildiği haberleri üzerine Suriyelilere ait dükkân ve otomobillere zarar veren kalabalığı "taciz edilen çocuk da Suriyeli" diyerek yatıştırmak istemiş.

Bu da yetmeyince "tacizci ailesiyle birlikte sınır dışı edilecek" diye de söz vermiş.

Merak ettim, taciz edilen çocuk Türk olsaymış Müdür Bey de göstericilere katılacak mıymış?

Belli ki Emniyet Müdürü'nün, Suriyeli göçmenler sorununun nereden kaynaklandığı ile ilgili pek bir fikri de yok.

Zaten Cumhurbaşkanı'nın da bu konuda bir fikri olmadığı görülüyor.

O da saldırıyı muhalefetin "siyasi kazanım uğruna nefret siyasetine tevessül etmesine" bağlıyor.

Bir yandan ağır bir işsizlik diğer yandan pahalılık altında ezilen kitlelerin bu öfkelerinin çeşitli vesileler ile patlamasına şaşırmamak gerekiyor.

Bir Suriyeli göçmenin, bir çocuğu taciz etmesi gibi tamamen şahsi bir suç bile kabağın Suriyeli göçmenlerin tümünün başında patlamasına neden oluyor.

Bu kontrolsüz göç politikasının sonucu.

Suriyeli göçmenler bambaşka bir kültürel ortamdan kalkıp, Türkiye'ye geldiler ve tamamen başıboş bir yerleşimle Türkiye'nin farklı bölgelerine dağıldılar.

Mayıs ayı rakamlarına göre kayıt altındaki Suriyeli sığınmacı sayısı 3 milyon 115 bin 536 kişi.

Kayıt dışı Suriyeli sığınmacı var mıdır bilmiyoruz ama kayıtlı sığınmacıların yararlandıkları olanaklara bakarak kayıtsız Suriyeli sığınmacı sayısının çok marjinal kalacağını söylemek mümkün.

Bu insanların çok büyük bölümü (bir araştırmaya göre yüzde 75'i) geri dönmeyecek.

Zaten çoğunun artık dönebileceği bir evi de yok.

Ve Erdoğan hükümeti kendi yarattığı bu sorunu hafifletecek bir tedbir almış da değil.

Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye uyumu ile ilgili etkin bir program ortaya konulamadı.

Eğitim çağındakilerin tümünün eğitim kapsamına alınması önemsenmedi.

Kentlerde yan yana yaşayan ve kültürel olarak birbirine tamamen yabancı insanlar arasında bu tür çatışmaların çıkması kaçınılmaz.

Bu resmin fonunda da işsizlik ve pahalılıktan patlama noktasına gelmiş bir ülke var.

Suriyeli göçü başladığı günden beri aynı şeyi yazıyor, söylüyorum:

Bu insanların önemli bölümü artık kalıcı. Geri dönmeyeceklerini bilelim ve o insanların ülkeye uyumunu sağlayacak politikaları hayata geçirelim.

Almanya'nın, gönüllü olarak çalışmaya gitmiş insanların uyumu sorununu, harcanan onca bütçeye rağmen 50 yıldır çözemediğini de aklımızda tutalım.

Kayseri olayları bir tür alarm zili aslında.

Geçen her gün, sorunu daha da derinleştiriyor.

TIKLAYIN - 7 yaşındaki çocuğa taciz iddiası Kayseri’yi karıştırdı: Suriyelilerin yoğun yaşadığı mahallede bazı dükkânlar ateşe verildi, 5 polis yaralandı

TIKLAYIN-Erdoğan'dan "Kayseri" açıklaması: Küçük bir grubun yol açtığı durumun nedeni muhalefetin zehirli söylemidir. Vandallık yapmak kabul edilemez

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

İhmalden değil, düzenden

Çıkmaz ama diyelim ki bir savcı çıktı ve bu gerçeklere işaret ederek sorumlu olması olası memurlar için soruşturma izni istedi: Bu izni alamaz. Türkiye’nin düzeni, kurbanların hakkını aramaya izin vermez; zengini ve o zenginlikten pay kapmaya çalışan siyaseti korur

Kötü yönetim ve yolsuzluk ekonomisinin sonucu

Yayın yasakları ve erişim engellemeleri ile ilgili kararların ışık hızıyla alınabildiği bir sansür mekanizması işliyor. Hemen her büyük olayın ardından ilk öğrendiğimiz şey yayın yasağının getirildiği, çünkü bu tür büyük dramlara yol açan olayların temel bir nedeni var: Kötü yönetim!

Mehmet Akif’in ruhu rahmet istedi

Belli ki Cumhurbaşkanı Abdülhamit’i çok seviyor, çalışma odasına bir tablosunu astırmış; görünce aklıma Mehmet Akif Ersoy geldi. Abdülhamit’ten iğrenme derecesinde nefret eden ve bunu dile getirmekten çekinmeyen Ersoy'un Ümit Özdağ gibi polis nezaretinde ifade vermeye götürüldüğüne dair bir bilgi yok

"
"