18 Temmuz 2013

İstihdama yeni nesil teşvikler

Dr. Bader Arslan’ın 15 Temmuz’da T24’teki “İstihdam piyasası ne alemde?” başlıklı yazısından öğreniyoruz ki 2012 Nisan’da 2 milyon 425 bin olan işsiz sayımız bu Nisan 2 milyon 641 bine yükselmiş

Dr. Bader Arslan’ın 15 Temmuz’da T24’teki “İstihdam piyasası ne alemde?” başlıklı yazısından öğreniyoruz ki 2012 Nisan’da 2 milyon 425 bin olan işsiz sayımız bu Nisan 2 milyon 641 bine yükselmiş yani işsiz sayımız 216 bin artmış durumda; ancak Dr. Arslan önemli bir noktaya dikkat çekiyor “Bugün itibarıyla Türkiye’de çalışan sayısı 25 milyon 691 bin kişi ve bu şu ana kadar görülen en yüksek istihdam düzeyi.”Anlaşılan istihdam piyasasındaki tablo henüz o kadar karamsar değil; ancak ekonomik tablo içerisinde istihdam rakamlarının istikrarı, hem ulusal hem de uluslararası aktörler için çok önemli. İşte geçtiğimiz Pazar 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile şekillendirilen yeni istihdam teşviklerine de bu pencereden bakmak lazım.

Bakanlar Kararı sürpriz değil; çünkü Karar’a kaynaklık eden hükmü barındıran 6486 sayılı Kanun Mayıs sonuna doğru TBMM’de kabul edilmiş ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa istihdam piyasasına ilişkin önemli iki teşvik mekanizması eklenmişti.

·        İstihadama ilişkin getirilen birinci teşvik “yurtdışında işçi çalıştıracak işverenler için” oldukça önemli. Buna göre, yurtdışında çalıştırılmak maksadıyla yurt içinden götürülen sigortalılar için ödenecek işveren priminin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından karşılanması hükme bağlanmış oldu.

·        İkinci ve en önemli teşvik ise geçtiğimiz yılsonunda teşvik süresi dolan 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun Kanunun yerine konumlanacak olan teşvik modeliydi. Buna göre, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerinde, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınarak, işveren payının Hazine tarafından karşılanacak tutarı 6 puana kadar arttırılabilecek ve puan arttırılacak bu illeri ve uygulama süresini ise Bakanlar Kurulu tespit edecekti.

2013/4966 sayılı BKK bu tespitleri yaptı. Buna göre, Karar’a ekli (I), (II) ve (III) sayılı listelerde belirtilen yerlerde faaliyet gösteren ve 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel sektöre ait işyerlerine, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere 6 puan ilave sigorta primi teşviki sözkonusu olacak.

Teşvik Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak'taki iş yerleri için 31 Aralık 2016'ya; Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat'taki iş yerleri için 31 Aralık 2017'ye ve Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada’daki iş yerleri için ise 31 Aralık 2018'e kadar uygulanacak.

İstihdam teşviklerinin, Ekonomi Bakanlığı tarafından başarılı şekilde idare edilen, “Yeni Yatırım Teşvik Sistemi”nin en önemli bir parçası olan “Bölge Esası” üzerine konumlandığını görüyoruz. Diğer bir anlatımla, istihdam teşviklerinde 2013/4966 sayılı BKK’na eklenen 3 Bölge, yatırım teşvik sistemindeki 4, 5 ve 6. Bölgeler ile örtüşüyor. İki istisnayla; Trabzon ve Uşak. Bu iki il yatırım teşvik sisteminde 3. Bölgede yer almalarına rağmen, istihdam teşvikleri kapsamına sokulmuş durumdalar. 

Bu istihdam teşvikinin, başta 6. Bölge teşvikleri olmak üzere, 2012 Haziranından beri uygulanan yeni yatırım teşvik sisteminin etkinliğini azaltacağı iddia edilebilir. Aşağıda verdiğimiz tablo incelenirse bu kaygının çok da yerinde olmadığı görülecektir; çünkü 6. Bölgede yapılan ve Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlara birçok ciddi teşvik verilmekte.

 

6.Bölge İlleri İçin Yatırım Teşvik Unsurları

KDV İstisnası

Evet

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Evet

Vergi İndirimi          OSB Dışı

Yatırıma Katkı

Oranı (%)                  OSB İçi

50

55

Sigorta Primi             OSB Dışı

İşveren His. Desteği

                                     OSB İçi

10 yıl

12 yıl

Yatırım Yeri Tahsisi

Evet

Faiz Desteği

Evet

Gelir Vergisi Stopajı Desteği

10 yıl

Sigorta Primi Desteği

10 yıl

 

Yatırım teşvik sistemi kapsamında istihdam edilen personel için sağlanan “Sigorta Primi İşveren Hissesi, Gelir Vergisi Stopajı ve Sigorta Primi İşçi Payı Teşvikleri” 6. Bölgede yapılacak yatırımların operasyonel maliyetlerini azaltmak için oldukça önemli fırsatlar olarak dikkat çekiyor. Buradan bakınca, Pazar günü 2013/4966 sayılı BKK ile çerçevesi çizilen ve 5084 sayılı Kanun’un varisi olan istihdam teşvik modelinin, yeni yatırımlara Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen teşvikleri etkilemediği gibi; bu teşviklerin yanında -operasyonel maliyetleri düşürmek bakımından- oldukça cılız kaldığı da söylenebilir; ancak yine de istihdama verilen bu teşviklerin oldukça önemli ve faydalı olacağının altını çizmemiz gerekli.

Twitter: @AKIN_EMRAH

 

Dr. Bader Arslan’ın yazısı:

http://t24.com.tr/yazi/istihdam-piyasasi-ne-alemde/7059 

Yazarın Diğer Yazıları

Bütçede fon uygulamalarına yeniden mi dönüyoruz?

Tahsisli vergi uygulamasının, devletin bütün gelir ve giderlerinin tek bir bütçe içinde toplanmasını ifade eden “Bütçe Birliği” ilkesi ile bu ilkenin doğal sonucu olan ve bütçe içindeki hiçbir gelirin hiçbir gidere tahsis edilememesini işaret eden “adem-i tahsis” ilkesi ile uyum içinde olduğunu söylemek pek mümkün değil

Son dönemde vergiyle ilgili konuştuklarımız: Para ve maliye politikası uyumunun neresindeyiz?

Para ve maliye politikalarının bütüncül şekilde, birlikte ve uyumlu çalışmadığı bir ekonomik sistemde, TCMB tarafından konulan enflasyon hedeflerinin tutturulmasının imkansıza yakın olduğunu söylemek mümkün. Vergi politikasının amacının da bu hedef dikkate alınarak şekillendirilmesi hayati önemde

Dolaylı vergi yapımız enflasyonu körüklüyor mu?

OVP'de de vurgulanan, "doğrudan vergilerin vergi gelirleri içindeki payının arttırılması" politikası sadece mali açıdan değil; dolaylı vergilerin enflasyon üzerindeki baskısı bağlamında da kritik önemde görünüyor

"
"