13 Temmuz 2024

Elon Musk, AB'nin gizli sansür anlaşmasını reddettiğini açıkladı

"Avrupa Komisyonu, X'e yasadışı bir gizli anlaşma önerdi. Eğer kimseye söylemeden, konuşmaları gizlice, sessizce sansürlersek, ceza vermeyeceklerini söylediler"

Avrupa Komisyonu'nun bugün verdiği ön karara göre, “X” yani eski ismiyle Twitter’ın DSA'yı (Dijital Servisler Yasası) ihlal ettiği tespit edildi. Karar, X'in vereceği cevap sonrasında son haline alacak. Komisyon, X'in Musk'ın platformu devralmasıyla birlikte gelen bir değişiklik olan ve daha önce kimliği doğrulanmış bir kamu figürüne ait hesabı belirten "Mavi Onay" işaretinin kullanımını, ancak ücretli bir aboneye ait olduğunu belirtecek şekilde değiştirmesini uygun bulmadı.

X'in mavi onay işareti taşıyan doğrulanmış hesaplarının sektör uygulamalarına uymadığı ve kullanıcıların etkileşimde bulundukları hesapların gerçekliği hakkında özgür ve bilinçli kararlar alma yeteneklerini olumsuz etkilediği belirtildi.

X'in ayrıca kolay erişim için aranabilir ve güvenilir bilgi sağlama konusundaki DSA gerekliliğine uymadığı kaydedildi. Yani Avrupa Komisyonu, X'in "reklam konusunda gerekli şeffaflığa uymadığını" ve "yasada belirtilen koşullara uygun olarak araştırmacıların kamuya açık verilerine erişim sağlamadığını" düşünüyor.

Avrupa Birliği, ifade özgürlüğünün aleyhine gizli anlaşmalar mı yapıyor?

Kararın alınmasının arkasından, Avrupa Komisyonu Dijital Çağ ve Rekabet yetkilisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, X'in "kullanıcıları yanılttığını, yeterli reklam deposu sağlamadığını ve araştırmacıların verilere erişimini engellediğini" yazan bir mesaj tweetledi.

Hemen arkasından Elon Musk, Avrupa Komisyonu'nu X'e "konuşmaları gizlice sansürmek için gizli bir anlaşma" teklif etmekle suçladı:

"Avrupa Komisyonu, X'e yasadışı bir gizli anlaşma önerdi. Eğer kimseye söylemeden, konuşmaları gizlice, sessizce sansürlersek, ceza vermeyeceklerini söylediler.

Diğer platformlar bu anlaşmayı kabul ettiler.

X kabul etmedİ"

Aşağıda bu tweetin orijinalini görüyorsunuz.

Dijital Hizmetler Yasası (DSA) geçen yıl ağustos ayında yürürlüğe girdi. Bu yasa büyük şirketlere kullanıcıları korumak amacıyla, "bigtech" dediğimiz X, Meta, Google gibi büyük internet platformlarına bazı ek yükümlülükler getirdi.

Diğer tüm büyük platformlar gibi, AB ile X arasındaki sürtüşme de geçen yıldan beri sürüyor. Ancak AB X'in tüm büyük sosyal medya platformları arasında en yüksek dezenformasyon gönderisi oranına sahip olduğunu yayınlamıştı. Hamas baskınından sonraki dönemde Hamas tarafından yayınlanan mesajlar konusunda uyarılan Musk da o dönemde Avrupa'dan çıkabileceğini söylemişti.

Diğer yandan Musk'ın tweeti, "özgürlükler" ve "demokrasi"den bahseden Avrupa Birliği açısından çok talihsiz bir durum. Hele "gizli" anlaşma ve "sessizce sansür" kelimeleri çok dikkat çekici. Umarız bir yanlış anlaşılmadır.

Füsun Nebil kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Instagram açıldı ama verdiği söz nedir?

"Boyutlarını önceden farkedemedikleri Instagram engellemesi konusunda işin içinden nasıl çıkacaklarına bakarlarken, herhalde apar topar açmak zorunda kaldılar"

VPN nasıl bir güvenlik sorununa yol açıyor?

VPN kullanımının patlamasıyla birlikte, PornHub aramaları da patlamış. Beş yıllık tabloya bakılırsa, PornHub 2020’de bir zirve yapmış. İkinci zirvesini ise Instagram/Roblox engellemesi ile yaşıyor. Bravo AKP, bravo…

AKP'nin yeni vukuatı: Bu sefer Roblox'u kapattılar

Instagram'ı engellemekle bir hayli tepki toplayan iktidarın beş gün içinde benzer düzeyde popüler ikinci engelleme kararı, kendileri için bile fazla. Nasıl yapacaklarsa, açmak için uğraştıkları, orta yol bulmaya çalıştıkları bilgileri ulaşıyor. Instagram'ı engellerken üzerinden geçen ticareti düşünemeyen ve fark edemeyen hükümet epeyce sıkışmış durumda. Şu anda kendi fanatik kitlesi bile isyan ediyor

"
"