31 Ekim 2023

Microsoft ABD'den mesaj: T24'te yaşanan talihsiz olaydan dolayı derin üzüntü duyuyoruz, kurum içi inceleme başlatıldı

Başvuran kişiye "Hangi yetki ile başvuruyorsunuz?" daha doğrusu "Hani mahkeme kararınız?" denilmemiş ya da "Ey T24, sen niye bu haberi yayınladın?" diye sorulmamış

Her yerin çivisi çıktı anlaşılan, zaman zaman tuhaf tuhaf olaylar vuku buluyor. "Bu nasıl olabilir yani?" diye kalakalıyorsunuz. Bu sefer dün geceki T24.com.tr sorunundan bahsediyorum.

Kısaca özetleyeyim: Dün gece 10 civarında T24 birden internetten yok oldu. Sorun sabaha karşı 02.00 civarında çözüldü ama bu süreçte Microsoft'tan kaynaklanan üst üste birçok hata var. Bunların neler olduğunu aşağıda detayı ile vereceğiz ama baştan sonucu söyleyelim; sorunları akşamüstü Microsoft'un ABD ajansına (çünkü Türkiye'deki bu kadar hızlı cevap vermeyi hiç başaramıyor) yazılı olarak ilettik. "Bir Microsoft sözcüsü" adına denilerek aşağıdaki cevabı verdiler:

"Microsoft, Türkiye'de ve dünyada, düşünce özgürlüğü ilkelerini tanır ve basın ilişkilerini bu ilkeler çerçevesinde yürütür. 30 Ekim 2023 Pazartesi gecesi T24'te yaşanan talihsiz olaydan derin üzüntü duyuyoruz. Sorunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için dün geceden bu yana T24 ile sürekli iletişim halindeyiz. Sorun birkaç saat içinde çözülse de ileride bu tür durumların tekrarlanmaması için gerekli adımları attık ve konuya hassasiyetle yaklaştık. Ayrıca bu olaya yol açan süreçlere ilişkin kurum içi inceleme başlattığımızı da kamuoyuna bildirmek isteriz."

Microsoft USA'deki halkla ilişkiler ajansının sorumlu davranarak hızla cevap vermesi ve kurum içi inceleme başlattıklarını bildirmesi bence önemli. Konuya gereken ciddiyetle yaklaşıldığını gösteriyor.

Olayı T24.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'a sorduğumda şunları söyledi:

"Haklar ve özgürlükler konusunda son derece dikkatli bir yayın yapmaya çalışan T24'ün bütün içeriklerine, herhangi bir ihlal içermeyen ve herhangi bir yargı kararına konu olmayan bir haber nedeniyle Microsoft tarafından erişim engeli getirilmesi nedeniyle çok üzgünüz.

Basın özgürlüğünün bu kadar hukuk dışı bir yöntemle engellenmiş olmasının yanı sıra sorunu çözmeye çalışan T24'ün Microsoft Türkiye Genel Müdürü Sayın Levent Özbilgin'in hakaretlerine maruz kalması üzüntümüzü artırıyor.

Yaşadığımız ciddi basın özgürlüğü sorunlarına ek olarak yayınlarımıza erişimin bu yollarla da keyfi olarak durdurulabildiğini gösteren olay, tekrar ihtimali nedeniyle de tedirgin edici bir boyut taşıyor."

Akşam 10.00'da T24.com.tr internet'ten yok oldu

Dediğim gibi dün gece 10 civarında T24.com.tr internetten yok oldu ve ancak T24'ün girişimleri sonunda, 4 saat 15 dakikalık bir engellemenin ardından sabaha karşı 02.15'te geri geldi.

Akşam 10'da önce sorunun ne olduğunu anlamaya çalışan T24 teknik ekibi, bir süre sonra T24.com.tr'nin ücret ödenen Microsoft Azure Cloud (bulut) hesabının toptan kapatılmış olduğunu fark etmişler. Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, 11 civarında Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin'i çözüm için telefonla arayarak, durumu bildirmek istemiş. Karşılığında kaba bir tavırla karşılaştığını söylüyor.

Ne oldu?

Daha sonraki gelişmelerden anlıyoruz ki, olay futbolcu Burak Yılmaz'ın 2016'da kendisi ile ilgili bir habere karşı Instagram'da yaptığı açıklamanın detayını yayımlayan T24'deki bir haber linki için meydana gelmiş.

Clodflare notlarına bakıldığında, Burak Yılmaz'ın önce "telif hakkı (DMCA)", sonra da "kişisel veriler" başvuruları yaptığı anlaşılıyor. Cloudflare bugünlerde herkesin kullandığı web performans artırma uygulamasıdır. Çünkü bu firma ile çalışan sitelerin IP'si Cloudflare üzerinde gözüküyor.

Cloudflare bilgiyi T24.com.tr'nin hizmet aldığı Microsoft Azure sunucularının yönetimine göndermiş ve hayrettir, Microsoft da hesabı kapatıvermiş.

Hayrettir dediğimiz konular şunlar:

  1. Dışarıdan e-mail adresi "gmail.com" olan herhangi bir kişinin başvurusu ile erişim engelleme yapmışlar,
  2. Üstelik başvuruda verilen link değil, sitenin tamamı engellenmiş (Daha doğrusu Azure hesabı kapatılmış).
  3. Üstüne üstlük, durumu anlamaya çalışan T24 Genel yayın Yönetmeni, Microsoft Türkiye Genel Müdürünü aradığında, kaba bir yaklaşımla karşılaşmış,

Yani, başvuran kişiye "Hangi yetki ile başvuruyorsunuz?" daha doğrusu "Hani mahkeme kararınız?" denilmemiş ya da "Ey T24, sen niye bu haberi yayınladın?" diye sorulmamış. Şak diye hesap kapatılmış.

Üstüne üstlük Türkiye Microsoft Genel Müdürü de, "Nedir bir bakalım, çözelim" yaklaşımı yerine T24 Genel Yayın Yönetmenine karşı "Kimsin sen!" yaklaşımı göstermiş.

Deveye sormuşlar ya, neren doğru diye. Aynı durum söz konusu, neresinden baksanız yamuk.

Microsoft'a sorularımız şöyleydi:

-Bu arada Microsoft ABD'nin halkla ilişkiler ajansına gönderdiğim maili de burada dikkatlerinize sunmak istiyorum.-

"Turk-internet.com haber sitesi için yaptığım bir haberle ilgili olarak size Türkiye'den yazıyorum.

Öncelikle kendimi bir gazeteciden ziyade bir teknoloji aktivisti olarak tanıtmak istiyorum ve bu bağlamda yaklaşık 25 yıldır internet erişim engelleme konusunda uzmanım.

Dün gece çok tuhaf bir olay yaşandı. Ara sıra yazılar gönderdiğim Türkiye'nin önde gelen haber sitesi T24.com.tr gece saat 10'da aniden ortadan kayboldu.

Daha sonra öğrendiğimiz gibi engellemenin nedeni Microsoft Azure yönetimiydi. Bir futbolcunun DMCA başvurusunun ardından ilgili haber yerine sitenin tamamı engellendi.

Ancak aşağıdaki haberden de anlaşılacağı üzere Instagram'da DMCA paylaşım hakkı bile tartışmalıyken, futbolcunun başvurusu resmi bile değil, yani mahkemeden değil: Court Rules Photographer Gace Up Licensing Rights by Posting Instagram.

Zaten uzun süredir Türkiye'de mahkemelere erişim engelleriyle uğraşıyoruz. İnternetin özgür olması gerektiğini düşünüyoruz ama dün gece ne gördük? Büyük teknolojiye sahip bir yazılım/bulut şirketi, dışarıdan birinin resmi olmayan başvurusu üzerine ücretli hizmeti tamamen kesiyor.

Belki bilmiyorsunuzdur diye olayı özetledim.

Bu bağlamda sorularım şunlardır:

  1. Müşteriniz olan ve size para ödeyen T24'ten herhangi bir yargı kararı olmadan ve yorum istemeden siteyi (veya hesabını) tamamen engellemenizin sebebi nedir?
  2. ABD'li bir şirket olarak telif haklarına önem verdiğinizi anlıyorum ama düşünce ve ifade özgürlüğünün ABD anayasasına göre daha önemli bir hak olması nedeniyle bu bağlamda bu davranışı nasıl değerlendiriyorsunuz?
  3. Bu olay nasıl meydana geldi? Süreçte ne gibi hatalar yapıldı?
  4. Bu olayla ilgili ne zaman açıklama yapıp özür dileyeceksiniz?
  5. Bu olay sonucunda T24.com.tr'nin uğradığı maddi ve manevi zararları karşılayacak mısınız?
  6. Bu olay Big Tech'in gücünü kötüye kullanma ihtimalinin bir göstergesi midir?
  7. Site yayıncılarından öğrendiğimize göre gece yarısı yaşanan bu soruna çözüm aranan Türkiye ülke yöneticiniz, nezaket sınırlarını aşan bir yaklaşım sergilemiş. Bu yaklaşımın şirket politikanızda yeri var mı? Veya milyonlarca okuyucusu olan bir site bir gecede aniden engellenirse, sorunu çözmek için başka kim aranmalıydı?"

Füsun Nebil Kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi (2021-2025) ne kadar uygulandı?

"Yapay zekâ"nın sadece propaganda olmaması, gerçekten etkili olması için Türkiye'nin cafcaflı duyurulardan çok uygulamaya öncelik vermesi gerekiyor. Strateji, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin sadece bir propaganda aracı olmaz ise Türkiye'nin teknolojik ve ekonomik geleceğine anlamlı bir şekilde katkıda bulunabilir

Neden bazı sitelere erişimde sıkıntı oldu?

Çeşitli hizmetler veren Cloudflare'i ülkemizde en çok "dDOS temizleme hizmetleri" ile biliyoruz. Trendyol'undan, Yemeksepetine, çeşitli gazetelerden, eksisozluğe, arabam.com'a kadar pek çok sayıda Türk web sitesi tarafından da kullanılıyor. Detayları Dağhan Uzgur'a sorduk

Trendyol "buybox" soruşturmasında, Rekabet Kurumu’na taahhüt metni sundu

İddiaya göre e-ticaret platformları, müşteriye gösterilecek satıcı konusuna daha doğrusu satıcılar arasında fiyatlara müdahale edebiliyor ve böylece son kullanıcının alım şartlarını etkiliyor

"
"