04 Ağustos 2019

Mutlu haberler

FilmEkimi'nden açıklanan filmler, 2020 yaz Olimpiyatları'nın geri dönüştürülmüş telefon madalyaları, Sertab Erener sahnede ve 100 yılda 1 açan agaveler bu haftanın Mutlu Haberleri'nin içinde

Tarihin en çevreye duyarlı Olimpiyatları olacakmış gibi görünen ve bundan sonrası için çıtayı epey yükseltecek gibi duran Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları için tam 80 bin ton eski cep telefonu ve elektronik alet geri dönüşüme gönderildi. Bu 80 bin ton cihazın içinde 6 milyon 21 bin cep telefonu var. Geri dönüştürülen cihazların kazanan yarışmacılara takılacak madalyalara dönüştürülmesi ise şahane bir haber! Bağışlarla elde edilen bu cihazlardan 5bin 500 adet madalya ortaya çıktı. 

Ekim'e geri sayım

Üzgünüm, acı haberi vermem gerekli: Yaz bitiyor! Sonbaharın gelişinin en iyi habercisi İKSV'nin sonbahar güzelliği olan FilmEkimi'dir. FilmEkimi başlamadı ama haberi geldi bile! 4-13 Ekim'de İstanbul'da gerçekleşecek festivalin şimdiden duyurulan filmleri ağzımızın suyunu akıttı ve bir an önce Ekim gelsin dedirtti. Filmlerden bazıları şunlar:

Altın Palmiye kazanan ilk Kore filmi Parazit. The Host, Snowpiercer ve özellikle Okja ile adını hafızamıza yerleştiren Bong Joon-ho imzalı filmi merakla bekliyoruz.

Antonio Banderas'a ünlü yönetmen Pedro Almodovar'ı canlandırdığı performansı ile Cannes'da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıran, Acı ve Zafer filmi. Filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Penélope Cruz (Şaşırdık mı?), Cecilia Roth ve Leonardo Sbaraglia da yer alıyor.

Albert Serra, 18. yüzyıl Fransa'sını ve dönemin toplumsal karşıtlıklara hayranlığını alışılmadık bir yolla ele aldığı filmi Liberté. Bu film çıkışında bolca tartışmaya hazır olun.

Bruno Dumont, 2017'de Jan Dark'ın çocukluğunu anlatan Jeanette ile başladığı müzikal söylence dizisine nokta olan Jeanne

Yetenekli dansçı Merab'ın halk dansları ekibine yeni katılan karizmatik bir gence kapılmasını ABBA'dan Robyn'e ve Gürcü halk melodilerine bolca müzik ve dans sahneleri ile anlatan And Then We Danced

Xavier Dolan'ın Cannes'da yarışan son filmi olan ve Maxime karakterini de Dolan'ın kendisinin oynadığı Matthias & Maxime.

Genetiği oynanmış kırmızı bir çiçek antidepresan salgılayarak insanları mutlu ederken yan etkisi onları tuhaf bir şekilde değiştirir. Kimsenin engel olamadığı bu deney/bitkinin adı da Jessica Hausner'in filmine adını veriyor: Küçük Joe.

Açıklanan sn film ise Cannes'da En İyi Senaryo Ödülü ve Kuir Palmiye'yi kazanan Portrait of a Lady on Fire.

100 yılda bir

Akdeniz'de bolca görülen ama tüm dünyada kıymeti yeni yeni anlaşılan ve farklı çeşitleri olan Agave yani Sabır Otu bitkisinin çiçeklenme dönemindeyiz. Silivri'den İzmir'e, Kaş'a Türkiye'nin farklı yerlerinde çiçeklenen agavelere dair haberler geliyor. Ortalama 60-100 yıl yaşayan ve ömürlerinde sadece bir defa çiçek veren bu bitkilerin mütevazı sarı çiçeklerine denk gelirseniz “merhaba” demeyi unutmayın! Belki tekrar görme şansınız olmayabilir. 

Sertab sahnede

Sertab Erener, iki yıl önce hayata geçirdiği Sertab'ın Müzikali'yle, Eylül ayından itibaren Zorlu PSM'de olacak!

Yazarın Diğer Yazıları

Problemlerden kaçış rotası: 3 Cisim Problemi

Kabul edin, bu hafta gerçeklerden biraz uzaklaşmaya en çok ihtiyacımız olan haftalardan biri. Pazar akşamı açıklanacak sonuçların anksiyetesi arşa çıkmışken bizi yine sinema ve dizi dünyasına kaçış kurtarıyor. Neyse ki tam da bu duruma uygun olan 3 Body Problem (3 Cisim Problemi) Netflix'te gösterime girdi ve kafamızı kurcalamak için mükemmel bir senaryo sundu. Bu vesile ile dizinin oyuncuları ile sohbet ettik

Hayallerin ötesinde sentez | Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar

Çoğu hayranlık uyandırıcı yeni medya projesinin arkasındaki isim Lalin Akalan'ın hikâyesini dinledik ve işlerine bayıldığımız Selçuk Artut ile buluştuk

Oyuncu Umut Karadağ: Düğüm'de hiçbir karakterin yerinde olmak istemezsiniz

İzlemesi öfke uyandıran bir karakteri canlandırmanın nasıl bir deneyim olduğunu anlamak için Umut Karadağ ile konuştuk