09 Nisan 2024

Mehmet Uçum çizgisi AKP için de bir sınav

Bakalım partiye emek harcayanları mı yoksa AKP'ye yön vermeye çalışan bürokratlar mı sondan bir önceki sözü söyleyecek

Mehmet Uçum
31 Mart seçim sonuçlarının siyasi partilere de sirayet edeceği açıktı. İyi Parti'de durum malum. Meral Akşener genel başkanlığı bırakıyor. Parti içindeki kliklerin tarafı isimler de adaylıklarını açıklamaya başladı. 

Koray Aydın ve Musavat Dervişoğlu en güçlü adaylar arasında. Öğrendiğim kadarıyla Musavat Dervişoğlu genel merkez ve genel başkan tarafından da desteklenen bir isim. 

Meral Akşener'e yakın isimlerden Buğra Kavuncu'nun da ne yapacağı merak ediliyor. İstanbul İl Başkanlığı görevinde bulunan, İyi Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Buğra Kavuncu, seçimlerin ardından olağanüstü kurultay sürecinin sağlıklı ilerlemesi için Teşkilat Başkanlığı görevinden istifa etti. 

Parti içinde merkez sağı, makul siyaseti temsil eden Buğra Kavuncu eğer aday olursa istifalarla birlikte delege sayısı 170 civarında olan İstanbul delegesinin desteğini alması şaşırtıcı olmaz İstanbul'daki ağırlığı düşünüldüğünde. Buğra Kavuncu şimdilik gelişmeleri izliyor görünüyor. 

İyi Parti'de durum böyle… 

Gelelim AKP'ye… Vatandaşla kurulan "kibirli ilişkinin" konu edildiği Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı gösteriyor ki seçimlerin Z Raporu Türkiye genelinde alınmaya çalışılacak. Bayram sonrası Erdoğan'ın önüne seçimlerle ilgili değerlendirme raporları gelecektir mutlaka. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deyimiyle "Güneş altında erime" tehlikesi karşısında kalan AKP oylarının nasıl toparlanacağı AKP'nin kendisiyle de ilgili. 

Erdoğan'ın danışmanlarından, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin anayasal mimarlarından Mehmet Uçum'la AKP arasındaki gerilimin nasıl sonuçlanacağı da seçimden çıkarılacak derslere içkin gibi duruyor. 

Teşkilat-Beştepe gerilimi ya da AKP-Saray mesafelenmesi Van'daki mazbata garabetiyle kendisini daha da açık etti. Zira Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararına uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ni alkışlayan isim de o dönem Mehmet Uçum'du. Uçum'a o dönem de AKP'den isimler karşı çıkmıştı. AYM'nin hiyerarşideki yerini hatırlatmıştı. 

Mehmet Uçum'la MHP'li Fethi Yıldız'ın AYM'nin Can Atalay kararını "yargısal aktivizm" diye nitelemesi dikkati çekmişti. 

7 Haziran seçimlerinde AKP'den milletvekili seçilen ama meşum 7 Haziran - 1 Kasım arasındaki karanlık dönemde yenilenen 1 Kasım seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyen Mehmet Uçum, Çözüm Süreci'nde Akil İnsanlar Heyeti'nde olan bir isimdi. 

Bir dönem İstanbul Barosu'nun Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma projesinin de başındaydı. O proje için o dönem AB fonlarından yararlanılmıştı. Kadim ilkeyle söylersek hayat hep bir sınavdır. Mehmet Uçum ise bugün neoliberal/liberal isimleri devlet katında "kayıt" altına alıyor. 

Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma projesi için o dönem bölgeden barolarından gönderilen onlarca dava dosyası, ki 40 klasör olduğu söyleniyor, her ne oluyorsa İstanbul Barosu'nun bir raporuna ya da kitabına dönüşmüyor. Avukatlık döneminde kendisini tanıyanlar da Uçum'un bir dönem Coca Cola firmasının avukatlığını yaptığını hatırlattılar. 

Eski AKP'li isimlerle Mehmet Uçum'un AKP içinde yarattığı rahatsızlığı konuştum. 

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 7 Haziran 2015 sonrası Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Bülent Arınç'ı hedef alan konuşmalarını hatırlatan eski AKP'li isimler "Bir tasfiye hazırlığı vardı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir siyasi projeydi. Bütün partiler kışladır, milletvekilleri de kurşun askerdir. Metin Feyzioğlu neden CHP Genel Başkanlığına aday oldu. Bu gibi isimler bir kaynaktan gelenlerdir. Yetiştirilirler, zamanı geldiğinde ya muhalefete ya da iktidara yakın olurlar. Bunların görevleri vardır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi ittifaklar pragmatizmini düşündüğümüzde 1 Kasım'dan bugüne gelen siyasi koalisyon ve o koalisyonu temsil eden isimlerin, organik AKP'ye rağmen gücünün test edileceği adres Erdoğan olacaktır. 

Bakalım partiye emek harcayanları mı yoksa AKP'ye yön vermeye çalışan bürokratlar mı sondan bir önceki sözü söyleyecek.
 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Kudüs'te öldürülen Diyanet personeli imamın hedefinin Hamas'a katılmak olduğu iddia edildi

"Filistin meselesinden, Suriye'deki şehit haberlerinden etkilenen bir kişiydi. 2018'de Suriye'den şehit haberleri geldiği zaman 'devlet imkan verse de cepheye gitsek' dediğini duymuştum. Şehit olmak onun için önemliydi"

Gabonlu Dina’nın ölümüyle ilgili ırkçılık iddialarına mahkeme başkanının yorumu: Yükümüzü ağırlaştırıyorsunuz

“Gidip geliyoruz ama Gabon’a sonuç almadan dönüyoruz. Kızım Karabük’te öldürüldü. Okumaya gönderdiğim kızımı tabutla geri aldım.”

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili kararda ‘örgüte’ vurgu yok 

İnsanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli