Bu sabaha ülkemizin en büyük sitelerinden biri olan sahibinden.com'un ortadan yok olmasıyla uyandık.
Ortalık birbirine girdi, herkes tartışıyor. Ne mi diyorlar? Mesela, "Acaba domain başkasına geçti de, milyonlarca dolar mı istenecek?" ya da "Acaba siber saldırı mıydı?"
Buna karşılık sahibinden.com, yukarıda gördüğünüz şeffaf olmayan açıklamayı yaptı. Neden şeffaf olmayan diyoruz? Çünkü açıklamanın içinde domain firmasıyla teknik bir sorun yaşandığı kaydediliyor ama teknik ne tür sorun yaşandığına dair bir bilgi yok. Bu nedenle de uzatılmasının unutulduğunu düşünüyoruz.
Onlar açıklamasa da, olayın ne olduğuna dair bilgi zaten internette mevcut. En alta koyduğumuz domain alan adı detay resminde, sahibinden.com domain'inin kime ait olduğu görülüyor. Herhangi bir domain araştırma sitesinden bulabileceğiniz bu detayda şunlar var:
1- sahibinden.com domaini, 30 aralık 1999 tarihinde Network Solutions isimli domain satan firmadan satın alınmış.
2- Ocak'ta domain (muhtemelen parası ödenmediği için) hold'a alınmış. (Daha önce alınsaydı, hepimizin haberi olurdu.) Fark edildiğinde muhtemelen iki senelik ödenmiş.
3- Gizlilik talebi olsa gerek, çünkü temas noktalarına ait adresler Network Solutions'ın alt şirketi olan Florida merkezli Perfect Privacy firması olarak gözüküyor.
4- Domain üzerinde "Transfer yasağı" var. (ICANN tanımı)
Burada olmayan ama gün içinde fazlaca konuşulan iki konuyu biz aktaralım:
1- Domain'ler boşa düşse bile hemen satılamaz. Kayıt firmasından firmasına değişmekle birlikte, 90 günlük bir süre bulunur. Hala ödenmemişse ondan sonra satılabilir. Çünkü bugünkü örnekte de görüldüğü üzere, bu bir ticarethane. Bu ticarethanenin adresi sahibinden.com… Bunu bir kayıt (registrar) firmadan yıllık olarak kiralarsınız ama kira dönemini atladığınız zaman, registrar firma "Haydi bakalım, kapı dışarı" diyemez. Uluslararası kuralları ve anlaşmazlıkta başvurulacak kurullar var. (ripe.net) Eğer bir domain'i (alan adı) bilmem kaç yıldır kullanıyor iseniz onun üzerinde sizin de haklarınız var.
2- Süreyi aşsanız da ödeyeceğiniz para milyon dolar olmaz. Domain'in kalitesine ya da başka bir şey göre değişmez. Aldığınız adres uzantısına (yani com, net, org, tv vs.) göre değişmekle birlikte 15-30 dolarlık bir kira bedeli vardır. Geciktiğinizde, buna bir gecikme bedeli eklenir ama o da 3-5 dolardır.
Firmalar domain alan adlarını bir kişinin hesabı değil, grup hesabı üzerinden yönetmeli
Bugünkü olay çok sorunlu değil ve ABD'de mesailerin açıldığı saat (TSİ 16.00 civarı) sonrasında, yani 1 gün içinde çözüldü. Ama domain adlar konusunda başka firmaların başına gelen olaylar var. Sırası gelmişken firmalara bir uyarıyı hukukçu Mehmet Ali Köksal üzerinden verelim:
"Bize gelen birçok olayda, domain alan adı hesaplarının eski IT çalışanları tarafından yönetildiği, üstelik kurumsal hesaplar yerine, şahsi mail adresleri üzerinden yönetildiği gibi sorunlarla karşılaştığımız için bu vesile ile şirketlere herhangi bir çalışanın şahsi adresi ile bu domain hesaplarını yönetmemelerini hatırlatmak isterim. Eğer böyle bir durum varsa bunu hemen değiştirmelerini ve hatta, bunu X çalışana tahsis edilen [email protected] gibi bir adres yerine [email protected] gibi BT'deki yetkili birden fazla kişinin erişebileceği bir grup adresine bağlamalarının ve oradan yönetmelerinin daha sağlıklı olacağını ifade edebilirim.
Aksi takdirde hem eski çalışana ait bir adrese bakmak/incelemek ve kişisel veri/mahremiyet sorunlarına neden olmak veya eski çalışana ait, belkide kapatılmış bir hesabı tahmin etmek, yeniden canlandırmak zorunda kalmak gibi sorunlarla karşılaşabilirler."
Füsun Nebil Kimdir?
Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).
Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.
1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.
1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.
Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).
2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.
2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.
Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.
2014 yılından beri T24'te yazıyor.
Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.
Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.
|