20 Ekim 2019

Mutlu haberler

Dünyada (ve uzayda) güzel şeyler de oluyor… Devamı Instagram'da @mutluhaberlerhatti adresinde

Zorlu PSM'den öğrencilere süper müjde, sadece kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşü, Lalalar'dan 2 yeni şarkı, Emir Yargın'dan Mevzu Kriz klibi, 30 ülkede düşen karbon emisyon oranları, Simge Pınar'ın Baktım Olmadı klibi, romantik bir mutluluk haberi, fizy Müzik Haftası'nda konser çeşitliliği, Whopper'sız 1 gün ile güzelleşen dünya karşınızda...

Uzayda kadın adımları

İnsanlar yarım asırdır uzaya gidiyor ancak tarihte ilk defa sadece kadın mürettebattan oluşan bir uzay yürüyüşü gerçekleştirildi. 35 yıl önce Rus astronot Svetlana Savitskaya uzaya çıkan ilk kadın olmuştu ama bunu erkek astronotların da olduğu bir ekiple gerçekleştirmişti. NASA'nın uzaya gönderdiği Christina Koch ve Jessica Meir ise ekiplerinde hiç erkek olmadan uzay yürüyüşü yapan kadınlar olarak tarihe geçtiler ve milyonlarca kız çocuğuna ilham veriyorlar! 

Ya ya ya şa şa şa la la larspor çok yaşa!

Şimdiye kadar hiç baştan savma ya da sıkıcı iş yapmamış olan bir ekipten kurulu grup Lalalar'dan yine şa-ha-ne 2 şarkı geldi. "Hata Benim Göbek Adım" ve "Yalnız Ölü Balıklar Akıntıyı Takip Eder". İlk şarkı insanda hem kimseyi umursamadan dans etme hem de kaportası paslanmış bir Şahin'e binip camdan kolunu çıkararak ağır çekimde şehrin sokaklarında gezme isteği yaratıyor. "Yalnız Ölü Balıklar Akıntıyı Takip Eder" şarkısının ise sözlerine kulak verin, ezberlemek isteyeceksiniz. 

30 şehrin kardon emisyonu düştü

İklim Değişikliği Antlaşması'nı imzalayan ülkelerden 30'unda ciddi oranda bir karbon emisyonu düşüşü görüldü. Dünyanın en büyük şehirlerini içine alan bu 30 şehir (Hayır içinde İstanbul yok), bisiklet kullanımını artırma, 2009'da 100'den az olan elektrikli otobüs sayısını 66 bine çıkartma, %100 yenilenebilir elektrik enerjisi kullanımı sayesinde bu başarıyı sağladı. 18 şehirde tek kullanımlık ve geri dönüştürülemeyen plastik kullanımının tamamen yasaklanması, 17 şehrin de yüksek oranda kirlilik yaratan araçlara kısıtlama getirmesi bu başarıya büyük katkı sağladı. Darısı başımıza!

Mevzu kriz

En duygusal şarkılarında bile biraz espri bulunan Emir Yargın'dan yeni bir şarkı tüm dijital platformlarda yayınlandı. "Mevzu Kriz" tam bir Emir Yargın şarkısı! Klibi ise Emir Yargın ve Yüksel Şardağ kurgusu ile kıkırdayarak izleyeceğiniz bir parodi taşlama. Arel Koray Nalbant prodüktörlüğündeki şarkının klibi burada:

Müzik haftası

İstanbullular 4-9 Kasım arasında konserden konsere koşmaya hazır olun çünkü fizy Müzik Haftası başlıyor. Volkswagen Arena, Kadıköy Sahne, IF Beşiktaş ve Moda Kayıkhane'de gerçekleşecek konserlerin müzik skalası da bir hayli geniş: Haluk Levent'ten Norm Ender'e Kalben'den Teoman'a kimi ararsanız bu hafta sahne alacak isimler arasında. Yerli Dijital Müzik Platformu fizy'nin sponsorluğundaki konserler başlarken 4 Kasım'da bir de ödül töreni olacak. 4 Kasım akşamı gerçekleşecek fizy Müzik Ödülleri'nde en başarılı yerli sanatçılar ödül alacak. Konser verecek isimlere bakınca her kesimden müzik dinleyicisini mutlu edebilecek bir isim var: Alaturka Mavzer, Anıl Piyancı, Ayben, Baneva, Ceza, DJ Nikki Wild ve Shantel, Dolu Kadehi Ters Tut, Eda Baba, Ekin Beril, Feridun Düzağaç, Gaye Su Akyol, Gazapizm, Gökcan Sanlıman, Gökhan Türkmen, Haluk Levent, Kalben, Kamufle, Kenan Doğulu, Manga, Moğollar, Norm Ender, Nova Norda, Ozbi ft. Gülce Duru, Önder Şahin & Sayedar, Pentagram, Pilli Bebek, Sansar Salvo, Sena Şener, Şehinşah, Teoman.

Baktım olmadı

 "Oysa", "Siz Beni Seviyordunuz", "Yeni Bir Hayat" şarkılarını sayısız defa dinlediğim yeni nesil müzisyenlerin en başarılılarından Simge Pınar'dan "Baktım Olmadı" şarkısına klip geldi. Yeni şarkılarını da dört gözle bekliyoruz. 

Çocuklar için el ele

Fast food evreninin ezeli rakipleri McDonalds ve Burger King, 1 günlüğüne rekabeti bir kenara bıraktı ve çocuklar için el ele verdi. Arjantin'de yapılan ve tüm dünyada yenilenmesi umulan kampanyada "Whoppersız 1 Gün" etiketiyle yola çıkılmış. Whopper, Burger King'in en çok satan ürünü ve marka, bu ürünün 1 günlük satışından sırf McDonalds'ın satışlarını artırmak için vazgeçti. Sebebi de McDonalds'ın her özel ürününün satışından elde edeceği 2 Dolar'ı Kanserli Çocuklar Vakfı'na bağışladı. Keşke Pepsi ve Coca Cola gibi başka rakipler de böyle birlikte çalışmalar yapsa. Elele vermenin güzelliğini tüm dünya daha çok yaşamalı-reklam uğruna bile olsa. 

Öğrencilere müjde!

Zorlu PSM, Tosla ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliğiyle, genç sanatseverlere yönelik yeni bir uygulama başlatıyor. Öğrencilerin sanata katılımını artırmak amacıyla yola çıkan PSM, TOSLA ve TOG iş birliğiyle, etkinliklerindeki "son dakika koltukları"nı, öğrencilere açıyor. Tosla uygulamasına kaydolan öğrenciler, TOG'da oluşturulacak proje fonuna Tosla kartları ile 1TL'lik sembolik bir katkı sağlayarak, o günün etkinliklerinde boş kalan koltuklara 'talip' oluyor. Katılmak istedikleri etkinliklere gelen öğrenciler, başvuru sırasına göre son dakika boş kalan koltuklara yerleştiriliyor. Detaylar tosla.com adresinde! 

MUTLU HAFTALAR!

Yazarın Diğer Yazıları

Türkiye için yeniden umutlanma vakti

İstatistiklere göre 2019’da büyükşehir belediye başkanlıkları için toplam 33 kadın aday yarışırken, 2024’te 94 kadın aday var listelerde. Belediye Başkanlığı kadın adayları ise 634’ten bin 624’e çıkmış. Net veriler yok ama 40 yaş altı aday oranında gözle görülür bir artış var. Şimdi bu ülke için yeniden umutlanma vakti değildir de nedir?

'3 Cisim Problemi'nin yıldızları T24'e konuştu: Uzaylılara inanıyorum, şu anda İngiltere'de hükümetteler!

Kabul edin, bu hafta gerçeklerden biraz uzaklaşmaya en çok ihtiyacımız olan haftalardan biri. Pazar akşamı açıklanacak sonuçların anksiyetesi arşa çıkmışken bizi yine sinema ve dizi dünyasına kaçış kurtarıyor. Neyse ki tam da bu duruma uygun olan 3 Body Problem (3 Cisim Problemi) Netflix'te gösterime girdi ve kafamızı kurcalamak için mükemmel bir senaryo sundu. Bu vesile ile dizinin oyuncuları ile sohbet ettik

Hayallerin ötesinde sentez | Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar

Çoğu hayranlık uyandırıcı yeni medya projesinin arkasındaki isim Lalin Akalan'ın hikâyesini dinledik ve işlerine bayıldığımız Selçuk Artut ile buluştuk