25 Şubat 2024

Büyük veri alanındaki meslekler

Yazı dizimizin bundan sonraki bölümlerini, geleceğin mesleklerinden en çok popüler olması beklenenlerine ayırdım

Bu yazı dizimize başladığımızda, bir yandan mevcut mesleklerini evrilmesi diğer yandan da geleceğin mesleklerinin kullanacağı temel dijital teknolojileri anlatmıştım. Bu teknolojiler:

Büyük veri, bulut bilişim, hızlı internet, nesnelerin interneti, yapay zekâ, yeni nesil yazıcılar, çok amaçlı gözlükler, drone ve insansız araçlar, blockchain ve kripto paralar idi. Bu yeni teknolojiler geleceğin mesleklerinin temel taşlarını oluşturacaklar.

Yazı dizimizin bundan sonraki bölümlerini ise, geleceğin mesleklerinden en çok popüler olması beklenenlerine ayırdım. Tüm yeni teknolojilerin kalbini oluşturacak olan büyük veri ile yazı dizimizi devam ettirelim; büyük verinin kullanımında doğacak yeni mesleklerini bazıları şunlardır:

Büyük verinin yaratacağı yeni meslekler: Veri bilimi ve analitiği

Veri bilimcisi: Veri bilimcileri, büyük veri kümelerini analiz eder, veri madenciliği, makine öğrenimi ve istatistiksel modeller kullanarak anlamlı iç görüler elde eder ve iş stratejileri geliştirirler.

Veri mühendisi: Veri mühendisleri, veri toplama, depolama ve işleme sistemlerini tasarlar ve yönetirler. Büyük veri altyapısını optimize eder ve veri bilimcilerinin ihtiyaç duyduğu analizler için verileri hazırlarlar.

Veri analisti: Veri analistleri, işletmeler için kritik verileri toplar, işler ve analiz eder. Performans göstergelerini izler, trendleri belirler ve veri tabanlı önerilerde bulunurlar.

Spesifik sektör uygulamaları

Sağlık veri analisti: Sağlık sektöründe, büyük veri, hasta sonuçlarını iyileştirmek, tedavi yöntemlerini optimize etmek ve sağlık hizmetlerinin maliyetlerini düşürmek için kullanılmaktadır. Sağlık veri analistleri, hasta verilerini analiz eder ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik iç görüler sunarlar.

Finansal veri analisti: Finans sektörü, yatırım stratejilerini belirlemek, risk yönetimi yapmak ve piyasa trendlerini tahmin etmek için büyük veriye giderek daha fazla bağımlı hale gelmektedir. Finansal veri analistleri, piyasa verilerini analiz eder ve finansal kararlar için rehberlik sağlarlar.

Siber güvenlik analisti: Büyük veri, siber tehditleri tespit etmek, ağ güvenliğini izlemek ve güvenlik ihlallerine karşı korunma stratejileri geliştirmek için kullanılmaktadır. Siber güvenlik analistleri, tehdit istihbaratı toplar ve güvenlik olaylarını analiz eder.

Teknoloji ve yönetim

Veri yönetimi uzmanı: Veri yönetimi uzmanları, veri yönetişimi, veri kalitesi ve veri politikaları üzerine çalışır. Kuruluşun veri varlıklarını etkin bir şekilde yönetmek ve kullanmak için stratejiler geliştirirler.

Veri görselleştirme uzmanı: Veri görselleştirme uzmanları, karmaşık veri setlerini anlaşılır ve etkileşimli görseller haline getirir. Karar vericilere yönelik iç görüler sunmak için veri görselleştirme araçları ve yazılımları kullanırlar.

Makine öğrenimi mühendisi: Makine öğrenimi mühendisleri, büyük veri setlerinden öğrenen ve tahminlerde bulunan algoritmalar geliştirirler. Bu meslek, AI tabanlı ürünler ve hizmetlerin geliştirilmesinde kritik bir rol oynar.

Hayri Cem kimdir?

Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans).

1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu.

Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

Metaverse platformlarının doğuracağı yeni meslekler

Metaverse'in iş dünyasında daha fazla etkisi olacağı ve bu yeni dijital dünyada çeşitli mesleklerin doğacağı öngörülmektedir

Blockchain ve kripto para teknolojilerinin doğuracağı yeni meslekler

Blockchain teknolojisi, finans sektöründen tedarik zinciri yönetimine, dijital kimlik doğrulamadan oylama sistemlerine kadar geniş bir yelpazede sektörleri dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu dönüşüm, teknolojiyi anlayan ve uygulayabilen, aynı zamanda sektörel zorlukları ve fırsatları değerlendirebilen yeni mesleklerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. İşte Blockchain teknolojileriyle ilişkili bazı yeni meslekler

Mühendislik alanındaki yeni meslekler

Geleneksel mühendislik alanlarına, dijital teknolojilerdeki gelişmelere paralel olarak yeni alt dallar eklenmektedir