19 Mayıs 2019

'Regl'im, öyleyse varım!

Hani erkekliğinizle övünmenizi sağlayan baba olma durumunuz var ya; hah işte şu malum kanama olmadan olmuyor o!.. Bu yüzden reglden utanmak yerine bağıra bağıra söylemeliyiz: Regl’im, öyleyse varım! Sen de bu sayede varsın!..

Çok rica ediyorum siz “Mazeretim var, asabiyim ben” şarkısını söylemeye başlamadan önce şu konuda bir anlaşalım: “Regli” değil. Regl.

Adet de diyebilirsiniz tabii. Kanama da, aybaşı da, muayyen gün de, özel gün de… Ama korkmayın; bu iş şarj-şarz meselesi kadar büyümeyecek, çünkü Fransızca kökenli bu sözcük yani “regl”, TDK’da mevcut değil.

Kelimeyi doğru söyleyebilmeniz için özellikle ısrar ediyorum çünkü artık “aybaşım geldi” “regl oldum” derken sesinizi alçaltmamanızı rica edeceğim! Biliyorum, annelerden öyle gördünüz, gördük. Regl olmak ayıp, hatta kirli. Bundan bahsetmek de en fazla iki kadını samimileştirir, bir anda soğukluğu giderir o kadar.

Kadınların arasındaki sırdır bu. Kadını hem büyüten hem de liseli kız yapandır regl. Ancak bir kadın bilebilir diğer kadının regl olduğu zamanki sıkıntısını. Bayılacak gibi hissettiğini, karnına giren krampları anlar. “Arkama bakar mısın” dediğinde sorgulamaz diğer kadın. Dikkatle kırmızı bir leke var mı yok mu bakar, arkasını kollar diğer kadının.

Oysa nezle olunca sümüğümüzden bunca utanıyor muyuz, hayır. Neden? O erkeklerde de var diye mi?..

Eh, sümük hemen her canlıda var da doğurganlığı sağlayan menstrual döngünün parçası olan regl/adet/kanama/aybaşı sadece kadınlarda var. Hani erkekliğinizle övünmenizi sağlayan baba olma durumunuz var ya; hah işte şu malum kanama olmadan olmuyor o!..

O nedenle aslında vücudumuzun temizlenme yollarından biri olan reglden utanmak yerine bağıra bağıra söylemeliyiz: REGLİM ÖYLEYSE VARIM! Sen de bu sayede varsın.

(Neyse ki bu konuda yeni jenerasyon kadınlar çok daha rahatlar. Ama onlarda genelde şuursuz bir rahatlık ve hep kendini göstermek isteğiyle yüksek sesle konuşma hali mi var yoksa regl yeni jenerasyon için daha olağan bir şey mi bilemiyorum… Bu konuda yapılan araştırmalar bulursam paylaşacağım.)

Reglin ve kanamanın normal olduğu, menstrual döngünün aşamaları yeni nesil illüstratörlerin ve Instagram’ın da popüler konularından biri. Yabancı bloglarda, online dergilerde bu konuya sık sık yer veriliyor.



Mazeretim var asabiyim ben
 

Reglin diğer bir yüzünde ise asabiyet, duygusallık, gerginlik, huzursuzluk, uyuşukluk, dikkat dağınıklığı gibi belirtiler var, malumunuz. Reglin bize verdiği güce kavuşmadan önce içimizden adeta huysuz ve nereye saldıracağını şaşırmış bir kedi çıkıyor. Bu da her fırsatta kadınla dalga geçmeyi maharet sanan çok akıllılar için ideal bir durum demek.

Eğitim seviyesinin düşük olduğu yerlerde zaten bu konu tabu sayıldığı için aslında “regl mi olacaksın” tacizinin asıl görüldüğü yer büyük şehirler ve hatta büyük şehirlerin büyük şirketleri olabilir. Bizzat şahidim! Erkeğin biraz gergin olan kadının arkasından “regl mi olacak nedir” demesi diğer erkeklerin ve hatta kadınların gevrek gülmeleri ile sonlanan bir muhabbet büyük şirketlerde!..

Avustralyalı sanatçı @pinkbits ‘in regl temalı işlerinden biri.

 

En acısı ise kadının bunu kadına karşı silah olarak kullanması. “Regl mi olacaksın canım, niye böyle asabisin/duygusalsın?” Sanki o an regl öncesi yani PMS döneminde olmaması ya da belki de o dönemi hafif geçirmesi o kadını birinci sınıf diğerini ikinci sınıf yaparmış gibi…

Esasında her konuda olduğu gibi kadın kadına bunu silah olarak kullanmasa erkek de bunu yapamaz. Çünkü bilir ki bu sözleri söylemeye kalkarsa o an PMS döneminde, regl döneminde ya da herhangi bir gününde yahut çoktan menopoza girmiş bütün kadınlar birleşecek ve ona asabiyet neymiş gösterecek!..

Mevzu popüler demiştim; Etsy’de kanama konulu işlemeler bile var! Bu örnek @stillbitterdesign ‘a ait.

 

Ama doğru ya, bir de menopoz silahı var… Bak şimdi, hem çikolata krizim tuttu, hem karnım ağrıyor, hem dokunsalar ağlarım hem de menopozlu gibi terlemeye başladım! Hayır yani ben asabi olmayayım da kim olsun?!..

(Not: Yazıyı tıbbi açıdan gözden geçiren Dr. Taylan Şahin’e çok teşekkürler!).

Mutlu haberler

●      Milli Savunma Bakanlığı’nın, "Sıfır Atık Projesi" kapsamında askeri birliklerin mutfak ve yemekhanelerinden toplanan sebze meyve atıklarını kompost gübreye dönüştürmesi, bu sayede toprağın daha verimli hale getirilmesinde ve fidan dikiminde kullanılması, son senelerin en iyi haberlerinden biri. Bu sayede dikilen 172 bin küsur ağaç da cabası. Ne kadar çok ağaç ekersek, elimizdekini, çöpümüzü dahi değerlendirmeyi öğrenirsek gelecek için umudumuz olabilir belki…

●       Litvanya’da GetPet adlı bir aplikasyon Tinder gibi çalışarak evsiz köpekleri sahiplendiriyor. Türkiye’ye de gelmesini dört gözle bekliyoruz ama önce evcil hayvan sahibi olmak için düzenlemeler ve pet shoplarda hayvan satışının engellenmesi gerekli tabii…

Yazarın Diğer Yazıları

Oyun devam ediyor: 'Squid Game'in başrol oyuncuları Lee Jung-jae ve Wi Ha-jun, ikinci sezonda izleyicileri nelerin beklediğini anlattı

Netflix’in en popüler dizilerinden olan Squid Game, 26 Aralık’ta ikinci sezonu ile karşımızda olacak. Dizinin iki başrol oyuncusu Lee Jung-jae (Gi Hun yani Oyuncu 456) ve polis rolündeki Wi Ha-joon ile dizinin yeni sezon basın lansmanında online olarak bir araya geldik ve sorduk: Şimdi neler bekliyor bizi?

Melsa Ararat: Türkiye için umutlu, dünya için umutsuzum

"Kadın bakışının girdiği şirketlerde kârlılık oranı artıyor. Ama genel olarak şirketlerin özellikle çevresel sorumlulukları, sosyal sorumlulukları, yasal haklarına saygı, işten çıkartmaların azalması, yeniden yapılanmaların azalması, risklerin daha iyi yönetilmesi açısından baktığımızda bütün sektörlerde kadınların aynı olumlu etkiyi yarattığını ortalamada görüyoruz"

Bilge Kağan Etil: Beste yaparken içsel olarak duygu bütünlüğünü hissetmem gerekiyor

Red Bull 60 Seconds Solo'da yaylı tambur tercih eden Bilge Kağan Etil, bunun nedenini "Kendime yaylı tanbur almıştım kısa süre önce. Enstrüman bir nevi seçilmiş oldu" ifadeleriyle anlattı

"
"