06 Ocak 2023

Altılı Masa'dan dört mesaj: AKP'nin anayasa teklifine ret, yeni düzenle erken seçime kırmızı ışık, ortak aday, ortak liste

26 Ocak’a kadar en çok tartışılan konunun "adayın ismi" olacağı görülüyor, ancak Altılı Masa'nın toplantısından çıkan hava; yürütülen bütün çalışmaların da katkısıyla, bu sürecin hasarsız atlatılacağı yönünde

Altılı Masa'yı oluşturan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti, en kritik toplantılarından birini gerçekleştirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hapse mahkûm edildiği davadan sonra yaşanan tartışmalar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığı konusunda verilen mesajlar, AKP’nin başörtüsü odaklı anayasa teklifi, kamuoyundan gelen "adayı açıklayın" baskısı, kısa zamanda, altılı masa açısından problem alanları oluşturacak başlıklar olarak gündeme geldi.

Ancak zaman zaman heyecanını yitirmekle, gündemi belirleyememekle eleştirilen, her an dağılabileceği söylenen altılı masanın, yol haritasına kararlılıkla bağlı kaldığını söylemek yanlış olmaz. Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantı da bu önermeyi yeniden doğruladı.

*

12 Şubat 2022’de ilk kez CHP’nin ev sahipliğinde bir araya gelen altı parti, dün, kritik bir virajı döndü.

Toplantıdan sızan bilgiler, İmamoğlu’nun yargılandığı davanın karar duruşmasıyla başlayan tartışmaların toplantının havasını ve altı partinin yol haritasını etkilemediğini gösteriyor.

Yansıyan bilgiler, toplantıda aday isminin değil ama adaylık konusunun ilk kez konuşulduğu yönünde. Altı parti, önceki toplantılarında adaylık konusuna iki kritik çalışmayı tamamladıktan sonra geçme kararı almıştı.

Bu iki çalışma tamamlanma aşamasına geldi.

Bu çalışmalardan biri Geçiş Süreci Yol Haritası… Seçimin kazanılması durumunda parlamenter sisteme geçiş hemen mümkün olmayacağından, bu çalışmada oybirliğiyle kabul edilen ilkeler önemli. Altı parti, tam mutabakatla geçiş sürecinde uygulanacak prensipleri belirledi.

Ortak Politikalar Metni de altı partinin hükümet programı niteliğinde.

Bu metne, uzlaşılmayan başlıkların değil, altı partinin ortaklaştığı ilkelerin konulduğunun da altını çizmek gerekiyor.

Altı ayrı partinin bu kadar kritik iki metni tam mutabakatla çıkartabilmesi de başlı başına bir kazanım olarak görülüyor.

30 Ocak’ta her iki metin yapılacak tanıtım toplantısı ile kamuoyuna sunulacak.

*

Bu durum, ortak aday açıklamasının da Şubat ayı başında yapılabileceğini gösteriyor.

Altılı Masa'nın toplantısında adaylık konusu ilk kez bu bağlamda ele alındı.

Liderler, bir kez daha altı partinin genel başkanlarının oylarıyla ortak adayın tam mutabakatla belirlenmesi yönündeki görüşlerini dile getirdi.

Liderlerin aday çalışmasına paralel olarak altı partinin kurmayları da Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimin kazanılması konusunda "olmazsa olmaz" olarak görülen seçim güvenliği, seçim listeleri üzerinde çalışacak.

*

Altı partinin İYİ Parti’nin ev sahipliğinde 26 Ocak’ta yapılacak toplantısına kadar özellikle sandık güvenliğinin sağlanması konusundaki çalışmaların sonlandırılması bekleniyor. Seçim listeleri konusunda ise iki yönlü çalışma yapılacak.

Mevcut sisteme göre her partinin kendi başına seçime girmesi halinde nasıl bir sonuç elde edileceği üzerinde çalışılacak.

AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen ve 7 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni sisteme göre bazı kentlerde ortak liste ile seçime gidilmesi durumunda, hangi koşullarda hangi sonuçların oluşacağı üzerinde modeller geliştirilecek.

*

Bu çalışmalar yapılırken liderler artık cumhurbaşkanı adayı konusunda istişarelere de başlayacak.

Nihai karar Masa'da verilecek olsa da 26 Ocak’a kadar çok sayıda görüşme yapılabileceğine kuşku yok.

CHP’nin tavrı zaten net. Diğer partilerin de artık mesaj vermek yerine tavırlarını netleştirerek Masa'ya gelmeleri gerekecek.

*

Aday tartışması sürecek ancak toplantıdan çıkan çok net mesajlar var. Bunları dört başlıkta sıralamak mümkün:

  1. Seçimin Haziran’dan daha erken bir tarihte yapılabileceğini açıklayan AKP ve MHP, yeni seçim yasaları da yürürlüğe girdikten sonra, 7 Nisan’dan sonraki bir tarihte seçimi yapmak istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasına yönelik tartışmalarının önünün kesilmesi için bu kararın Meclis tarafından alınması gerekiyor. Altılı Masa, buna destek vermeyeceğini, erken seçime ancak 6 Nisan’dan önce yapılması kaydıyla destek vereceğini ilan etti. Bir anlamda Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili tartışmaların sonlanmasına 6 Nisan şartıyla destek verileceğini belirtti.

  2. Altılı Masa'nın ikinci net mesajı, başörtüsüne yasal güvence sağlanmasına destek verilebileceği ancak AKP’nin bu konudaki Anayasa teklifine destek verilmeyeceği oldu. AKP’nin, yasal düzenleme çağrısına, Anayasa teklifi ile karşılık vermesini ve konuyu referanduma götürme eğilimini “gollük pas” olarak nitelendiren Altılı Masa, “AKP samimiyse yasa teklifine destek versin” çağrısında bulundu. Anayasa teklifine kapıyı kapattı.

  3. Altılı Masa'nın bir diğer mesajı, AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen, düşük oy alan partilerin vekil çıkartmasını neredeyse olanaksız kılan, 6 Nisan’dan sonra yürürlüğe girecek seçim düzenlemelerine karşı “ortak liste” çalışması yapılması kararı alması. Bu karar, milletvekili listelerinde Altılı Masa'yı oluşturan partilerin ittifak yapacağını da net biçimde gösterdi.

  4. Altı Masa, Cumhurbaşkanlığı için ortak aday çıkartılacağını yineleyerek, bu konuda da yeniden net bir mesaj vermiş oldu.

*

26 Ocak’a kadar en çok tartışılan konunun “adayın ismi” olacağı görülüyor. Ancak Altılı Masa'nın toplantısından çıkan hava, yürütülen bütün çalışmaların da katkısıyla, bu sürecin hasarsız atlatılacağı yönünde. 

Gökçer Tahincioğlu kimdir?

Gökçer Tahincioğlu, 1997'den 2018'e kadar Milliyet Gazetesi'nde yargı muhabirliği, Ankara Haber Müdürlüğü, köşe yazarlığı yaptı.

Haber, yazı ve fotoğraflarıyla Musa Anter, Metin Göktepe, Abdi İpekçi gibi isimlerin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü ödüllerine layık görüldü.

Bu Öğrencilere Bu İşi mi Öğrettiler?: Öğrenci Muhalefeti ve Baskılar (2013, Kemal Göktaş'la birlikte), Beyaz Toros: Faili Belli Devlet Cinayetleri (2013) ve Devlet Dersi: Çocuk Hak ve İhlallerinde Cezasızlık Öyküleri (2016), Çünkü Umurumuzda adlı mesleki kitaplara imza attı. Yaralı Hafıza ve Kayıp Adalet adlı derleme kitapların editörlüğünü üstlendi. 

İlk romanı Mühür, 2018'de yayımlandı. 2020'de yayımlanan ikinci romanı Kiraz Ağacı ile Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. 2018'den bu yana T24 Ankara Temsilcisi olarak çalışıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Kırıkhan’daki büyük skandal açığa çıktı: Yoğun bakım hastaları boğularak öldü, “doğal ölüm” belgesi düzenlendi

Depremde yıkılan birçok hastanede unutulan hastaların hayatını kaybettiğini öğrendik. İlk kez yıkılmamış, faal bir hastanedeki hastaların ölüme terk edildiklerini de öğreniyoruz. Ve bunun nasıl itinayla gizlendiğini de görüyoruz

Cezaevi, dava ve yasaklar ülkesinde seçim sonrası "kulisleri": Erdoğan AKP'yi, Çukurambar Erdoğan'ı bırakır mı?

AKP'nin hikâyesi çok uzun bir zaman önce gecekondu mahallelerinden Çukurambar'a taşındı

Deprem skandalı: Her şeyden sorumlu Cumhurbaşkanlığı, İsias Otel'de, yıkılan tüm binalarda sorumsuz

Kentler yıkıldı, binlerce insan öldü ancak uçan kuştan bile sorumlu Cumhurbaşkanlığı'nın hizmet kusuru olduğunu iddia etmek bile mümkün değil