12 Haziran 2021

Linus Torvalds: Cahilce konuşmayı bırakın, aşı olun

Linus bir an önce aşı olun diyor ve mRNA aşıların güvensiz olmadığını söylüyor. Bize de mesajını iletmek kalıyor

Bilişim dünyasının dahilerinden Linus Torvalds "aşı" konusunda ilginç bir mail paylaştı. Türkiye'de de "aşı olmama" ve "komplo teorileri" konusunda benzer saçmalıklar sürüyor. Yazdıklarını destekliyoruz. Bu nedenle de yayınlıyoruz.

Bu yazıyı okuyanlar arasında "Linus Torvalds" da kim diyebilir. Algı çağında kendisini hiç ortaya koymayan ama bilişim dünyasının çok saygı duyduğu bir insandan bahsediyoruz. Sizi de ilgilendiriyor; bugün kullandığınız internet sitelerinin yüzde 42,6'sı onun geliştirdiği sistem üzerinden yayınlanıyor ve size ulaşıyor[1]. (Not: Okuyucularımızdan Şenol Çolak uyardı, yüzde 42,6 sadece Linux olanlar, ayrıca aynı sayfadaki Unix load balancer cihazların yarısından çoğunun Linux Kernel kullandığı düşünülürse, internet üzerinden erişilen sitelerin yüzde 80-90'ı Linux kullanıyor).

Bugün 51 yaşında olan Finli Linus Torvalds, henüz 21 yaşındayken ve bilgisayar mühendisliği öğrenciliği eğitimi alırken (kendi ismini koyduğu) "Linux" isimli işletim sisteminin çekirdeğini geliştirdi[2]. Bu dahilik tarafı ve saygı duyulması gereken bir şey ama daha fazla saygıyı haketmesinin nedeni, Bill Gates'lerin nereden nasıl para kazanalım diye uğraştığı bir dönemde, bu çekirdeği (kernel) "açık kaynak" olarak herkese ve parasız açtı.

Düşünün ki, bugün dünyadaki sitelerin yarıya yakını onun geliştirdiği sistemlerin web sunucuları ile sizlere ulaşıyor. Para kazanmayı hedefleseydi, bir Mark Zuckerberg, bir Jeff Bezos gibi en zengin Listesinin üst sıralarında olabilirdi.

Linus, kendi kodunu ortaya koyarak, aynı zamanda 1998'de(Netscape kodunun açık yayınlanması sonrasında) Kaliforniya'da başlatılan "Açık Kaynak" trendinin de öncülerinden birisi oldu. Bugünün "ortak akıl", "birlikte geliştirmek", "paylaşım" gibi trendlerinde mutlaka büyük payı var.

Cahilce konuşmayı bırakın, aşı olun

Linus, geçmişten beri tepkilerini saklamadan ortaya koyan bir kişi. Kızdığında şuna-buna bakmadan, kaba mesajlar yazabiliyor. Çünkü Asperger Sendromu var. Nitekim, 2018'de meslektaşlarını eleştiren kaba bir mesaj yazdığında, topluluktan tepki görmüş, sonunda özür dilemiş ve sonra da empati eğitimine katılmıştı[3]. O zamandan bu yana ilk defa bu kadar şiddetli bir mesaj gönderiyor.

Bu seferki maili ise şöyle gelişti; yaklaşmakta olan "Linux Çekirdek Zirvesi" çalışmaları sürerken, katılımcıların yer aldığı mail grubunda "COVID-19 mRNA aşıları" konusunda "İnsanımsı Irk Yaratılacak" türü açıklamalar yapan bir mesaj yayınlandı. İşte Torvalds bu mesaja son derece sert bir reaksiyon gösterdi ve cevap yayınladı.

Torvalds cevabında özetle şunları söyledi:

"Ne hakkında konuştuğunuzu bilmiyorsunuz, mRNA'nın ne olduğunu bilmiyorsunuz ve aptalca yalanlar yayıyorsunuz. Belki de kötü eğitim yüzünden bunu farkında olmadan yapıyorsun. Belki de bunu, ne dediğini bilmeyen uzmanlarla konuştuğunuz ya da şarlatanların YouTube videolarını izlediğiniz için yapıyorsunuz.

Ama kahretsin, yanlış bilgileri nereden almış olursanız olun, herhangi bir Linux çekirdeği tartışma listesi, aptal saçma masajlarınıza benden cevap almadan kalmayacak."

Linux Kernel Posta Listesinde başlayan olay "Bakımcılar / Çekirdek Zirvesi 2021 planlama vuruşu" başlıklı organizasyon çalışmalarının nisan 2021 yılında başladığını gösteriyor[4].

Etkinlik organizatörleri etkinliğin bu yıl sanal olması gerektiğine karar verdi. Bunun üzerine, bazı kişiler, artan aşı oranlarının kararın yeniden gözden geçirilebileceği anlamına gelip gelmediğini sordu. İşte o sırada Enrico Weigelt, (BT danışmak metux) isimli bir uzman aşı karşıtı mesajını (aşağıda o mesaj var) listeye gönderdi:

İşte bu mesaja karşı Torvalds şöyle döndü (mesajın içeriği bilgilendirici olduğu için aynen yayınlıyoruz):

Linux Kernel Summit discussions

10 Haziran 2021 Per, 11.08 Enrico Weigelt, metux IT Consult şunu yazdı:

"Temelde yeni bir insanımsı ırk yaratacak olan bu insan deneyi   programında asla yer almayacak *birçok* insan tanıyorum (insanlarda gen sekansı olan toksik başak proteinini üreten ve tüketen alıntı doğal görünmüyor). Ben de tüm ailemle birlikte onlardan biriyim. Lütfen delice ve teknik olarak yanlış olan aşı karşıtı yorumlarınızı kendinize saklayın.

Ne hakkında konuştuğunuzu bilmiyorsunuz, mRNA'nın ne olduğunu bilmiyorsunuz ve aptalca yalanlar yayıyorsunuz. Belki de kötü eğitim yüzünden bunu farkında olmadan yapıyorsun. Belki de bunu, ne dediğini bilmeyen şarlatanların YouTube videolarını izlediğiniz için yapıyorsunuz.

Ama kahretsin, yanlış bilgileri nereden almış olursanız olun, herhangi bir Linux çekirdeği tartışma listesi, aptal saçma masajlarınıza benden cevap almadan kalmayacak.

Aşılar kelimenin tam anlamıyla on milyonlarca insanın hayatını kurtardı.

Sadece bilginiz için --eğer gerçekten bilgi almaya istekliyseniz-- : mRNA, genetik diziliminizi hiçbir şekilde değiştirmez. Bu tam olarak aynı - ve geçici - malzeme türünü, hücreleriniz normal hayatınızın bir parçası olarak her zaman dahili olarak üretir. Hücre süreçleri ve mRNA aşılarının yaptığı tek şey bir doz eklemektir. Daha sonra normal hücreleriniz o sivri proteini üretir, böylece vücudunuz nasıl yapılacağını öğrenir.

mRNA'nın yarı ömrü birkaç saattir. Enjekte edilen herhangi bir mRNA'nın tümü bir veya iki gün içinde vücudunuzdan gider. Hiçbir şeyi değiştirmez sadece "yeni bir yabancı proteini tanır ve onunla savaşır. Vücudunuz artık nasıl yapılacağını biliyor olur. Ve evet, Vücudunuz bu yabancı maddeyle savaşmayı öğrenirken, siz bir süre bok gibi hissedersiniz. Bu normal ve bu senin yeni bir tehdit ile nasıl başa çıkılacağını öğrenmek için kaynakları harcayan hücrelerinizle,  sizin doğal reaksiyonunuz.

Ve aşılar arasında mRNA olanlar en modern ve en hedefli olanlar. Çünkü tam olarak bir aşıda geleneksel olarak bulunan genetik materyali içermedikleri için (yani temelde bütün - zayıflatılmış - bakteri veya virüs genetiği malzeme). Yani mRNA aşıları aslında geleneksel aşılara nazaran *daha az* yabancı materyal içerir. Ve içinizde yayılan gerçek Covid-19 virüsünden *çok* daha az materyal.

Dürüst olmak gerekirse, size farklı bir şekilde söyleyen ve size  genetik materyalinizi değiştirdiğini söyleyen herkes basitçe söylersek ; eğitimsiz. Aşı karşıtı yalanlara inanmayı bırakın ve ailenizi ve etrafınızdaki insanları korumaya başlamak için aşı olun.

Sanırım Almanya'dasınız ve COVID-19 sayıları düşüyor. Bu günlerde çok daha az yayılıyor, çünkü etrafınızdaki insanlar büyük ölçüde aşı olmaya başladı - etrafınızdakilerin yaklaşık yarısı ilk dozu aldı ve yaklaşık dörtte biri tamamen aşılanmış. Eğer sen ve ailen bugünlerde daha fazla korunuyorsanız, hepsi bu yüzden. Doğru seçimi yapan diğer insanlar nedeniyle. Ancak kayda değer bir notum da şu : mahallenizde hastalık sayılarının düştüğünü gördüğünüzde, bu azalan sayıların içinde sen ve ailen gibi insanlar kalmış olacak.

Bu yüzden etrafınızdaki covid vakalarının düşmekte olduğu gerçeği konusunda kendinizi rahat hissetmeyin. Evet, etrafınızdaki tüm aşılı insanlar sizi de koruyacak, ancak başka bir dalga varsa, muhtemelen bir daha bulaşıcı versiyon - siz ve aileniz ihmalkarlığınız ve yanlış bilgileriniz yüzünden aşılanan insanlara nazaran daha yüksek risk altında olacaksınız.

Gidin aşı olun. Aşı karşıtı yalanlara inanmayı bırakın.

Ve çılgın komplo teorilerine inanmakta ısrar ederseniz, en azından Linux çekirdeği tartışma listelerinde bu konuda ÇENENİZİ KAPATIN."

Anlayacağınız dahi Linus bir an önce aşı olun diyor ve mRNA aşıların güvensiz olmadığını söylüyor. Bize de mesajını iletmek kalıyor. Türkiye'de para kazanamıyoruz, dışarı çıkamıyoruz, restoranlar açılmıyor, müzisyenler intihar ediyor diyenler, eğer aşılanma imkanınız varsa ihmal etmeyin.


Yazarın Diğer Yazıları

Depremi yaşayan 4 ilde nüfus 300 bin azalmış

Bölge nüfusundaki yüzde 7-8'lere varan azalma, sığınmacı açmazı ile birlikte düşünüldüğünde, Hatay başta olmak üzere bölgenin geleceği ve özellikle güvenliği açısından odaklanılması ve strateji geliştirilmesi gereken bir konu olarak önümüzde duruyor

Bakan "Türkiye emin ellerde" diyor, ama öyle mi?

USOM ya da Ulaştırma Bakanlığı gerçekten ülkemizin vatandaşlarının "emin ellerde" olması için çalışmak isterse, öncelikle operatörler-bankalar-savcılık-kolluk arasındaki eksik olan koordinasyon ve süreçleri tanımlamakla işe başlayabilir

Mahalli yönetim seçimlerin analizi (I)

Ekonomisi ve diğer tüm alanları güzel bir ülkede yaşamak istiyorsanız "cahil halk" retoriğinden kurtulun, iyi bir yurttaş olarak seçim kanunlarını, siyasi parti kanunlarını ve de ilgili mevcut gelişmeleri vs. yakından takip edin. En önemlisi gerçek verilere güvenin. O zaman "yine mi" mutsuzluğunu yenmek mümkün olur